Már csak egy ország nem férhet hozzá az EU-s pénzekhez

Lemaradtunk.

Várhatóan szerdán elfogadja az Európai Bizottság, hogy Lengyelország hozzáférhessen ahhoz a helyreállítási alaphoz, amely több milliárd eurós forrást biztosít a tagállamok számára a koronavírus-járvány miatt elszenvedett veszteségek pótlására, és amelyet eddig a Varsóval szembeni jogállamisági aggályok miatt blokkoltak.

Az alapból Lengyelország

23,9 milliárd euró

(mintegy tízezer milliárd forint) vissza nem térítendő forrás, és 11,5 milliárd euró (4600 milliárd forint) rendkívül kedvező, a piacon elérhetőnél jóval alacsonyabb kamatozású hitel lehívására lesz jogosult − tájékoztatott a Reuters hírügynökség, mely szerint a jóváhagyás valószínűleg szerda délután vagy csütörtökön reggel fog megtörténni.

A döntés értelmében az EU végrehajtó testülete, nem indítja meg azonnal a kifizetéseket, mert Lengyelországnak először teljesítenie kell azokat a megállapodásokat, amelyek főként az ország igazságszolgáltatási rendszerére vonatkozó korábbi törvénymódosítások megváltoztatásához kapcsolódnak.

A jóváhagyást 2021 második negyedévében azért függesztették fel, mert aggályok merültek fel az ország igazságszolgáltatása, és a kormánypárttól való függetlenség ügyében, valamint Varsó megtagadta az Európai Unió bírósága döntéseinek teljesítését.

A hónapokig tartó tárgyalások után, végül az Európai Bizottság és Varsó megegyezésre jutott – közölték tisztviselők.

A lengyel parlament még múlt csütörtökön szavazta meg azt a törvényjavaslatot, amely az Európai Unió legfelsőbb bírósága által törvénytelennek ítélt bírói fegyelmi kamarát új testülettel váltja fel.

Lengyelországnak ezután meg kell szüntetnie vagy meg kell reformálnia a bíróságok fegyelmi rendszerét, és meg kell kezdenie a munkából elbocsátott bírák visszahelyezését. A pénz kifizetése előtt a Bizottság ellenőrzi, hogy végrehajtották-e a Varsóval egyeztetett változtatásokat.

Ezek után a tagállamok közül

már csak Magyarország nem férhet hozzá a helyreállítási alap pénzeihez.

Ennek oka az, hogy Magyarország ellen a választások után megindult az úgynevezett feltételességi mechanizmus, amelynek lezárulásáig a források be vannak fagyasztva.

A feltételességi mechanizmust akkor indítják el, amikor egy ország esetében felmerül, hogy a jogállamisági problémák veszélyeztetik a demokratikus struktúrákat. Ilyen probléma például, hogy az átutalt források nem a meghatározott célokra vannak elköltve. Ilyen korrupciós gyanú Lengyelországgal szemben nem merült fel.

(Reuters/ index.hu)





Európa megtalálta Orbán Viktor gyengepontját? - megdöbbentő javaslattal álltak elő ellene

Amennyiben ez igazolódik, az Orbán-kormány ellen....