Óriási szégyen: külön kiemelték Tiborcz nevét egy brüsszeli levélben - 750 milliárd euró sorsa a tét



Több EP-képviselő szerint a súlyos pénzügyi szabálytalanságokat elkövető vagy összeférhetetlen személyeknek és szervezeteknek nem lenne szabad hozzáférni a helyreállítási alaphoz.

Ne hagyja jóvá addig „Orbán Viktor gazdaságélénkítési tervét”, amíg a magyar kormány nem biztosít hozzáférést az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) számára a terv összes végső kedvezményezettjének listájához – kéri az Európai Parlament Újítsuk meg Európát nevű liberális frakciója Ursula von der Leyentől, az Európai Bizottság elnökétől.

A Politico által nyilvánosságra hozott levelet aláírók úgy vélik, hogy a súlyos pénzügyi szabálytalanságokat elkövető vagy összeférhetetlen személyeket és szervezeteket ki kell zárni a 7 milliárd eurós helyreállítási alapból való hozzáférésből. Azt is hozzátették, így az olyan pályázók, mint például a kormányfő veje, Tiborcz István nem juthatnának hozzá az uniós forráshoz.

Ezzel nem azt mondják, hogy Magyarországnak nem kellene megkapnia a részét az alapból, de úgy gondolják, hogy ezeknek az összegeknek minden magyar javát kellene szolgálniuk, nem csak néhány, politikai kapcsolatokkal rendelkező emberét – írják.

Arra is kitértek, hogy az Európai Bizottság már több alkalommal is arra hívta fel a figyelmet, hogy Magyarországon rendszerszintű a korrupció, illetve az az elleni keretrendszer nem megfelelő.

A levelet Dacian Ciolos, az Újítsuk meg Európát elnöke és a frakció momentumos alelnöke, Cseh Katalin is aláírta.

A koronavírus-járvány gazdasági hatásainak ellensúlyozására, a gazdaság zöldítése és digitalizálása jegyében az uniós tagállamok tavaly úgy döntöttek, hogy 750 milliárd euró értékben vissza nem térítendő támogatást és hitelt folyósítanak valamennyi országnak. A NextGeneration EU program legnagyobb hányada a 672,5 milliárd euró összköltségvetésű Helyreállítási és Ellenállóképességi Eszköz. Erre a forrásra pályázhatnak a tagállamok, az igénybe vehető támogatás és a hitel is előre meghatározott összegű, de természetesen nem feltétel az egész összeg lehívása.

A programokat április 30-ig kellett leadni, az Európai Bizottságnak két hónapja van a véleményezésre, ennek alapján további egy hónapon belül dönt a tagállamok tanácsa. Az első kifizetés a teljes igényelt összeg 13 százaléka, de két éven belül az egész összeget kifizetik.

Magyarország május 11-én adta be saját nemzeti tervét. Az első elképzelések még arról szóltak, támogatást és hitelt is kér a kormány, végül attól elálltak, amivel számos beruházás és reform is lekerült a napirendről. Így végül 5800 milliárd forint helyett 2511 milliárd forint lesz a magyar részesedés – ha az Európai Bizottság támogatja a terveket.






Európa megtalálta Orbán Viktor gyengepontját? - megdöbbentő javaslattal álltak elő ellene

Amennyiben ez igazolódik, az Orbán-kormány ellen....

Bayer Zsolt elszabadult: -Takarodjon haza!-

Bayer Zsolt elszabadult: -Takarodjon haza!-