Keresztbe feküdtek Orbánék egy fontos megállapodásnak, tízmilliárdokat veszíthet az ország

Újabban a vétó lett a kedvenc szavuk.

Magyarország ismét megakadályozott egy közös közleményt az Európai Gazdasági Térséget (EGT) alkotó EU27-ek, valamint Liechtenstein, Izland és Norvégia közötti, Norvég Alap nevű megállapodásról — írta meg hétfőn a Népszava.

A legutóbb novemberben feküdt keresztbe a magyar kormány a zárónyilatkozatnak, amelyben arról állapodtak volna meg, hogy a három ország mennyi pénzt adjon az EU átlagos fejlettségi szintjétől elmaradó tagállamoknak 2021-2027 között.

A tárgyalások az EU27-ek és a három északi ország között csütörtökön kezdődnek, az alap kedvezményezettjei közt pedig

ott van Magyarország is.

A 2020-ban lezárult hétéves költségvetési időszakban a két pénzügyi eszközből 214,7 millió euró támogatás járt volna hazánknak, de a Budapest és Oslo között kirobbant konfliktus miatt végül egy fillér sem érkezett — emlékeztet a lap.

A vita abból fakadt, hogy Magyarország nem volt hajlandó elfogadni, hogy a pályázaton legtöbb pontszámot kapott Ökotárs Alapítvány kezelje a civileknek járó pénzeket, ami egyébként

a teljes összeg (77 milliárd forint) körülbelül öt százaléka.

Az érintett miniszterek évente kétszer üléseznek Brüsszelben, a legutóbbi találkozó május 23-án volt, de a közleményt itt sem sikerült elfogadni, mivel a magyar kormány nevében eljáró diplomata ragaszkodott egy olyan megfogalmazáshoz, amely azt sugallta, hogy a norvégok megszegték a pénzügyi kötelezettségeiket.

A három északi ország ezt a szövegváltozatot

nem volt hajlandó elfogadni.





Európa megtalálta Orbán Viktor gyengepontját? - megdöbbentő javaslattal álltak elő ellene

Amennyiben ez igazolódik, az Orbán-kormány ellen....