Csatlakozz hozzánk facebookon
Hétpecsétes titokként őrzi a kormány a kórházi járványadatokat  


A kormány alapvető adatokat nem tesz közzé a járvánnyal kapcsolatban, kórházankénti, területi bontásról szó sincs.
A minisztérium által létrehozott szakmai kollégium levélben szólítja fel az orvosokat, hogy csak a kormánynak szolgáltassanak adatot.
A Népegészségügyi Központ közérdekű adatkérésre azt állítja, nincs tudomása a kért számokról.
Gulyás Gergely miniszter közben azzal büszkélkedik, hogy európai szinten is naprakész a magyar adatszolgáltatási rendszer.
De elárult egy eddig soha nem közölt számot: éppen 961 fertőzött van intenzíven.


Egy hajszálon múlt, hogy valamivel jobban megismerhessük, milyen körülmények közt zajlik a koronavírusos betegek intenzív osztályos ellátása. Molnár Zsolt, a pécsi Transzlációs Medicina Intézet munkatársa hét nagy kórházból gyűjtött be adatokat. Arra volt kíváncsi,

milyen a betegek és intenzíves orvosok aránya,
a betegek és szakápolók aránya,
az intenzíves betegek hány százaléka van lélegeztetőgépen,
milyen a halálozási arány,
van-e elég gyorsteszt,
van-e dedikált vérgázgép.


Úgy tervezte, szerda este el is mondja a Transzlációs Medicina Alapítvány online rendezvényén, mire jutott. Csakhogy néhány napja ő is megkapta az Emberi Erőforrások Minisztériuma által létrehozott Egészségügyi Szakmai Kollégium felhívását arról, nehogy az intenzív terápiás orvosok a kormányon kívül bárkinek is adatot szolgáltassanak. A levél alapján ide tartoznak a halálozási és betegforgalmi számok, illetve a humánerőforrás-helyzet is. Egy nem pontosított eljárásrendre hivatkoztak.

Molnár két jogászt is megkért, nézzenek utána, tiltja-e bármilyen jogszabály, hogy megosszák a személyes adatokat nem tartalmazó, összesített számokat. Semmit sem találtak. Végül eljutott hozzá Kásler Miklós miniszter szeptember 18-i levele, amiben arra kérte a kórházakat, tartsák be a „tavaszi hullám alatt működtetett kommunikációs rendet”. Előírta, hogy minden sajtómegjelenést és sajtónyilvános eseményen való részvételhez kérjenek engedélyt az ügyeleti központtól.

De mit takar a tavaszi kommunikációs rend? Erre Kásler március 29-i, szintén Molnár által idézett levele ad választ, amiben azt írta,

„[a] koronavírus-fertőzéssel összefüggő - Magyarország egyes közigazgatási egységei, valamint egyes egészségügyi szolgáltatók szerint bontott - statisztikai adatok közérdekű adatigénylés keretében nem adhatók ki”.Nem világos, miért, de azzal indokolta, hogy ha kiadnák, beazonosíthatók lennének a betegek.

Molnár szerint a szakmai kollégium jobban tette volna, ha inkább megkéri a minisztert, oldja fel a szabad információáramlást korlátozó intézkedéseket, és segítse az intenzív osztályok közti kommunikációt. Lovas András koronavírusos betegeket ellátó intenzíves orvos szerdán írt arról az Átlátszón, hogy alapvető adatok ismerete nélkül csak sötétben tapogatózunk, és a sikeres védekezés mindössze üres frázis marad. „(...) a kapacitások optimális kiszervezése is lehetetlen, súlyos etikai helyzetet teremtve. (...) A hiányzó adatok nélkül nemzetközi viszonylatban sem tudjuk értékelni teljesítményünket.”

Az internetre költözött kormányinfóra is küldtünk kérdést a szakmai kollégium leveléről. Kíváncsiak voltunk, miért kell visszatartani a betegek, elhunytak és dolgozók számának adatait. Gulyás Gergely miniszter azt mondta: „Nem kell visszatartani, hiszen most mondtam el ezeket az adatokat.” De nem mondta el.

Az RTL hasonló kérdésére Gulyás azt mondta, „minden szakmai szervezet minden rendelkezésére álló adatot nyugodtan megoszthat a nyilvánossággal”.

„A kormány a kezdet kezdetétől azt tartotta fontosnak hogy alaposan, napi rendszerességgel őszinte adatokat közüljünk. (...) Összességében szerintem büszkén mondhatjuk, hogy a magyar adatszolgáltatási rendszer, összehasonlítva Európa többi államának adatszolgáltatási rendszerével, a legnaprakészebbek közé tartozik.”Nemcsak a Molnár által elért hét, hanem az összes kórház adatait ismernünk kellene. Az orvos-beteg és az ápoló-beteg arány kulcsfontosságú a koronavírusos betegek ellátásában. Jelentős részben azon múlik a túlélésük, van-e elég képzett szakember, aki figyelni tud rájuk, észreveszi, ha romlik az állapotuk, és az intenzíves ellátásban használt eszközöket is képes kezelni.

Ehhez képest Magyarországon azt sem közlik naponta, egyáltalán mennyi koronavírusos beteg fekszik intenzív osztályon. Mostanáig háromszor próbáltunk választ kapni a kormányinfón, ahová előre el kell küldeni a kérdéseket, így visszakérdezni sincs lehetőség. Először fel sem olvasták ezt a kérdést, másodszor pedig bemondták a lélegeztetőn levők számát, ami amúgy is nyilvános. A két adat nem fedi egymást, sőt, külföldön és itthon is egyre inkább igyekeznek csak akkor gépre tenni a betegeket, ha már elkerülhetetlen.

Ezen a héten is feltettük a kérdést, külön kiemeltük, hogy nem a lélegeztetőn levők számára vagyunk kíváncsiak.

Ezúttal Gulyás elárulta, hogy „ha jól emlékszik” 961-en vannak. Többek közt az intenzív osztályon levők számát is próbáltuk közérdekű adatigénylésben megtudni a Nemzeti Népegészségügyi Központtól (NNK). November 9-én küldtük be az adatkérést. Ha teljesítették volna, egyetlen napról lennének számaink, de legalább látnánk, milyen állapotban fordult rá az egészségügyi rendszer a járvány legkeményebb heteire, hónapjaira.

Miután szerdán jeleztük, hogy lejárt a tizenöt napos határidő, mégsem reagáltak, néhány órán belül küldtek egy levelet Müller Cecília aláírásával, amiben az NNK az állítja,

egyetlen kérdésünkre sem tudják a választ. Az intenzív osztályon ápolt betegek mellett ilyen az intenzíves fertőzöttek halálozási aránya, a nem koronás intenzíves betegek száma, az ápoló-beteg arány a covidos osztályokon, és így tovább. Egyetlen kivétel volt, nem mintha arra választ kaptunk volna: az idősotthonokban élő aktív fertőzöttek számáról azt írták, nem kötelesek nyilvántartani. Ehelyett figyelmünkbe ajánlották a koronavirus.gov.hu oldalt, amin a kevés adatot is nehezen átlátható formában teszik közzé.

Az adatkérést elküldtük az Emberi Erőforrások Minisztériumának is, de tőlük ennyi választ sem kaptunk, hiába járt le a határidő. Csütörtökön aztán megjelent a kormányrendelet, ami 15 helyett 45 napos válaszadási kötelezettséget ír elő közérdekű adatkérések esetén.

Korábban Hadházy Ákos független képviselő is lepattant Müller Cecíliáról és a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelőről, amikor kórházankénti adatokat próbált megtudni. Azt állították, nem rendelkeznek az adatokkal. Megkérdeztük Gulyás Gergelytől, melyik intézménynek van erről tudomása.

„Most áll fel a kórházfőigazgatóság. Abban bízunk, hogy a nyilvántartás szempontjából is még pontosabb és naprakészebb adatokkal fogunk rendelkezni. De természetesen a kórházaknak van egyedi jelentéstételi kötelezettsége. Ezeket az adatokat összegeztük eddig is. És ezt mindig minden esetben nyilvánosságra is hoztuk.”
Oroszországban is túlzás lenne

Ilyen körülmények közt végül Molnár Zsolt sem árulta el szerda este, hogy milyen visszajelzéseket kapott a kórházakból. Megkérdezte viszont külföldi orvos ismerőseit, náluk is hasonló-e a helyzet.

Orosz kollégája azt írta, szakmai fórumokon korlátozások nélkül beszélhetnek halálozási és más adatokról, nyilvános szaklapokban is írhatnak róla. Szlovéniában naponta bárki megtalálja, akár angolul is, mennyi a pozitív tesztek aránya, a kórházban, intenzíven és lélegeztetőn levők száma. Vagyis csupa olyan adatot közölnek, ami nálunk vagy titkos, vagy számolgatással kell utánajárni, és saját grafikonokkal átláthatóvá tenni. Horvátországban sincs semmilyen korlátozás.

Oroszországban október vége óta kell minisztériumi engedélyt kérniük a kórházi dolgozóknak, ha megszólalnának a sajtóban, korábban nem volt ilyen korlátozás. Az orvos elmondása szerint a közösségi médiában azért terjednek a hírek, és nem tud róla, hogy bárkit retorzió ért volna. Szlovéniában a kórházvezetésnek kell engedélyt adnia a nyilatkozatokhoz, Horvátországban pedig az igazgató és helyettesei korlátozás nélkül tájékoztathatják a nyilvánosságot az állapotokról.

Csehországban kórházanként változik a helyzet, van, ahol csak az igazgató beszélhet nyilvánosan, máshol lazább a szabályozás. A krakkói intenzív osztály vezetője, aki Molnár leírása szerint valóságos covid-celeb lett Lengyelországban, csak annyit válaszolt: nincs semmilyen korlátozás.

Ez alapján nemhogy Szlovéniához vagy Csehországhoz, de Lengyelországhoz és Oroszországhoz képest is erősebben fogja a kormány az orvosokat. A csütörtöki kormányinfón egyébként a kilenc kérdésünkből négyet fel sem olvastak, viszont felolvastak a nevünk alatt többet, amiket nem is mi küldtünk be.

444
Ez is érdekelhet:
Segíts egy megosztással - eltűnt 8 éves kisfiút keres a rendőrség
2021-01-04 eltünési dátummal tette közzé a rendőrség a kisifú körözését Személyes adatok Név: DRIGÁN SÁNDOR SZEBASZTIÁN Nem:
  
Meghalt a magyar határnál egy katona - vizsgálat indult
Nem incidens történt a Honvédelmi Minisztérium szerint. A déli határszakaszon életét vesztette egy katona csütörtökön – közölte a Honvédelmi Minisztérium kommunikációs osztálya ...
  
Vizsgálat indult - Plafonig állnak a nyitott koporsók a szentendrei halottasházban
Szentendre polgármestere vizsgálatot rendelt el a videón látható kegyeletsértő állapotok miatt, illetve jelenleg is helyszíni szemlét tart a halottasházban. Csaknem a plafonig érnek a k...
  
Ez is érdekelhet:
                             
Ezek érdekelték olvasóinkat leginkább
Erőszakkal próbáltak megetetni egy óvodást egy Fejér megyei óvodában
Szijjártó megszólalt a durva fenyegető levélről - már úton van Kijevbe
Balaton botrány: saját vállalkozásaira kért és kapott több mint száz milliós támogatást
Elképesztő videót posztolt a rendőrség - kerítés mellett sétáló elfogott migráns csoport
A Nyíregyházi Rendőrkapitányság Baktalórántházi, Nagykállói, és a Balkányi Rendőrőrseinek munkatársai lakossági bejelentést követően elfogtak tizennyolc határsértőt 2021. január...
  
Százezres lenyúlást kaptak karácsonyra egy magyar webshop vásárlói
A videójáték konzolok legújabb generációi decemberben kerültek a boltokba. A Microsoftnak és a Sonynak is olyan jól sikerült az indulás, hogy világszerte szinte mindenhol azonnal elfogytak...
  
Azt ígérte, leveszi a rontást, és ezért a nevére írattak egy 25 milliós lakást
Hiszékeny idős embereket csapott be egy kiskunfélegyházi nő, aki ellen most emelt vádat az ügyészség. A csaló bűnlajstroma igen hosszú, de a módszer minden esetben ugyanaz volt: áldozat...
  
Megfenyegették Szijjártót - „Ha a miniszteretek Ukrajnába jön, magyar vér fog folyni”
Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdai hivatalos kijevi látogatásának előestéjén, kedden vérontással fenyegető, „Ukrajnai hazafiak” aláírással ellátott levele...
  
Gulyás: Magyarország ma képes megvédeni a magyar zsidóságot, ugyanakkor a kormány érzékeli az új antiszemitizmus erősödését a világban
Magyarország ma képes megvédeni a magyar zsidóságot, a kormány védi az emberi méltóságot, biztosítja a vallásszabadságot, és támogatja a magyar zsidóságot kulturális identitásának ...
  
Amíg a baloldal üres politikai akciókkal van elfoglalva, a kormány a védekezéssel és a vakcinabeszerzéssel
Amíg a baloldal üres politikai akciókkal van elfoglalva, a kormány a védekezéssel és a vakcinabeszerzéssel Amíg a baloldal üres politikai akciókkal, kamuvideókkal, a védekezés akadályoz...
  
Bakondi az M1-en: az ingyenes vakcina is ösztönzi az illegális migrációt
A koronavírus-járvány és az ingyenes vakcina is ösztönzi az illegális migrációt - mondta a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója szerdán az M1 aktuális csatornán. Bakondi Györg...
  
Öngyilkosságot kísérelt meg a fiatal magyar sztár - megrázó részleteket mesélt
A nyíregyházi Laskai Lili, azaz Lil G nevét nagyjából három évvel ezelőtt ismerhette meg az internet népe, akkor debütált ugyanis YouTube-on a Nemazalánnyal elkövetett, immár 32 millió ...
  
„Az elnök rajta fogja tartani a szemét Magyarországon” - kemény dolgok várnak Orbánra
Joe Biden mély szeretete a magyarok iránt jóval több az egyszerű érdeklődésnél, vagy felületes ismeretségnél – mondta a Blikknek Katrina Lantos Swett, Tom Lantos néhai amerikai kongress...
  
Teherautó hajtott egy családi ház kertjébe
Egy családi ház kertjébe hajtott be egy teherautó Nagykovácsiban. A baleset a Bánya utcában történt, ahová a fővárosi és nagykovácsi önkéntes tűzoltók is kivonultak. A balesetben e...
  
Fideszes politikus ellenőrzi az uniós rendőrséget
Az Európai Néppárt (EPP) Hidvéghi Balázst, a Fidesz európai parlamenti képviselőjét delegálta a Bűnüldözési Együttműködés Európai Uniós Ügynöksége (Europol) ellenőrzésért fe...
  
Az állam átvette a trieszti kikötőt - de van egy kis gubanc
Ám az még jó ideig nem használható érdemben. Lezárult a magyar állam trieszti kikötői tulajdonszerzése, ezt a külügyminisztérium is megerősítette a HVG-nek. A terület egyelőre iga...
  
83 ember kerül az utcára - nagy múltú Zalaegerszegi gyár zár be
A francia tulajdonos szerint évek óta veszteségesen termelt az elavult gépparkú üzem, mert már nem kell a vevőknek az ementáli. Bezárja zalaegerszegi sajtüzemét a Savencia Fromage & Dair...
  
Lepusztuló budapesti épületeikhez ragaszkodnak az oroszok
Állaguk egyre romlik, de az oroszok valamiért mégis ragaszkodnak hozzájuk. Különös bennük, hogy a telkek a magyar állam tulajdonában vannak. A rendszerváltás után harminc évvel is hemz...
  
Operatív törzs: A kormány ma vizsgálja felül a korlátozások fenntartását
Müller Cecília elmondta, hogy már 17 772 ember a második adag oltást is megkapta a Pfizer/BioNTech vakcinából. Eddig 5200 egyetemi hallgató vett részt a koronavírus-járvány elleni küzd...
  
Elképesztően hatékony gyógyszer érkezik Magyarországra szerdán
Az amerikai Eli Lilly gyógyszergyár által fejlesztett készítményt elsőként a Dél-pesti Centrumkórház és az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet alkalmazhatja, ezt a Dél-pesti Centru...
  
Szijjártó: bennünk rossz érzéseket keltettek az erőszakos házkutatások a Kárpátalján
Mint arról korábban a Blikk is beszámolt, kedden vérontással fenyegető, „Ukrajnai hazafiak” aláírással ellátott levelet kapott Magyarország kijevi nagykövetsége, az ungvári főkonzul...
  
Operatív törzs: egészségügyi Mekk mesterekként – összeesküvés-elméletekkel bombázzák az embereket a neten
Kövesse velünk élőben az operatív törzs szerdai tájékoztatóját! A tájékoztatón elhangzott: Schanda Tamás államtitkár: Az egyetemi hallgatók közül 5200, jellemzően orvos- egészs...
  
Szörnyű: Nevelt fia udvarán találták meg az eltűnt bárnai férfi holttestét
A Nógrád megyei nyomozók őrizetbe vették azt az 58 éves bárnai férfit, aki a gyanú szerint olyan súlyosan bántalmazta 75 éves nevelőapját, hogy az sérüléseibe belehalt, majd holttest...
  
Több mint 4 milliárdot fizetünk, hogy legyen Magyarországon MotoGP-futam
Nettó kilencmillió eurót kér a MotoGP jogtulajdonosa, hogy 2023-ban futamot rendezhessenek Magyarországon - írja a g7.hu. A közbeszerzés dokumentációja alapján tehát magyar állam forintb...
  
Infúzióra kötött karral jelentkezett be Gáspár Evelin - megijedtek a rajongói
Infúziót kapott a hétvégén Gáspár Evelin, mivel minél hamarabb túl akart esni a megfázásán. Elsőre bizonyára megijedtek Gáspár Evelin rajongói, amikor is infúzióra kötött karral ...
  
„Turkáltak a zoknik és a bugyik között” – Túlkapás volt a razzia Lajcsi ügyvédje szerint
Mocsa—Boldogasszonypuszta — Még ma sem tért magához abból a döbbenetből Galambos Lajos (60) családja, amelyet a múlt hét végi hajnali házkutatás okozott. A zenész ügyvédje, dr. Fr...
  
„Könyörögj az életedért!” – Trágyát tömtek a szájába, verték, közben a nő telefonnal videózta
A legrosszabb drogos horrorsztorikba illő bűncselekmény történt Komáromban. A háttérben némi drog, egy kevés tartozás és a megleckéztetés. Gyomorforgató ügy. A Komárom-Esztergom Megy...
  
Megszállják a rendőrök a buszjáratokat
A zsebtolvajlás elleni kampány és a buszsávok ellenőrzése után folytatódik a Budapesti Rendőr-főkapitányság és a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) közös akciósorozata, amelynek c...
  
Orbán: az antiszemitizmus ellen a magyar kormány továbbra is a zéró tolerancia talaján áll
Orbán Viktor miniszterelnök a holokauszt nemzetközi emléknapján a legmagasabb elismerését fejezte ki Ronald S. Laudernek, a Zsidó Világkongresszus elnökének azért a munkáért, amelyet az ...
  
„A félelem mindenkiben benne van, aki látott már ilyen beteget” – Volt, aki nem bírta a nyomást
Szűtsné Bárdos Gyöngyvért, a Szent László kórház vezető ápolóját orvos kollégái győzték meg, hogy oltassa be magát, de beszélt arról is, hogyan bírták a Covid intenzív osztályr...
  
Szijjártó megszólalt a durva fenyegető levélről - már úton van Kijevbe
Mint arról korábban a Blikk is beszámolt, kedden vérontással fenyegető, „Ukrajnai hazafiak” aláírással ellátott levelet kapott Magyarország kijevi nagykövetsége, az ungvári főkonzul...
  
Forró a helyzet Ukrajna és Magyarország között: nem sok jót jelent az ukrán külügy nyilatkozata
Forró a helyzet Ukrajna és Magyarország között: súlyos fenyegetések érik a kárpátaljai magyarokat, letartóztatások vannak, s bár most Szijjártó Péter Ukrajnába utazott tárgyalni a ho...
  
Felnőtt képet tett közzé magáról a volt KDNP-s aktivistanő - kiderült miért
A holokauszt emléknap alkalmából erős üzenetet küldött a világnak Lukácsi Katalin, a KDNP egykori tagja, az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség VII. kerületi alapszervezetének volt ...
  
Biden felhívta Putyint - nem volt kellemes a beszélgetés
Aggodalmát fejezte ki Joe Biden amerikai elnök Oroszország bizonyos tevékenységei, így a többi között Alekszej Navalnij ellenzéki politikus őrizetbe vétele miatt Vlagyimir Putyin orosz eln...
  
THE POST
COPYRIGHT © 2021. minden jog fenntartva - Impresszum
ThePost
Hétpecsétes titokként őrzi a kormány a kórházi járványadatokat

A kormány alapvető adatokat nem tesz közzé a járvánnyal kapcsolatban, kórházankénti, területi bontásról szó sincs.
A minisztérium által létrehozott szakmai kollégium levélben szólítja fel az orvosokat, hogy csak a kormánynak szolgáltassanak adatot.
A Népegészségügyi Központ közérdekű adatkérésre azt állítja, nincs tudomása a kért számokról.
Gulyás Gergely miniszter közben azzal büszkélkedik, hogy európai szinten is naprakész a magyar adatszolgáltatási rendszer.
De elárult egy eddig soha nem közölt számot: éppen 961 fertőzött van intenzíven.


Egy hajszálon múlt, hogy valamivel jobban megismerhessük, milyen körülmények közt zajlik a koronavírusos betegek intenzív osztályos ellátása. Molnár Zsolt, a pécsi Transzlációs Medicina Intézet munkatársa hét nagy kórházból gyűjtött be adatokat. Arra volt kíváncsi,

milyen a betegek és intenzíves orvosok aránya,
a betegek és szakápolók aránya,
az intenzíves betegek hány százaléka van lélegeztetőgépen,
milyen a halálozási arány,
van-e elég gyorsteszt,
van-e dedikált vérgázgép.


Úgy tervezte, szerda este el is mondja a Transzlációs Medicina Alapítvány online rendezvényén, mire jutott. Csakhogy néhány napja ő is megkapta az Emberi Erőforrások Minisztériuma által létrehozott Egészségügyi Szakmai Kollégium felhívását arról, nehogy az intenzív terápiás orvosok a kormányon kívül bárkinek is adatot szolgáltassanak. A levél alapján ide tartoznak a halálozási és betegforgalmi számok, illetve a humánerőforrás-helyzet is. Egy nem pontosított eljárásrendre hivatkoztak.

Molnár két jogászt is megkért, nézzenek utána, tiltja-e bármilyen jogszabály, hogy megosszák a személyes adatokat nem tartalmazó, összesített számokat. Semmit sem találtak. Végül eljutott hozzá Kásler Miklós miniszter szeptember 18-i levele, amiben arra kérte a kórházakat, tartsák be a „tavaszi hullám alatt működtetett kommunikációs rendet”. Előírta, hogy minden sajtómegjelenést és sajtónyilvános eseményen való részvételhez kérjenek engedélyt az ügyeleti központtól.

De mit takar a tavaszi kommunikációs rend? Erre Kásler március 29-i, szintén Molnár által idézett levele ad választ, amiben azt írta,

„[a] koronavírus-fertőzéssel összefüggő - Magyarország egyes közigazgatási egységei, valamint egyes egészségügyi szolgáltatók szerint bontott - statisztikai adatok közérdekű adatigénylés keretében nem adhatók ki”.Nem világos, miért, de azzal indokolta, hogy ha kiadnák, beazonosíthatók lennének a betegek.

Molnár szerint a szakmai kollégium jobban tette volna, ha inkább megkéri a minisztert, oldja fel a szabad információáramlást korlátozó intézkedéseket, és segítse az intenzív osztályok közti kommunikációt. Lovas András koronavírusos betegeket ellátó intenzíves orvos szerdán írt arról az Átlátszón, hogy alapvető adatok ismerete nélkül csak sötétben tapogatózunk, és a sikeres védekezés mindössze üres frázis marad. „(...) a kapacitások optimális kiszervezése is lehetetlen, súlyos etikai helyzetet teremtve. (...) A hiányzó adatok nélkül nemzetközi viszonylatban sem tudjuk értékelni teljesítményünket.”

Az internetre költözött kormányinfóra is küldtünk kérdést a szakmai kollégium leveléről. Kíváncsiak voltunk, miért kell visszatartani a betegek, elhunytak és dolgozók számának adatait. Gulyás Gergely miniszter azt mondta: „Nem kell visszatartani, hiszen most mondtam el ezeket az adatokat.” De nem mondta el.

Az RTL hasonló kérdésére Gulyás azt mondta, „minden szakmai szervezet minden rendelkezésére álló adatot nyugodtan megoszthat a nyilvánossággal”.

„A kormány a kezdet kezdetétől azt tartotta fontosnak hogy alaposan, napi rendszerességgel őszinte adatokat közüljünk. (...) Összességében szerintem büszkén mondhatjuk, hogy a magyar adatszolgáltatási rendszer, összehasonlítva Európa többi államának adatszolgáltatási rendszerével, a legnaprakészebbek közé tartozik.”Nemcsak a Molnár által elért hét, hanem az összes kórház adatait ismernünk kellene. Az orvos-beteg és az ápoló-beteg arány kulcsfontosságú a koronavírusos betegek ellátásában. Jelentős részben azon múlik a túlélésük, van-e elég képzett szakember, aki figyelni tud rájuk, észreveszi, ha romlik az állapotuk, és az intenzíves ellátásban használt eszközöket is képes kezelni.

Ehhez képest Magyarországon azt sem közlik naponta, egyáltalán mennyi koronavírusos beteg fekszik intenzív osztályon. Mostanáig háromszor próbáltunk választ kapni a kormányinfón, ahová előre el kell küldeni a kérdéseket, így visszakérdezni sincs lehetőség. Először fel sem olvasták ezt a kérdést, másodszor pedig bemondták a lélegeztetőn levők számát, ami amúgy is nyilvános. A két adat nem fedi egymást, sőt, külföldön és itthon is egyre inkább igyekeznek csak akkor gépre tenni a betegeket, ha már elkerülhetetlen.

Ezen a héten is feltettük a kérdést, külön kiemeltük, hogy nem a lélegeztetőn levők számára vagyunk kíváncsiak.

Ezúttal Gulyás elárulta, hogy „ha jól emlékszik” 961-en vannak. Többek közt az intenzív osztályon levők számát is próbáltuk közérdekű adatigénylésben megtudni a Nemzeti Népegészségügyi Központtól (NNK). November 9-én küldtük be az adatkérést. Ha teljesítették volna, egyetlen napról lennének számaink, de legalább látnánk, milyen állapotban fordult rá az egészségügyi rendszer a járvány legkeményebb heteire, hónapjaira.

Miután szerdán jeleztük, hogy lejárt a tizenöt napos határidő, mégsem reagáltak, néhány órán belül küldtek egy levelet Müller Cecília aláírásával, amiben az NNK az állítja,

egyetlen kérdésünkre sem tudják a választ. Az intenzív osztályon ápolt betegek mellett ilyen az intenzíves fertőzöttek halálozási aránya, a nem koronás intenzíves betegek száma, az ápoló-beteg arány a covidos osztályokon, és így tovább. Egyetlen kivétel volt, nem mintha arra választ kaptunk volna: az idősotthonokban élő aktív fertőzöttek számáról azt írták, nem kötelesek nyilvántartani. Ehelyett figyelmünkbe ajánlották a koronavirus.gov.hu oldalt, amin a kevés adatot is nehezen átlátható formában teszik közzé.

Az adatkérést elküldtük az Emberi Erőforrások Minisztériumának is, de tőlük ennyi választ sem kaptunk, hiába járt le a határidő. Csütörtökön aztán megjelent a kormányrendelet, ami 15 helyett 45 napos válaszadási kötelezettséget ír elő közérdekű adatkérések esetén.

Korábban Hadházy Ákos független képviselő is lepattant Müller Cecíliáról és a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelőről, amikor kórházankénti adatokat próbált megtudni. Azt állították, nem rendelkeznek az adatokkal. Megkérdeztük Gulyás Gergelytől, melyik intézménynek van erről tudomása.

„Most áll fel a kórházfőigazgatóság. Abban bízunk, hogy a nyilvántartás szempontjából is még pontosabb és naprakészebb adatokkal fogunk rendelkezni. De természetesen a kórházaknak van egyedi jelentéstételi kötelezettsége. Ezeket az adatokat összegeztük eddig is. És ezt mindig minden esetben nyilvánosságra is hoztuk.”
Oroszországban is túlzás lenne

Ilyen körülmények közt végül Molnár Zsolt sem árulta el szerda este, hogy milyen visszajelzéseket kapott a kórházakból. Megkérdezte viszont külföldi orvos ismerőseit, náluk is hasonló-e a helyzet.

Orosz kollégája azt írta, szakmai fórumokon korlátozások nélkül beszélhetnek halálozási és más adatokról, nyilvános szaklapokban is írhatnak róla. Szlovéniában naponta bárki megtalálja, akár angolul is, mennyi a pozitív tesztek aránya, a kórházban, intenzíven és lélegeztetőn levők száma. Vagyis csupa olyan adatot közölnek, ami nálunk vagy titkos, vagy számolgatással kell utánajárni, és saját grafikonokkal átláthatóvá tenni. Horvátországban sincs semmilyen korlátozás.

Oroszországban október vége óta kell minisztériumi engedélyt kérniük a kórházi dolgozóknak, ha megszólalnának a sajtóban, korábban nem volt ilyen korlátozás. Az orvos elmondása szerint a közösségi médiában azért terjednek a hírek, és nem tud róla, hogy bárkit retorzió ért volna. Szlovéniában a kórházvezetésnek kell engedélyt adnia a nyilatkozatokhoz, Horvátországban pedig az igazgató és helyettesei korlátozás nélkül tájékoztathatják a nyilvánosságot az állapotokról.

Csehországban kórházanként változik a helyzet, van, ahol csak az igazgató beszélhet nyilvánosan, máshol lazább a szabályozás. A krakkói intenzív osztály vezetője, aki Molnár leírása szerint valóságos covid-celeb lett Lengyelországban, csak annyit válaszolt: nincs semmilyen korlátozás.

Ez alapján nemhogy Szlovéniához vagy Csehországhoz, de Lengyelországhoz és Oroszországhoz képest is erősebben fogja a kormány az orvosokat. A csütörtöki kormányinfón egyébként a kilenc kérdésünkből négyet fel sem olvastak, viszont felolvastak a nevünk alatt többet, amiket nem is mi küldtünk be.

 Forrás: 444
Itt találod a hét legvitatottabb témáit!
Olvasd nálunk azokat a híreket amiket a leginkább imádtak vagy utáltak az olvasók!
Segíts egy megosztással - eltűnt 8 éves kisfiút keres a rendőrség
Meghalt a magyar határnál egy katona - vizsgálat indult
Vizsgálat indult - Plafonig állnak a nyitott koporsók a szentendrei halottasházban
Varga Juditék 200 milliót költöttek lakásokra, nem is akárhol vannak a lakások
Migráns alagutat találtak a rendőrök, sőt 25 migránst el is fogtak
Előre leszóltak, hogy a raktárkoncerten ne játsszák el az Orbánról szóló számukat - ami ezután jött...
„Nem tudjuk, hogyan fogunk meghalni, de így senki nem szeretne”
Erőszakkal próbáltak megetetni egy óvodást egy Fejér megyei óvodában
Na végre: az emberek úgy érzik, pénzügyi helyzetük javul
Szijjártó megszólalt a durva fenyegető levélről - már úton van Kijevbe
Varga Judit keményen üzent portugál EU-s elnökségnek
Balaton botrány: saját vállalkozásaira kért és kapott több mint száz milliós támogatást
Orbán: A baloldali megszorító politika helyett másfajta válságkezelést választottunk
Müller Cecília: a második oltás beadását követően azért nagyobb fájdalmak is jelentkezhetnek
„Turkáltak a zoknik és a bugyik között” – Túlkapás volt a razzia Lajcsi ügyvédje szerint
Fidesz: a védőoltás önkéntes, senkit nem kényszerítenek sem a védőoltásra, sem egy oltóanyag elfogadására
Nők is voltak a raktérben - román embercsempészeket fogtak a magyar rendőrök
Az Orbán-kormány állítása szerint kibertámadás történt
Varga Judit lakásai: hogyan lehet 200 milliós vásárlásra 192 milliós hitelt felvenni?
Előkerült a videó az M0-s autóúton történt hihetetlen jelenetről
Magyarország kormánya: Amíg a baloldal üres politikai akciókkal van elfoglalva, a kormány a védekezéssel és a vakcinabeszerzéssel
A magyarokat keresik az uniós országok, hogy megtudják, kivel kell beszélni a keleti vakcinák ügyében
Rossz hír: bezárnak egy óvodát mert egyszerűen kevés a gyerek
Óriási botrány: Felmondása megírására kényszerítettek egy magyar nőt
Kovács : minden eszközzel segítik a vendéglátósokat, hiszen ők is több kedvező intézkedést vehetnek igénybe
Megszületett a megállapodás a minimálbérről - hivatalos mennyi lesz
Felejtsd el a csoda edzőket, csodaszereket - 45 kilót fogyott ez a férfi, pofon egyszerű volt
Kásler szerint Mátyás király csontjainak összerakása segíthet átvészelni a járványt
Itthon mindenhonnan visszapattant a Szájer József kábítószer-birtoklásáról szóló feljelentés
Tavasszal jön a törvényjavaslat ami sokaknál kiveri majd a biztosítékot
Nem fogod elhinni milyen dolog mögött találtak egy Fideszes emailcímet
Jó hírek érkeztek: az új magyar szer használata mellett a vírus nem képes a fertőzésre
Óriási készültség: Fegyveres rablás Székesfehérváron
Eldőlt - Szijjártó nem vár Brüsszelre - mutatjuk a részleteket
Mi lesz a dolgozókkal? - 70 év után bezár a zalaegerszegi sajtüzem,
Miért vásárol egy magyar cégtől repülőket Nigéria hadserege?
Nagyon érdekes megjegyzést tett Lázár János Orbán Viktorról
Müller Cecília: Megkezdődhet a 60 év felettiek, illetve a 89 évnél idősebbek beoltása Magyarországon
Óriásit buktak a magyarok, akik hittek a befektetési cég ígéreteinek
Bakondi az M1-en: az ingyenes vakcina is ösztönzi az illegális migrációt
Schobert Norbert a Auschwitzcal példálózott, amikor az elhízás és a genetika kapcsolatáról beszélt
Nem semmi: a svájci Stadlerrel alapít közös vállalatot Mészáros Lőrinc
Müller Cecília: Mutánsok nehezítik a járványhelyzet értékelését
Egy magyar rendőr és családja kér segítséget - nagyon szegény körülmények között élnek
Egy 21 éves nő többször megrúgta és szidalmazta az ellátására érkező mentőszolgálat tagját
Megszólalt a Telepy utcában szíven szúrt Csaba anyja
„Könyörögj az életedért!” – Trágyát tömtek a szájába, verték, közben a nő telefonnal videózta
Magyar autópályán egy német autóban, egy osztrák és egy orosz férfi melletük nyolc szír utas
Beoltott gyöngyösi polgármester: Hibáztam, és ezért bocsánatot kérek
Óriási számok: A Brüsszelben terjeszkedő Fidesz-alapítvány költségvetése akkora, mint a nagy EU-s pártcsaládoké
Előkerült egy videó a Ferihegyi úton történtekről - Anyja ölében ülve vezetett egy gyerek
Fontos: valami történik Horvátországban
Elképesztően hatékony gyógyszer érkezik Magyarországra szerdán
Több száz négyzetméternyi lakóingatlant vásárolt magának Varga Judit és férje Orbán Viktor otthona közelében
Elképesztő számok: közel kétmillióan kérték a törlesztési moratóriumot
Kezdeményezzenek Gyurcsányék Brüsszelben vizsgálóbizottságot, hiszen az unióban megbukott a vakcinabeszerzés
391 helyett 5549 milliárd forint lett tavaly a költségvetés hiánya
A Szijjártót jachtoztató Szíjj László 8,6 milliárdos tendert nyert
Szlávik az oltóanyagokról: Nem szabad fanyalogni
1,3 milliárdból újíthatják fel Pintér Sándor egykori cégének szállodáját
Schobert Norbi: „Kövérnek senkit nem teremt a jóisten”
Csak novemberben 117 ezer ember munkáját biztosították a járványügyi intézkedések
Ilyen történetet sem hallani mindennap: önbíráskodás, kabát ügy és egy bezúzott Opel Astra
DK: Vérlázító, hogy a válság közepén is milliós jutalmakat osztogatnak maguknak a pánikkormány tagjai
Botrány: 120 óra közmunkát kaptak azok az óvodapedagógusok, akik erőszakkal akartak megetetni egy gyereket
Óriási botrány: Soron kívül kapott oltást a gyöngyösi polgármester
A vendéglátósok türelmét kéri az operatív törzs
Felkészültek-e a kormányablakok a több mint egymillió lejárt okmány megújítására?
Újra utcára hívják Navalnij híveit Oroszországban - itt már a krumpli sem segíthet
A nagykanizsai 15 milliárdos sportcsarnokra tényleg nem lehet rosszat mondani - azt persze nem tudni ki használja majd
Emmi: Védőruha nélkül mennek oltani az idősekhez
Pataky Attilának és Mészáros Lőrincnek is jutott több tízmilliós támogatás
Kiderült hány év börtönt kapott a kislányát begyógyszerező nő Kecskeméten
Népszava: A Szputnyik V klinikai tesztjén vizsgált vakcina nem egyezik a forgalomba került vakcinával
A kormány számára 2010 óta kiemelt prioritás a gyermeket nevelő családok támogatása
ThePost
COPYRIGHT © 2021. minden jog fenntartva - Impresszum