Kína keményen ideszólt: szerintük megvetést sem érdemel Karácsony Gergelyék akciója


Még megvetést sem érdemelnek azok a magyar ellenzéki politikusok, akik a Fudan Egyetem Budapestre tervezett campusa közelében átnevezték az utcákat – mondta csütörtökön a kínai külügyminiszter.

Az efféle viselkedés még csak megvetést sem érdemel – mondta Vang Ven-bin az ellenzéki politikus akciójáról az AFP szerint. Hozzátette: véleménye szerint a politikusok ezzel a lépéssel a Kínát érintő ügyekre szeretnék irányítani a figyelmet, valamint a magyar–kínai együttműködést szeretnék megakadályozni. Vang Ven-bin hangsúlyozta, hogy ennek ellenére a két ország kapcsolata fejlődik, és ennek már „gyümölcsöző eredményei” is vannak.

Karácsony Gergely budapesti főpolgármester, valamint Baranyi Krisztina ferencvárosi polgármester néhány napja döntöttek úgy, hogy a Fudan Egyetem budapesti terjeszkedésére válaszolva a dalai lámáról, az üldözött ujgurokról, Hongkongról, valamint egy meghurcolt kínai katolikus püspökről neveznek el utcákat. Ez azóta meg is történt, és az ügyet már a nemzetközi sajtó is felkapta.

A lépést a kormánypárti oldalról lekicsinylően fogadták. Semjén Zsolt szerint az utcák átnevezése nem fog segíteni az említetteken, Gulyás Gergely pedig a csütörtöki kormányinfón azt mondta az akcióról, hogy „kicsit gyermekded, de legalább vicces”. Hollik István mindeközben azt javasolta Karácsonyéknak, hogy többek közt az üldözött keresztényekről is nevezzenek el utcát, de az csak később tűnt fel neki, hogy egyébként pont ezt tették meg az imént.





Európa megtalálta Orbán Viktor gyengepontját? - megdöbbentő javaslattal álltak elő ellene

Amennyiben ez igazolódik, az Orbán-kormány ellen....