Deutsch szerint erre nincs hatásköre az EU-nak: mostantól mindenbe bele akarnak nézni, amit a magyar kormány az EU-s pénzekkel csinál -

Az uniós pénzek demokratikus ellenőrzése érdekében az Európai Parlament (EP) teljes hozzáférést kért a helyreállítási alap (RRF) igénybevételére vonatkozó nemzeti tervekhez. Az EP a tagállamoknak a helyreállítási alap igénybevételére vonatkozó összes lépéséről tudni akar, az összes információt meg kívánja kapni.



A testület tájékoztatása szerint az erről szóló állásfoglalást 602 szavazattal, 35 ellenszavazat és 56 tartózkodás mellett fogadták el.



az EP-képviselők kijelentették: jogosultak hozzáférni a nemzeti tervek végrehajtásával kapcsolatos összes információhoz.



Számítanak arra, hogy az Európai Bizottságtól megkapják a nemzeti tervekben található háttéranyagokat és a reformok és beruházások összefoglalóit. Véleményük szerint a teljes átláthatóság és elszámoltathatóság növelné a folyamat demokratikus legitimitását.



A képviselők szerint az uniós bizottságnak ösztönöznie kell a tagállamokat, hogy az összes érdekelttel egyeztessenek, mert csak így biztosítható, hogy a civil társadalmat, illetve a helyi és a regionális hatóságokat is bevonják a tervek végrehajtásába.



Győri Enikő és Deutsch Tamás fideszes európai parlamenti (EP-) képviselő az MTI-hez eljuttatott közleményükben ezzel kapcsolatban azt hangoztatták: az Európai Parlamentnek semmilyen hatásköre sincs a tagállamok nemzeti helyreállítási terveinek jóváhagyásában. Ezeket a tagállamok nyújtják be, majd az Európai Bizottság értékelését és előterjesztését követően az Európai Unió Tanácsa jogosult jóváhagyni azokat.



„Az EP tehát megint szereptévesztésben van, amikor az őt megillető tájékozódáson túl értékelni is szeretné a terveket" – fogalmazott a két politikus.





Európa megtalálta Orbán Viktor gyengepontját? - megdöbbentő javaslattal álltak elő ellene

Amennyiben ez igazolódik, az Orbán-kormány ellen....

Tanúként hallgatták ki Varga Juditot az ügyészségen

Robbant a hír: Tanúként hallgatták ki Varga Juditot az ügyészségen