Egyszerűen nem ismerek rá Orbánra - nagyon kiakadt az európai képviselő aki...

“Ez nem az, amiért a magyarok és a lengyelek harcoltak”.

Radoslaw Sikorski szerint Orbánnak nem azt tanították Soros György pénzén Oxfordban, amit ma képvisel.

“Régi barátom, Orbán Viktor azzal kezdte politikai karrierjét, hogy szenvedélyes beszédet tartott a hős magyar miniszterelnök, Nagy Imre újratemetésén, aki a maga idejének Volodimir Zelenszkije volt. Nagy Imre is megpróbált együtt élni kora realitásával, a Szovjetunióval,

de megkísérelte demokráciává tenni Magyarországot.

Próbálkozását orosz invázió húzta keresztül és megölték, mint ahogyan Putyin elnök most Zelenszkijtől akar megszabadulni.

Hol van most az a régi Orbán Viktor?”

– nyilatkozta Radoslaw Sikorski, a Népszavának adott interjújában.

A konzervatív lengyel európai parlamenti képviselő – aki a Tusk-kormányban volt külügyminiszter – azt is mondta,

“tudjuk, hogy a Marine Le Pen elnökválasztási kampányára szánt pénz egy magyar bankon keresztül érkezett, az olasz szélsőjobb pedig egyenesen Moszkvából kapott pénzügyi segítséget. Salvini úr még büszkén hirdette is a Putyin iránti elragadtatását. Ez nem az, amit Orbán Viktornak és nekem tanítottak az oxfordi Pembroke College-ben, ahová ő egy Soros Györgytől kapott ösztöndíj révén jutott el.

Egyszerűen nem ismerek rá a fiatal liberális demokratára, akit annak idején annyira csodáltunk”.

Sikorski arra is kitért, hogy az EU “nem egy ellenséges, külső képződmény, hanem a népek olyan családja, amelyikhez mi önként csatlakoztunk”. Majd úgy folytatta, legitim kérés, mikor Magyarország azt mondja, a nem oroszországi kőolaj fogadása érdekében támogatásra van szüksége olajfinomítói átállításához. “Ugyanakkor a NATO és az EU tagjaként azt is megígértük, hogy lojálisan támogatjuk egymást a külső fenyegetésekkel szemben” — tette hozzá.

A politikus szerint “senkinek a szeme se rebbent volna, ha Orbán miniszterelnök azt mondja, hogy egyszerűen be kívánja tartani a Gazprommal meglévő érvényes szerződéseket. Elvégre Ukrajna is vesz orosz gázt és a Nyugat-Európa felé továbbított mennyiség után felszámítja a Gazpromnak a tranzitdíjat”.

Ehelyett azonban – mint mondta – “olyan képet alakított ki magáról, mint aki inkább szimpatizál az agresszor Oroszországgal, mint a védekező Ukrajnával. Például blokkolja az Ukrajnába tartó fegyverszállítmányokat (Magyarország megszavazta az uniós döntést megszavazta, azzal a kitétellel, hogy az országhatáron át nem mehet át Ukrajnába fegyver). Tudom, hogy Ukrajna nem Magyarország természetes szövetségese, de mégiscsak egy kiprovokálatlan agresszió áldozata”.

“Szóval az érdekelne, hogy kihez húz Orbán Viktor. Az orosz agresszió áldozatához vagy az agresszorhoz?”.

– tette fel kérdését a lengyel politikus.

Radoslaw Sikorski azt is elmondta, nem lát olyan veszélyt, ami fenyegetné a lengyelek és a magyarok hagyományos barátságát. “A két ország kormányainak politikáját illetően már nem vagyok ilyen derűlátó, mert azok a Kreml eszközkészletét alkalmazzák: fegyverként vetik be a tradicionalizmust, megszállják az állami és magán médiát, elnyomják és politikai célokra használják az igazságszolgáltatást és így tovább.

Ez nem az, amiért a magyarok és a lengyelek harcoltak”

— jelentette ki.

A lengyel politikus továbbá arról is beszélt, hogy mindkét országban olyan rezsim épül ki, ahol az ellenzék kárára lejt a pálya, a kormány pedig szinte már nem tud megbukni. Úgy látja, Magyarország ebben előrébb tart, de Lengyelország is efelé halad. “Nem tudok mást mondani: ez nem az a rendszer, amiért a lengyelek és a magyarok egymást követő nemzedékei harcoltak”

— zárta az interjút a lengyel politikus.

(via, nepszava.hu / hvg.hu)





Európa megtalálta Orbán Viktor gyengepontját? - megdöbbentő javaslattal álltak elő ellene

Amennyiben ez igazolódik, az Orbán-kormány ellen....

Tanúként hallgatták ki Varga Juditot az ügyészségen

Robbant a hír: Tanúként hallgatták ki Varga Juditot az ügyészségen