Amikor már az izraeli védelmi minisztérium is felfigyel arra ami itthon megy....

Izraelben feszültséget kelt, hogy a 4iG-nek akarják eladni a távközlési műholdakat üzemeltető Spacecom 51 százalékos tulajdonrészét, írja a Haaretz nyomán a Telex. A 4iG korábban Mészáros Lőrincé volt, és ugyan ma már Jászai Gellért tulajdonában van, de sokak Mészáros érdekeltségének tartják.

Az eladásról a 4iG és a Spacecom júniusban írt alá szándéknyilatkozatot, ami finoman szólva is meglepte az izraeli védelmi minisztériumot, hiszen ott sem titok, hogy Mészáros Lőrinc közel áll Orbán Viktorhoz. Biztonsági szolgálatok azt gyanítják, hogy maga Orbán áll a vásárlás mögött.

A védelmi minisztérium azért aggódik az üzlet miatt, mert a Spacecom a kormány minisztériumainak és különböző biztonsági szerveinek is szolgáltatásokat nyújt, ezért stratégiai biztonsági eszközként tekintenek rá. Izraelt sebezhetővé tenné, ha ezekből a titkos és érzékeny adatokból bármi is kiszivárogna egy harmadik félhez.

„Ez egy bizarr üzlet, amely Izrael műholdas kommunikációját instabil és nem demokratikus entitásoknak szolgáltatja ki”

– mondták magas rangú izraeli védelmi tisztviselők a Haaretz szerint.

Az egyik biztonsági szakember azt mondta a lapnak, hogy egy új irányelv szerint Izrael nem fogja megengedni, hogy a stratégiai jelentőségűnek nyilvánított cégekben 20 százaléknál nagyobb részesedést vásároljanak külföldiek.

A Spacecom azt közölte, hogy a törvényben előírt módon jár majd el, hogy megkapja az engedélyeket az eladáshoz. A 4iG júniusban 69,9 millió dollárt ajánlott az egyébként nagy bajban lévő izraeli cég részvényeinek 51 százalékáért. A Spacecom 2021-ben 11 millió dolláros veszteséget könyvelt el, ami mellett 44 millió dolláros adósságot is felhalmozott.

A 4iG a részvények értékének 190 százalékát fizetné ki, és a Haaretz egyik forrása szerint azért ez a magas ár, mert Orbán irányítást szeretne kapni a műholdak felett.






Európa megtalálta Orbán Viktor gyengepontját? - megdöbbentő javaslattal álltak elő ellene

Amennyiben ez igazolódik, az Orbán-kormány ellen....