Csatlakozz hozzánk facebookon
Harcra készül Orbán és Morawiecki Európa többi része ellen  


A magyar és a lengyel miniszterelnök csütörtökön megüzente az EU többi országának, hogy nem engednek, és addig nem lesz költségvetése az EU-nak, amíg a jogállamisági mechanizmust le nem veszik a napirendről.
Azt állítják, hogy Angela Merkel júliusban átverte őket, bár ez az akkoriban általuk is elfogadott megállapodásból nem következik.
Szerintük a mechanizmus mostani formája sérti az EU alapszerződését, úgyhogy ha a többiek ragaszkodnak hozzá, akkor kezdődjön egy hosszú új vita annak módosításáról.
Az EU nagy része és a két ország közötti vita lényege azonban nem ez. Hanem az, hogy az EU képes lehet-e feltartóztatni az autokrata irányú rendszerváltásokat a tagállamaiban.

"Tehát a következő hónapokat - a történelemben nem ismeretlen módon - ismét közösen fogjuk majd megvívni" - mondta Orbán Viktor csütörtök délután, miután a közös vétóról tárgyalt lengyel kollégájával.

Orbán hónapokról beszélt - ami azt jelenti, hogy szerinte nem várható megoldás sem napokon belül, sem pedig a december 10-i EU-csúcson a költségvetési vitában. A napokon belüli megoldást a német külügyminiszter, a decemberit pedig a legtöbb EU-s diplomata remélte eddig.

Illetve egy kiutat hagyott a két ország kormányfője: ha a többiek, azaz 25 másik ország és az Európai Parlament lemond a jogállamisági mechanizmus bevezetéséről, és a vitát az ismeretlen jövőbe tolják.
Átverték őket?

A magyar és a lengyel álláspont egyik fontos kiindulópontja az, hogy Angela Merkel átverte Orbánt és Morawieckit egy hosszúra nyúlt júliusi hétvégén.

Akkor egy csütörtöktől keddig tartó csúcstalálkozón állapodtak meg a tagállamok vezetői Brüsszelben az EU következő hét évének költségvetéséről, és egy belefoglalt óriási gazdaságélénkítő csomagról, azaz összesen 1800 milliárd euró elköltéséről.

Az akkori vita egyik része arról szólt, hogy mi legyen az Európai Bizottság egy 2018-as javaslatával, ami szerint minden EU-s kifizetést egy jogállamisági mechanizmushoz kellene kötni, azaz a demokratikus rendszert leépítő kormányoktól meg lehessen vonni a közös pénzt. A júliusi csúcs idejére már lehetett tudni, hogy az Európai Parlament és az EU-s költségvetés nagy befizetőinek számító tagállamok ragaszkodnak egy ilyen szabályhoz. Ám a szabály részleteit akkor nem vitatták meg, csak az elvet rögzítették, hogy lesz majd ilyen is.

Egészen pontosan így rögzítették:

Az Unió pénzügyi érdekeit az uniós szerződésekben foglalt általános elvekkel, különösen az EUSZ 2. cikkében foglalt értékekkel összhangban kell védeni.
Az Európai Tanács hangsúlyozza az Unió pénzügyi érdekei védelmének fontosságát. Az Európai Tanács hangsúlyozza a jogállamiság tiszteletben tartásának fontosságát.
Mindezek fényében a költségvetés és a Next Generation EU védelmét szolgáló feltételrendszer kerül majd bevezetésre. Ezzel összefüggésben a Bizottság a jogsértések esetére intézkedéseket fog javasolni, amelyeket a Tanács minősített többséggel fogad el.
Az Európai Tanács rövidesen vissza fog térni a kérdésre.


A magyar és a lengyel kormány azt állítja, hogy ezt az egyezséget a többiek, élükön a Tanácsot ebben a félévben vezető német kormánnyal megszegték. A többi tagállam - a bizonytalan álláspontot képviselő Szlovénia kivételével - azt állítja, hogy Orbán és Morawiecki gondolták meg magukat azóta, mert ők mindent pont annak szellemében intéztek, ahogy abban a nyáron megállapodtak. Ezt képviselte az Európai Bizottság elnöke is szerda reggeli EP-s beszédében.

Ősszel a Tanács vezetése és a Parlament megegyezett a részletekben, elkészült a jogállamisági mechanizmusról szóló szabályozás tervezete, amely a fentiek szerint

az EUSZ (az alapszerződés) 2. cikkében foglalt értékekre hivatkozik,
a Bizottságra bízza a szankciók elrendeléséről szóló ("intézkedések") javaslat megtételét,
és a Tanács minősített többségének támogatásához köti annak élesítését.

Pont úgy, mint a nyári alkuban áll. Múlt hétfőn a 27 tagállamból 25 jelezte hivatalosan is, hogy számukra a tervezet megfelel. Csak Magyarország és Lengyelország állította, hogy szerintük a nyáron nem ebben állapodtak meg.

Ez az érv szerepel a két kormányfő csütörtöki nyilatkozatában is, amelynek 4. pontja így hangzik: "A tanácsi elnökség és az Európai Parlament tárgyalásainak eredménye nincs összhangban az állam- és kormányfők által a júliusi Európai Tanácsban elfogadott egyezménnyel." Azaz a németek másmilyen mechanizmusban egyeztek meg az EP-vel, mint amiben a nyáron a tagállamok vezetői egymás között megállapodtak.

Mivel a mechanizmus elfogadását a két ország nem tudja megvétózni - annak elfogadásához elég a tagállamok minősített többsége - ezért a két kormány bejelentette, hogy ha a többiek megszavazzák a mechanizmust, akkor ők megvétózzák az EU költségvetését, a benne lévő gazdaságélénkítő csomaggal együtt. Ezekben az ügyekben ugyanis már minden tagállamnak vétójoga van.

Úgyhogy egyelőre a tagállamok nem döntöttek sem a mechanizmusról, sem a költségvetésről, hanem a német elnökség időt kért, hogy elrendezhesse a vitát.
Hol az átverés?

Orbán Viktor most szerdán azt mondta, hogy azért "hazafias kötelessége" vétózni a költségvetést, mert "nem tehetem ki Magyarországot annak a kockázatnak, hogy egyszerű többséggel olyan álláspontokat kényszerítsenek az országra, amelyeket a magyar emberek nem tudnak elfogadni".

Ezt az érvet nehéz értelmezni, mert "egyszerű többséggel" sem magát a jogállamisági mechanizmust nem lehetne elfogadni, és esetleges elfogadása után sem lehetne szankciót kivetni, mert mindkettőhöz "minősített többség" kellene.

Hol van akkor az átverés? Kovács Zoltán magyar kormányszóvivő csütörtök délelőtt egy részletesebb posztjában fejtette ki, hogy Budapest szerint hol lehet a trükk. Ebben többek között arról ír, hogy a júliusi tanácsi következtetések "nem kötik össze az EU-s pénzek kifizetését jogállamisági feltételekkel".

Hogyan is szólt a következtetés? Így: "Az Európai Tanács hangsúlyozza a jogállamiság tiszteletben tartásának fontosságát. Mindezek fényében a költségvetés és a Next Generation EU védelmét szolgáló feltételrendszer kerül majd bevezetésre."

A vita most tehát azon megy, hogy a "mindennek fényében" mondatrész visszautal-e az előző mondatra, "a jogállamiság tiszteletben tartására", vagy nem utal vissza. A magyar és a lengyel álláspont szerint nem utal vissza, mindenki más szerint pedig visszautal.

Kovács a magyar vétót magyarázó cikkében azt is írja, hogy "Angela Merkel német kancellár megerősítette, hogy a jogállamisági mechanizmust az összes tagállam egyetértéshez kötik, ahogy az EU-s szerződések kiegészítését is". Itt Kovács vélhetően nem a mechanizmus alkalmazására gondolt, hiszen az világosan benne van a tanácsi következtetésekben, hogy azt "minősített többséggel" kell majd jóváhagyni.

Úgyhogy valószínűleg arra gondolt, hogy Merkel valamilyen módon biztosította a júliusi csúcson Orbánt arról, hogy a német elnökség nem tolja át a Tanácson a mechanizmusról szóló jogszabályt az összes tagállam egyetértése nélkül. Erről azonban sem dokumentum, sem kancellári nyilatkozat sincs, ráadásul az EU-s jogalkotási szabályokból ez nem is következik, úgyhogy ezt nehéz ügy utólag bizonyítani.

Morawiecki szerdán Budapesten szintén arról beszélt, hogy átverték őt is a németek a nyáron: "a júliusi egyeztetéseket egészen másként interpretálták, és a német EU-elnökség nem alkalmazkodott a megbeszéltekhez" - mondta az MTI beszámolója szerint (a sajtótájékoztatóra a 444 nem kapott meghívást).

A magyar és a lengyel kormány ha nem is árulja el világosan, hogy miben lettek átverve szerintük, azért további panaszaikban utalnak rá: azt mondják, hogy a mechanizmusról szóló jogszabály túl tág lett, és annyira sok politikai megfontolásnak ad teret a szankciók kivetésére, hogy az már ellentmond az EU alapszerződésének.

Erre mondta azt a Bizottság elnöke, Ursula von der Leyen szerdán, hogy ha aki ezt gondolja, az vigye az EU bírósága elé a jogszabályt, és ott majd eldöntik, hogy tényleg szembe megy-e az alapszerződéssel.

Erre viszont a két kormány nem hajlandó, mert csak hatályos jogszabályt lehet a bíróság elé vinni, és ők nem akarják, hogy a mechanizmusból EU-s törvény legyen.
Az időhúzás volna a megoldás?

Ugyanakkor van arra lehetőség, hogy a bíróságtól kérje az egyik érintett, hogy az ítélet meghozataláig függesszék fel a vitatott törvény alkalmazását. A Bruxinfo értesülése szerint az Európai Bizottság valami ilyesmi kompromisszumban bízik, hogy talán meg lehet győzni mindenkit, hogy amíg a luxemburgi irodáikban gondolkoznak a bírók, addig jegeljék a mechanizmust, de közben fogadják el a költségvetést.

Ám egyáltalán nem biztos, hogy egy ilyen időhúzásba bármelyik oldal is belemegy: az EP és sok tagállam januártól akarja a mechanizmust, a magyarok meg a lengyelek pedig a vétó feloldásával az egyetlen hatékony fegyverükről mondanának le, és lehet, hogy csak egy évet nyernének cserébe.

A magyar és a lengyel kormány megoldási javaslata is az idő húzásáról szól, de a bírósági kitérőnél sokkal bonyolultabb változatot akarnak. Eszerint ők megszavazzák a költségvetést, ha a mostani jogállamisági mechanizmusról nem lesz szavazás, és így nem lép hatályba. Helyette szó lehet egy olyan feltételrendszerről, ami kifejezetten az EU pénzügyi érdekeit védi, de jogállamiságról szó sincs benne, csak az EU-s pénzek bizonyítható elsikkasztásáról. A németek az ősz elején már próbálkoztak egy ilyen változattal, csak azt a Európai Parlament nem fogadta el, és akkor ők fenyegettek vétóval. Azóta a holland miniszterelnök azt mondta, hogy ő sem fogadta volna el, és azt tekinti a minimumnak, amit a parlamentiek még belepakoltak a jogszabályba.

A lengyel - magyar javaslat szerint tehát vissza kell térni az ősz eleji német javaslathoz, míg a jogállamisági feltételrendszer szükségességéről induljon el egy új vita a miniszterelnökök között, és ha ott egyetértenek a bevezetéséről, akkor kormányközi tárgyalásokkal, és végső soron az EU alapszerződésének módosításával kezeljék majd a kérdést. Egy ilyen eljárás hosszú évekig tarthat, egyes országokban népszavazást is igényelhet, és minden tagállamnak vétójoga lenne elfogadásakor. Vagyis ezzel szinte a végtelenbe tolnák ki a kérdés megoldását.
Ez volt a technika, de a lényeg nem csak ez

A vita hivatalos része az, amit eddig ismertettünk, de a jogi érvelések mögött nagyon komoly politikai feszültség is van, amire egyébként szintén utal a két miniszterelnök közös nyilatkozata, amikor az alapszerződés módosítását vetik fel. És utalnak rá rendszerint az EP-képviselők, és sokan mások is.

Röviden arról van szó, hogy az EU-nak el kell-e viselnie, ha tagállamaiban egy rendszerváltással felérő új politikai struktúra épül. Egy olyan, amelyik nem a parlamenti váltógazdaságon alapszik, hanem inkább hasonlít a két világháború közötti közép-európai struktúrákra, ahol a hatalmi ágak nem válnak élesen el egymástól, a kormánypárt nem leváltható, és a politika az élet sokkal több részletét meghatározza, mint a liberális demokráciákban megszokott. Amelyben a sajtó nagy része, a bíróságok, a hatóságok, a hivatalok mind közvetlenül a kormánypárt befolyása alatt működnek, és a gazdasági élet főszereplőinek hűséget kell fogadniuk a politika irányítóinak.

Amikor Orbán Viktor csütörtökön arról beszélt, hogy "a migráció, a nemzeti szuverenitás és genderkérdésekben" alapvető vitái vannak Magyarországnak az EU többi tagállamával, akkor ezt a problémát járta körül, csak nagyon távolról. Olyan vitákat idézett, amelyek az illiberális rendszerének fontos szólamai, de az EU többi tagállamával szembeni ellentétének nem ez a lényege, hanem Magyarország rendszerszintű átalakítása, amiről itt írtunk részletesen.

Legalább tíz éve van törekvés az EU-ban arra, hogy az autokrácia irányába átalakuló országokkal szemben legyen eszköze az uniónak, és a jogállamisági mechanizmus számos kísérlet után az első olyan volna, amelyet veszélyesnek érez magára nézve Orbán Viktor. Vagy azért, mert valóban alkalmasnak látja, hogy gondot okozzanak neki vele, vagy azért, mert úgy látja, hogy utat nyit egy olyan folyamatnak, amelyből további kellemetlenségei következhetnek.

Pedig az elv nem teljesen új, egy hasonló módszert éppen a 2011 eleji magyar EU-elnökség idején már sikerült lenyomni számos tagállam torkán. Akkor fogadták el azokat a szabályokat, amelyek alapján súlyos pénzbüntetést lehet kivetni az eurózóna nem elég takarékos kormányaira. A 2008-as válság nyomán bevezetett intézkedések elvben brüsszeli gyámság alá helyezték a tagállamok többségének a költségvetéseit - az más kérdés, hogy az elrettentésül bevezetett szankciókkal azóta se élt az EU. A jogállamisági mechanizmus elméleti szinten hasonlít az akkori (hatos csomag 2011-ben, kettes csomag 2013-ban, stb.) feltételrendszerekhez, csak akkor a költségvetési, és nem mondjuk a bírósági, ügyészségi kereteket regulázták.

Vagyis a közös érdekeket sértő viselkedést eddig is a tagállami szuverenitás korlátozásával kezelte az EU. Csak amíg a 10-es évek elején a déli államok eladósodása jelentett kockázatot a teljes közösségre nézve, addig most a keletiek új politikai berendezkedése tölti el aggodalommal az európai politikusok többségét. Részben mert nem akarják finanszírozni az új autokráciákat, és nem akarnak politikai közösséget vállalni velük; részben mert a saját rendszerkritikus ellenzékük támogatóit látják bennük, amely ráadásul olyan ellenzék, ami az EU bomlasztását hirdeti.

Morawiecki arról is beszélt Budapesten, hogy "a teljesen új, önkényes, politikai döntések által motivált jogállamisági mechanizmus akár az Európai Unió széteséséhez is vezethet". Csakhogy Európa legtöbb országában arról van széles politikai konszenzus, hogy a magyar és a lengyel modell kiteljesedése, és esetleges terjedése vezethet az Európai Unió széteséséhez, mert olyan rendszerszintű kereteket kérdőjeleznek meg, amelyekre az egész szövetség politikai modellje épült.

A két kormányfő csütörtöki nyilatkozatára egy magas rangú EU-s diplomata így reagált a Financial Times-nak: "Világos, hogy semmilyen támogatása sincs a mechanizmusról szóló vita ismételt megnyitásának, sem a Parlamentben, sem a Tanácsban. Lengyelország és Magyarország az állásfoglalásával csak a egyre jobban és jobban elszigetelődik a többiektől."

Technikai szinten a mostani költségvetési válságon valahogy túlléphet az EU. Lehet halasztani egyes lépéseket, és lehet bonyolítani új eszközökkel, nyilatkozatokkal, megállapodásokkal, feltételekkel a most vitatott jogi szövegeket. Ám ettől ez az alapvető konfliktus nem múlik el, és az elmúlt évek tapasztalatai szerint ez egyre élesebb ütközésekhez vezet.

444
Ez is érdekelhet:
Segíts egy megosztással - eltűnt 8 éves kisfiút keres a rendőrség
2021-01-04 eltünési dátummal tette közzé a rendőrség a kisifú körözését Személyes adatok Név: DRIGÁN SÁNDOR SZEBASZTIÁN Nem:
  
Meghalt a magyar határnál egy katona - vizsgálat indult
Nem incidens történt a Honvédelmi Minisztérium szerint. A déli határszakaszon életét vesztette egy katona csütörtökön – közölte a Honvédelmi Minisztérium kommunikációs osztálya ...
  
Vizsgálat indult - Plafonig állnak a nyitott koporsók a szentendrei halottasházban
Szentendre polgármestere vizsgálatot rendelt el a videón látható kegyeletsértő állapotok miatt, illetve jelenleg is helyszíni szemlét tart a halottasházban. Csaknem a plafonig érnek a k...
  
Ez is érdekelhet:
                             
Ezek érdekelték olvasóinkat leginkább
Botrány: Az EU köszöni, nem kér a kínai vakcinából
Kihívták egy futóversenyre Németh Szilárdot
A Kormányzati Tájékoztatási Központ elárulta mi lesz ha Brüsszel nem szállít elég gyorsan vakcinát
Nagyon komoly lépéseket tervez Varga Judit - mutatjuk kiket hívott össze
A social media-szolgáltatók titokban, politikai céllal úgy korlátozzák a felhasználói profilunk láthatóságát, elérését, hogy arról mi ne tudjunk. A techcégek ezzel minden alapvető, d...
  
Rosszul rögzítették a gyerekülést, kirepült az autóból a markóci kisfiú
Egy háromgyermekes apa egy kereszteződésben hajtott egy kamion elé, az ütközést nem sikerült elkerülni, egy 7 éves kisfiú pedig a helyszínen életét vesztette. A Markócról indult csalá...
  
Két és félmilliárd forintot költött az állam reklámra az RTL Klubnál
Közel 2,5 milliárd forintra növekedett az RTL Magyarország a magyar államtól származó éves reklámbevétele a nemrég lezárult évben – tudta meg a Media1. A pontos összeg 2 495 600 000 f...
  
Pert nyert egy kommentelő a győri alpolgármester ellen - mutatjuk minek nevezte...
A jogi eljárást Radnóti Ákos, a Fidesz győri alelnöke azután indította, hogy egy kommentelő a Facebookon obszcén stílusban nyilvánult meg róla. A férfi azt írta az alpolgármesterről, ...
  
Boldogkői Zsolt: A járvány az oltásellenesek miatt még évekig velünk maradhat
Magyar gyógyszer is készül a koronavírus ellen, beindul az antivirális gyógykészítmények hazai gyártása, az oltásellenesek miatt maradhat még sokáig velünk a járvány – derült ki a ...
  
Nemzetközi botrány: Magyar kormánytagokat nem hívtak meg Joe Biden beiktatására
Szijjártó Péter szerint Magyarország az „előző négy évhez hasonló” színvonalú kapcsolatrendszerre törekszik az Egyesült Államokkal. Szerdán lesz Joe Biden amerikai elnök beiktat...
  
Messze jutottak: hat migránst fogtak el Budapesten
Hat migránst fogtak el Budapesten pénteken. A Budapesti Rendőr-főkapitányság a police.hu-n azt írta: a járőrök Kőbánya-Kispest vasútállomáson igazoltattak hat külföldi férfit, aki a...
  
Schobert Norbi: Sajnos nem úri hóbortból fogadtam testőrt Réka mellé
Minden jogi eszköz adott ahhoz, hogy a Schobert családot gyalázó 20 ezres Facebook csoport alapítóit és tagjait felelősségre vonják, hiszen mérhető anyagi veszteséget okoznak a fitneszhá...
  
Sokkoló! Savval akarták leönteni Rubint Rékát
Minden jogi eszköz adott ahhoz, hogy a Schobert családot gyalázó 20 ezres Facebook csoport alapítóit és tagjait felelősségre vonják, hiszen mérhető anyagi veszteséget okoznak a fitneszhá...
  
Újpesti rendőrkéselés: a megmentett család sérelemdíjat kér a rendőrségtől
Sérelemdíjat kér az a család, akiket Újpesten egy rendőrpáros mentett meg egy vélhetően drog hatása alatt álló késelőtől, és akit az intézkedés közben le kellett lőnie az egyik já...
  
Tízfős sajtós stáb dolgozik Szijjártó közösségi médiás imidzsén
Noha a Külgazdasági és Külügyminisztériumnak van egy 17 fős sajtóosztálya, Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminisztert külön sajtós stáb segíti: a Hvg.hu nem hivatalos forr...
  
Szijjártó: Kínában a vakcinát a 60 év fölöttieknél is engedélyezték
A külügyminisztert a kínai vakcináról kérdezték egy sajtótájékoztatón, mire azt mondta, nem a politikusok döntenek arról, hogy Magyarországon milyen oltóanyagot lehet használni. Szi...
  
Bántalmazta élettársa kétéves gyerekét, aki később a kórházban meghalt - most született ítélet
Közel három évvel ezelőtt elkövetett bűncselekményben módosított a vádon a Fővárosi Főügyészség – írták hétfői közleményükben. 2018. január 24-én egy férfi bántalmazta é...
  
Magyarország is részt vesz a vakcinaigazolás tesztelésében - mutatjuk a részleteket
A Guardtime által fejlesztett VaccineGuard nyilvántartja, hogy mely állampolgárok oltották már be magukat. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) utasítására készülő rendszer tesztelés...
  
Tóth Gabi miatt kirúgtak egy kommentelőt, most reagált a kritikákra
Még előző év végén adott interjút az énekes testvérpár, Tóth Gabi és Tóth Vera az Nlc.hu-nak, amiben a fiatalabb Tóth lány többek között arról is beszélt, hogy még terhes volt a m...
  
Jó tudni: nem akárhogy vadásznak majd a hálapénzes orvosokra
Több mint félezer ember dolgozik a Nemzeti Védelmi Szolgálatnál, annál a titkosszolgálatnál, amelyen belül egy ötven fős csapat kizárólag a hálapénzt elfogadó orvosokra utazik majd m...
  
Müller: Az orosz vakcinából 3000 ember beoltására elegendő érkezett Magyarországra
35 685 embernek elég oltóanyag érkezik kedden a Pfizertől, mondta Müller Cecília tisztifőorvos. Ez valamivel kevesebb az eredetileg tervezettnél, hiszen ideiglenesen egész Európában csökke...
  
Óriási botrány lett a rendeletből ami durván megemelte az devizahiteles lakótelep bérleti díjait
A 444 írta meg elsőként tavaly augusztus elején, hogy a Pest megyei Ócsa önkormányzata komoly bérletidíj-emelést tervez a 2019-ben a tulajdonába került devizahiteles lakótelepen. Az önko...
  
Debrecen: Oldalára fordították a parkoló autót, hogy kilopják a katalizátorát
Az autó gazdáját egyik rokona hívta fel, hogy nem mindennapi módon parkol az autója. Oldalára borítottak egy parkoló autót Debrecenben, azért, hogy kilopják belőle a katalizátort. A T...
  
Kásler elárulta milyen robotokat szereztek be, amik segítik a védekezést - milliárdos eszközbeszerzés
A kormány újabb kétmilliárd forintos eszközbeszerzéssel támogatta a koronavírus-járvány elleni védekezést az Egészséges Budapest Program keretében - jelentette be az emberi erőforráso...
  
Müller Cecília: oltakozzunk, és higgyünk a magyar szakembereknek
Az országos tiszti főorvos szerint kedden 61 tálcányi Pfizer-oltás érkezik az országba, a Modernát csaknem “eloltották” a hétvégén az idősotthonokban. A brit vírusvariáns miatt gyak...
  
Új biznisz: Szállítmányozási céget alapított Rogán Cecília
Az új vállalkozást január 11-én jegyezték be, légi, szárazföldi és vízi szállítást kiegészítő szolgáltatást is vállalnak. Új üzletbe vágott Rogán-Gaál Cecília: a Minisztere...
  
Aldi: az áruházvezetők kezdő bére bruttó 600 ezer forint lett
Az áruházláncnál 4–8 százalékkal emelkedtek a fizetések januártól. Közzétette az január 1-től életbe lépő béremelés után érvényes, az áruházi és a logisztikai munkavállal...
  
Fidesz: egy baloldali elemző elárulta: azt szeretnék, hogy minél hosszabb ideig tartson a járvány
A Fidesz - Magyar Polgári Szövetség reagálása Jávor Benedek sajtótájékoztatójára Jávor Benedek és a baloldal a magyar emberek életét veszélyezteti, amikor az oltás ellen buzdít! A b...
  
A Kormányzati Tájékoztatási Központ elárulta mi lesz ha Brüsszel nem szállít elég gyorsan vakcinát
Brüsszel nem szállít elég gyorsan vakcinát, nem küld elég oltóanyagot Magyarországra - hangsúlyozta a Kormányzati Tájékoztatási Központ (KTK) vasárnap az MTI-hez eljuttatott közlemén...
  
Kásler orvos-miniszterként elítéli az üzleti vagy éppen politikai érdekből történő félelemkeltést
A koronavírus elleni vakcina nem pártpolitikai kérdés - jelentette ki az emberi erőforrások minisztere vasárnap a Facebook-oldalán. Kásler Miklós bejegyzésében azt írta: a világjárván...
  
Menczer: Európa Kínában áll sorban a vakcináért
Európa Kínában áll sorban a vakcináért - hangsúlyozta a Külgazdasági és Külügyminisztérium tájékoztatásért és Magyarország nemzetközi megjelenítéséért felelős államtitkára v...
  
Egy orvos tíz napja az oltás után
Jakab Judit pszichiáterként és pszichoterapeutaként dolgozik: január 8-án kapta meg az első oltást a Pfizer vakcinájából, mi pedig az oltás napjától végigkísértük őt. Az oltá...
  
Szlovákiában hamarosan munkába és postára se lehet menni negatív teszt nélkül
Szlovákiában az eddigieknél szigorúbb korlátozásokat vezetnek be és újabb országos tesztelés kezdődik – jelentette be vasárnap este Igor Matovič miniszterelnök az MTI szerint. A legfo...
  
Az elmúlt két évben 13 alkalommal jelezte a magyar kormánynak az ENSZ, hogy szerintük jogsértés történt
Az elmúlt két évben 13 alkalommal jelezte a magyar kormánynak az emberi jogok védelméért és alkalmazásáért felelős intézmény, az ENSZ Emberi Jogok Főbiztossága, ha szerintük jogsért...
  
THE POST
COPYRIGHT © 2021. minden jog fenntartva - Impresszum
ThePost
Harcra készül Orbán és Morawiecki Európa többi része ellen

A magyar és a lengyel miniszterelnök csütörtökön megüzente az EU többi országának, hogy nem engednek, és addig nem lesz költségvetése az EU-nak, amíg a jogállamisági mechanizmust le nem veszik a napirendről.
Azt állítják, hogy Angela Merkel júliusban átverte őket, bár ez az akkoriban általuk is elfogadott megállapodásból nem következik.
Szerintük a mechanizmus mostani formája sérti az EU alapszerződését, úgyhogy ha a többiek ragaszkodnak hozzá, akkor kezdődjön egy hosszú új vita annak módosításáról.
Az EU nagy része és a két ország közötti vita lényege azonban nem ez. Hanem az, hogy az EU képes lehet-e feltartóztatni az autokrata irányú rendszerváltásokat a tagállamaiban.

"Tehát a következő hónapokat - a történelemben nem ismeretlen módon - ismét közösen fogjuk majd megvívni" - mondta Orbán Viktor csütörtök délután, miután a közös vétóról tárgyalt lengyel kollégájával.

Orbán hónapokról beszélt - ami azt jelenti, hogy szerinte nem várható megoldás sem napokon belül, sem pedig a december 10-i EU-csúcson a költségvetési vitában. A napokon belüli megoldást a német külügyminiszter, a decemberit pedig a legtöbb EU-s diplomata remélte eddig.

Illetve egy kiutat hagyott a két ország kormányfője: ha a többiek, azaz 25 másik ország és az Európai Parlament lemond a jogállamisági mechanizmus bevezetéséről, és a vitát az ismeretlen jövőbe tolják.
Átverték őket?

A magyar és a lengyel álláspont egyik fontos kiindulópontja az, hogy Angela Merkel átverte Orbánt és Morawieckit egy hosszúra nyúlt júliusi hétvégén.

Akkor egy csütörtöktől keddig tartó csúcstalálkozón állapodtak meg a tagállamok vezetői Brüsszelben az EU következő hét évének költségvetéséről, és egy belefoglalt óriási gazdaságélénkítő csomagról, azaz összesen 1800 milliárd euró elköltéséről.

Az akkori vita egyik része arról szólt, hogy mi legyen az Európai Bizottság egy 2018-as javaslatával, ami szerint minden EU-s kifizetést egy jogállamisági mechanizmushoz kellene kötni, azaz a demokratikus rendszert leépítő kormányoktól meg lehessen vonni a közös pénzt. A júliusi csúcs idejére már lehetett tudni, hogy az Európai Parlament és az EU-s költségvetés nagy befizetőinek számító tagállamok ragaszkodnak egy ilyen szabályhoz. Ám a szabály részleteit akkor nem vitatták meg, csak az elvet rögzítették, hogy lesz majd ilyen is.

Egészen pontosan így rögzítették:

Az Unió pénzügyi érdekeit az uniós szerződésekben foglalt általános elvekkel, különösen az EUSZ 2. cikkében foglalt értékekkel összhangban kell védeni.
Az Európai Tanács hangsúlyozza az Unió pénzügyi érdekei védelmének fontosságát. Az Európai Tanács hangsúlyozza a jogállamiság tiszteletben tartásának fontosságát.
Mindezek fényében a költségvetés és a Next Generation EU védelmét szolgáló feltételrendszer kerül majd bevezetésre. Ezzel összefüggésben a Bizottság a jogsértések esetére intézkedéseket fog javasolni, amelyeket a Tanács minősített többséggel fogad el.
Az Európai Tanács rövidesen vissza fog térni a kérdésre.


A magyar és a lengyel kormány azt állítja, hogy ezt az egyezséget a többiek, élükön a Tanácsot ebben a félévben vezető német kormánnyal megszegték. A többi tagállam - a bizonytalan álláspontot képviselő Szlovénia kivételével - azt állítja, hogy Orbán és Morawiecki gondolták meg magukat azóta, mert ők mindent pont annak szellemében intéztek, ahogy abban a nyáron megállapodtak. Ezt képviselte az Európai Bizottság elnöke is szerda reggeli EP-s beszédében.

Ősszel a Tanács vezetése és a Parlament megegyezett a részletekben, elkészült a jogállamisági mechanizmusról szóló szabályozás tervezete, amely a fentiek szerint

az EUSZ (az alapszerződés) 2. cikkében foglalt értékekre hivatkozik,
a Bizottságra bízza a szankciók elrendeléséről szóló ("intézkedések") javaslat megtételét,
és a Tanács minősített többségének támogatásához köti annak élesítését.

Pont úgy, mint a nyári alkuban áll. Múlt hétfőn a 27 tagállamból 25 jelezte hivatalosan is, hogy számukra a tervezet megfelel. Csak Magyarország és Lengyelország állította, hogy szerintük a nyáron nem ebben állapodtak meg.

Ez az érv szerepel a két kormányfő csütörtöki nyilatkozatában is, amelynek 4. pontja így hangzik: "A tanácsi elnökség és az Európai Parlament tárgyalásainak eredménye nincs összhangban az állam- és kormányfők által a júliusi Európai Tanácsban elfogadott egyezménnyel." Azaz a németek másmilyen mechanizmusban egyeztek meg az EP-vel, mint amiben a nyáron a tagállamok vezetői egymás között megállapodtak.

Mivel a mechanizmus elfogadását a két ország nem tudja megvétózni - annak elfogadásához elég a tagállamok minősített többsége - ezért a két kormány bejelentette, hogy ha a többiek megszavazzák a mechanizmust, akkor ők megvétózzák az EU költségvetését, a benne lévő gazdaságélénkítő csomaggal együtt. Ezekben az ügyekben ugyanis már minden tagállamnak vétójoga van.

Úgyhogy egyelőre a tagállamok nem döntöttek sem a mechanizmusról, sem a költségvetésről, hanem a német elnökség időt kért, hogy elrendezhesse a vitát.
Hol az átverés?

Orbán Viktor most szerdán azt mondta, hogy azért "hazafias kötelessége" vétózni a költségvetést, mert "nem tehetem ki Magyarországot annak a kockázatnak, hogy egyszerű többséggel olyan álláspontokat kényszerítsenek az országra, amelyeket a magyar emberek nem tudnak elfogadni".

Ezt az érvet nehéz értelmezni, mert "egyszerű többséggel" sem magát a jogállamisági mechanizmust nem lehetne elfogadni, és esetleges elfogadása után sem lehetne szankciót kivetni, mert mindkettőhöz "minősített többség" kellene.

Hol van akkor az átverés? Kovács Zoltán magyar kormányszóvivő csütörtök délelőtt egy részletesebb posztjában fejtette ki, hogy Budapest szerint hol lehet a trükk. Ebben többek között arról ír, hogy a júliusi tanácsi következtetések "nem kötik össze az EU-s pénzek kifizetését jogállamisági feltételekkel".

Hogyan is szólt a következtetés? Így: "Az Európai Tanács hangsúlyozza a jogállamiság tiszteletben tartásának fontosságát. Mindezek fényében a költségvetés és a Next Generation EU védelmét szolgáló feltételrendszer kerül majd bevezetésre."

A vita most tehát azon megy, hogy a "mindennek fényében" mondatrész visszautal-e az előző mondatra, "a jogállamiság tiszteletben tartására", vagy nem utal vissza. A magyar és a lengyel álláspont szerint nem utal vissza, mindenki más szerint pedig visszautal.

Kovács a magyar vétót magyarázó cikkében azt is írja, hogy "Angela Merkel német kancellár megerősítette, hogy a jogállamisági mechanizmust az összes tagállam egyetértéshez kötik, ahogy az EU-s szerződések kiegészítését is". Itt Kovács vélhetően nem a mechanizmus alkalmazására gondolt, hiszen az világosan benne van a tanácsi következtetésekben, hogy azt "minősített többséggel" kell majd jóváhagyni.

Úgyhogy valószínűleg arra gondolt, hogy Merkel valamilyen módon biztosította a júliusi csúcson Orbánt arról, hogy a német elnökség nem tolja át a Tanácson a mechanizmusról szóló jogszabályt az összes tagállam egyetértése nélkül. Erről azonban sem dokumentum, sem kancellári nyilatkozat sincs, ráadásul az EU-s jogalkotási szabályokból ez nem is következik, úgyhogy ezt nehéz ügy utólag bizonyítani.

Morawiecki szerdán Budapesten szintén arról beszélt, hogy átverték őt is a németek a nyáron: "a júliusi egyeztetéseket egészen másként interpretálták, és a német EU-elnökség nem alkalmazkodott a megbeszéltekhez" - mondta az MTI beszámolója szerint (a sajtótájékoztatóra a 444 nem kapott meghívást).

A magyar és a lengyel kormány ha nem is árulja el világosan, hogy miben lettek átverve szerintük, azért további panaszaikban utalnak rá: azt mondják, hogy a mechanizmusról szóló jogszabály túl tág lett, és annyira sok politikai megfontolásnak ad teret a szankciók kivetésére, hogy az már ellentmond az EU alapszerződésének.

Erre mondta azt a Bizottság elnöke, Ursula von der Leyen szerdán, hogy ha aki ezt gondolja, az vigye az EU bírósága elé a jogszabályt, és ott majd eldöntik, hogy tényleg szembe megy-e az alapszerződéssel.

Erre viszont a két kormány nem hajlandó, mert csak hatályos jogszabályt lehet a bíróság elé vinni, és ők nem akarják, hogy a mechanizmusból EU-s törvény legyen.
Az időhúzás volna a megoldás?

Ugyanakkor van arra lehetőség, hogy a bíróságtól kérje az egyik érintett, hogy az ítélet meghozataláig függesszék fel a vitatott törvény alkalmazását. A Bruxinfo értesülése szerint az Európai Bizottság valami ilyesmi kompromisszumban bízik, hogy talán meg lehet győzni mindenkit, hogy amíg a luxemburgi irodáikban gondolkoznak a bírók, addig jegeljék a mechanizmust, de közben fogadják el a költségvetést.

Ám egyáltalán nem biztos, hogy egy ilyen időhúzásba bármelyik oldal is belemegy: az EP és sok tagállam januártól akarja a mechanizmust, a magyarok meg a lengyelek pedig a vétó feloldásával az egyetlen hatékony fegyverükről mondanának le, és lehet, hogy csak egy évet nyernének cserébe.

A magyar és a lengyel kormány megoldási javaslata is az idő húzásáról szól, de a bírósági kitérőnél sokkal bonyolultabb változatot akarnak. Eszerint ők megszavazzák a költségvetést, ha a mostani jogállamisági mechanizmusról nem lesz szavazás, és így nem lép hatályba. Helyette szó lehet egy olyan feltételrendszerről, ami kifejezetten az EU pénzügyi érdekeit védi, de jogállamiságról szó sincs benne, csak az EU-s pénzek bizonyítható elsikkasztásáról. A németek az ősz elején már próbálkoztak egy ilyen változattal, csak azt a Európai Parlament nem fogadta el, és akkor ők fenyegettek vétóval. Azóta a holland miniszterelnök azt mondta, hogy ő sem fogadta volna el, és azt tekinti a minimumnak, amit a parlamentiek még belepakoltak a jogszabályba.

A lengyel - magyar javaslat szerint tehát vissza kell térni az ősz eleji német javaslathoz, míg a jogállamisági feltételrendszer szükségességéről induljon el egy új vita a miniszterelnökök között, és ha ott egyetértenek a bevezetéséről, akkor kormányközi tárgyalásokkal, és végső soron az EU alapszerződésének módosításával kezeljék majd a kérdést. Egy ilyen eljárás hosszú évekig tarthat, egyes országokban népszavazást is igényelhet, és minden tagállamnak vétójoga lenne elfogadásakor. Vagyis ezzel szinte a végtelenbe tolnák ki a kérdés megoldását.
Ez volt a technika, de a lényeg nem csak ez

A vita hivatalos része az, amit eddig ismertettünk, de a jogi érvelések mögött nagyon komoly politikai feszültség is van, amire egyébként szintén utal a két miniszterelnök közös nyilatkozata, amikor az alapszerződés módosítását vetik fel. És utalnak rá rendszerint az EP-képviselők, és sokan mások is.

Röviden arról van szó, hogy az EU-nak el kell-e viselnie, ha tagállamaiban egy rendszerváltással felérő új politikai struktúra épül. Egy olyan, amelyik nem a parlamenti váltógazdaságon alapszik, hanem inkább hasonlít a két világháború közötti közép-európai struktúrákra, ahol a hatalmi ágak nem válnak élesen el egymástól, a kormánypárt nem leváltható, és a politika az élet sokkal több részletét meghatározza, mint a liberális demokráciákban megszokott. Amelyben a sajtó nagy része, a bíróságok, a hatóságok, a hivatalok mind közvetlenül a kormánypárt befolyása alatt működnek, és a gazdasági élet főszereplőinek hűséget kell fogadniuk a politika irányítóinak.

Amikor Orbán Viktor csütörtökön arról beszélt, hogy "a migráció, a nemzeti szuverenitás és genderkérdésekben" alapvető vitái vannak Magyarországnak az EU többi tagállamával, akkor ezt a problémát járta körül, csak nagyon távolról. Olyan vitákat idézett, amelyek az illiberális rendszerének fontos szólamai, de az EU többi tagállamával szembeni ellentétének nem ez a lényege, hanem Magyarország rendszerszintű átalakítása, amiről itt írtunk részletesen.

Legalább tíz éve van törekvés az EU-ban arra, hogy az autokrácia irányába átalakuló országokkal szemben legyen eszköze az uniónak, és a jogállamisági mechanizmus számos kísérlet után az első olyan volna, amelyet veszélyesnek érez magára nézve Orbán Viktor. Vagy azért, mert valóban alkalmasnak látja, hogy gondot okozzanak neki vele, vagy azért, mert úgy látja, hogy utat nyit egy olyan folyamatnak, amelyből további kellemetlenségei következhetnek.

Pedig az elv nem teljesen új, egy hasonló módszert éppen a 2011 eleji magyar EU-elnökség idején már sikerült lenyomni számos tagállam torkán. Akkor fogadták el azokat a szabályokat, amelyek alapján súlyos pénzbüntetést lehet kivetni az eurózóna nem elég takarékos kormányaira. A 2008-as válság nyomán bevezetett intézkedések elvben brüsszeli gyámság alá helyezték a tagállamok többségének a költségvetéseit - az más kérdés, hogy az elrettentésül bevezetett szankciókkal azóta se élt az EU. A jogállamisági mechanizmus elméleti szinten hasonlít az akkori (hatos csomag 2011-ben, kettes csomag 2013-ban, stb.) feltételrendszerekhez, csak akkor a költségvetési, és nem mondjuk a bírósági, ügyészségi kereteket regulázták.

Vagyis a közös érdekeket sértő viselkedést eddig is a tagállami szuverenitás korlátozásával kezelte az EU. Csak amíg a 10-es évek elején a déli államok eladósodása jelentett kockázatot a teljes közösségre nézve, addig most a keletiek új politikai berendezkedése tölti el aggodalommal az európai politikusok többségét. Részben mert nem akarják finanszírozni az új autokráciákat, és nem akarnak politikai közösséget vállalni velük; részben mert a saját rendszerkritikus ellenzékük támogatóit látják bennük, amely ráadásul olyan ellenzék, ami az EU bomlasztását hirdeti.

Morawiecki arról is beszélt Budapesten, hogy "a teljesen új, önkényes, politikai döntések által motivált jogállamisági mechanizmus akár az Európai Unió széteséséhez is vezethet". Csakhogy Európa legtöbb országában arról van széles politikai konszenzus, hogy a magyar és a lengyel modell kiteljesedése, és esetleges terjedése vezethet az Európai Unió széteséséhez, mert olyan rendszerszintű kereteket kérdőjeleznek meg, amelyekre az egész szövetség politikai modellje épült.

A két kormányfő csütörtöki nyilatkozatára egy magas rangú EU-s diplomata így reagált a Financial Times-nak: "Világos, hogy semmilyen támogatása sincs a mechanizmusról szóló vita ismételt megnyitásának, sem a Parlamentben, sem a Tanácsban. Lengyelország és Magyarország az állásfoglalásával csak a egyre jobban és jobban elszigetelődik a többiektől."

Technikai szinten a mostani költségvetési válságon valahogy túlléphet az EU. Lehet halasztani egyes lépéseket, és lehet bonyolítani új eszközökkel, nyilatkozatokkal, megállapodásokkal, feltételekkel a most vitatott jogi szövegeket. Ám ettől ez az alapvető konfliktus nem múlik el, és az elmúlt évek tapasztalatai szerint ez egyre élesebb ütközésekhez vezet.
Itt találod a hét legvitatottabb témáit!
Olvasd nálunk azokat a híreket amiket a leginkább imádtak vagy utáltak az olvasók!
Segíts egy megosztással - eltűnt 8 éves kisfiút keres a rendőrség
Meghalt a magyar határnál egy katona - vizsgálat indult
Vizsgálat indult - Plafonig állnak a nyitott koporsók a szentendrei halottasházban
Kiderült, mikortól vezethetik be a vakcinaútlevelet
Óriási botrány: a Parlament lerohanásával fenyegetőzött egy magyar férfi
Botrány: Az EU köszöni, nem kér a kínai vakcinából
Kihívták egy futóversenyre Németh Szilárdot
Nemzetközi botrány: “Hallo, Herr Diktator“ címmel készített Orbánról dokumentumfilmet egy német-francia csatorna
Elképesztő videó a legújabb migránsalagútról - nem csökken a nyomás a déli határon
Nyilatkozott Deutsch Tamás felesége: Nem a férjemnek köszönhetem az elismerést
Hivatalos: Orbán lépett, 25 éves korig szja-mentességet kapnak a fiatalok
A Kormányzati Tájékoztatási Központ elárulta mi lesz ha Brüsszel nem szállít elég gyorsan vakcinát
Budai Gyula Fekete-Győréknek: Jó lenne, ha egy kicsit kussolnának
Az eddigi legnagyobb kommentháború tört ki Müller Cecília oltásával kapcsolatban - elképesztő állítások
Meghalt Sas József
Dopeman elárulta, mennyit fizet neki a Fidesz, miután betámadták az Orbán miatt
Óriási botrány: Palkovics benyújtotta lemondását, Orbán visszaszólt, hogy ezt felejtse el
Nemzetközi botrány: Obama üzenete, Trump veszített, de Orbán még nem
Orbán: itt már semmi se szent, mármint a baloldani pártok számára
Szörnyű: A mohácsi rendőrfőkapitány lehet egy pécsi karambol halálos áldozata
Benkő: 2019 végén minden katona 500 ezer forintot kapott munkája elismeréseként
23 éves, dolgozó fiatalt interjúvoltak a HírTV-ben, de nem közölték, hogy ő a Fidelitas közép-dunántúli vezetője
Szlovákiában hamarosan munkába és postára se lehet menni negatív teszt nélkül
140 milliót kapott a Rogán Cecília-féle sportrendezvény az állami lottócégtől
Deutsch szerint az európai baloldal már elismeri a magyar járványügyi védekezést
Nagyon komoly lépéseket tervez Varga Judit - mutatjuk kiket hívott össze
Döntött az Alkotmánybíróság a paksi titkolózással kapcsolatban
Szlovákiában történik valami
Dopeman Orbánról: Nem gondoltam bele, hogy mint érző lényt, alighanem megbántottam
Óriási botrány: Több tucat vakcinát pusztított el egy gyógyszerész, az okát is elárulta
Varga Judit: Magyarország készen áll, a stabil, cselekvőképes kormány ma gazdasági versenyelőny
Gyurcsány Ferenc ezzel a vakcinával oltatja be magát
Elkezdődött: Az EU Bíróság már tárgyalja, mennyire független a magyar igazságszolgáltatás
Mi történt? - Nem sokkal adás előtt Puskás Peti váratlanul lemondta a műsorvezetést
Schobert: A világ egyik pontján sem küldenek el ennyien a jó ku*r*va anyámba, mint itthon
Orbán óriási nyomást helyezett a magyar hatóságra - mutatjuk miért
Mi történt? - Orbán Rogánnal kísértette ki a pécsi polgármestert
Íme a videó amin ott énekel a fiatal Orbán is - mutatjuk miért került elő újra
Az elmúlt két évben 13 alkalommal jelezte a magyar kormánynak az ENSZ, hogy szerintük jogsértés történt
Van olyan óvoda, ahova közmunkások mennek be a gyerekekre vigyázni
Dopeman: Orbán orrhosszal jobb, mint a kihívói
Fidesz: Gyurcsány Ferenc és pártja a magyar emberek életét veszélyezteti, amikor az oltás ellen buzdít!
Fidesz: egy baloldali elemző elárulta: azt szeretnék, hogy minél hosszabb ideig tartson a járvány
Háború: A DK petíciót indít a kínai vakcina ellen
Dr. Szlávik: Felesleges különbséget tenni az oltások közt, hisz mindegyik ugyanazt tudja
Nagy fogás: katonákat is bevetettek az embercsempészek elfogására Devecsernél
Óriási háború lett Schmidt Máriáék reklámfilmes peréből
Íme Orbán levelének a részletei: "országaink kiemelkedő gazdasági sikerei..."
Áthajtott a piroson, majd a villamossínen haladt tovább egy Lamborghini Budapesten
Váratlan: lemondott annak a kínai gyógyszercégnek az elnöke, amelyiktől Orbánék rengeteg vakcinát vennének
A Sorsok Háza létrehozására eddig mintegy 7,5 milliárd forintot fordított a kormány
Schobert Norbi: Sajnos nem úri hóbortból fogadtam testőrt Réka mellé
Renátó lett a Való Világ szériák történetének valaha volt legnagyobb vesztese
Egy orvos tíz napja az oltás után
Új biznisz: Szállítmányozási céget alapított Rogán Cecília
Több tízmilliárdból vásárolna kínai és orosz vakcinát a kormány, Szijjártó megy majd értük
Botrány: Kárász Róbert ellopott fotóival csaltak ki pénzt nőktől egy német társkeresőn
Újpesti rendőrkéselés: a megmentett család sérelemdíjat kér a rendőrségtől
Megszentelték Orbán irodáját - nem akármit írtak fel az ajtójára
Vajna Timiről az ismerőse: Sokan csak a gyönyörű képeket látják pedig....
Orbán: Ha engedélyezik a kínai vakcinát, talán nyár előtt visszakapjuk az életünket
Menczer Tamás: a kínai és az orosz vakcina rossz irányba semmiképpen nem befolyásolja az oltási kedvet
Fidesz: Gyurcsányék fejezzék be az oltásellenes kampányukat
Ausztria lépett: kötelező az FFP2 maszk
Felkészültél? - Úgy tűnik mégis lesz vakcinaútlevél Magyarországon - a BM kifejlesztette a technikai hátteret
Orbán szerint a kérdés szerinte az, hogy nagyobb bajt okozunk-e ezzel a vakcinával, mint amit el akarunk hárítani
Megnézték a kínai vakcina gyártását a magyar szakértők
Németh Szilárd burkolt hazaárulózással és leplezetlen románozással felelt...
Deutsch Tamás: a magyar járványügyi védekezésről elismerően beszél az európai baloldal
Menczer: Európa Kínában áll sorban a vakcináért
Két és félmilliárd forintot költött az állam reklámra az RTL Klubnál
Segíts ha lehetőséged van rá - daganatos betegséggel küzd Panka
Baj van: Már megint leállt Paks 2 belarusz testvére
Dopeman Orbánról: Nem gondoltam bele, hogy mint érző lényt, alighanem megbántottam
Szilágyi inkább megvárná, míg Orbán Viktor is beadatja magának a kínai vakcinát
ThePost
COPYRIGHT © 2021. minden jog fenntartva - Impresszum