Sándor az öt regisztrált magyarországi majomhimlős egyike, és az első, aki beszél a betegségről


Pár nappal egy berlini nyaralásról való hazatérése után a férfi – nevezzük Sándornak, mert nem akart az eredeti nevén szerepelni – belázasodott, s bár 38 fölé egyszer sem ment a hőmérséklete, az öt napig el sem múlt. Nem mellékesen fájt a feje, az izmai („Úgy éreztem magam, mint egy mozgáskorlátozott öregember”), s a lágyéki nyirokcsomói is begyulladtak.

– Eleinte Lyme-kórra gyanakodtam, mert nem sokkal korábban megcsípett egy kullancs, s annak is hasonlóak a tünetei – meséli a harmincas évei közepét taposó fiatalember. – Aztán az egyik partnerem, akivel odakint testi kapcsolatba kerültem, felhívott, hogy majomhimlős, nézessem meg én is magam.

Addigra Sándornak egy intim testrészén lett egy nyílt seb, de ez is csak a telefonhívás után illett bele a mozaikképbe. Ekkor már majdnem biztos volt benne, hogy a Németországban már-már járványszerűen terjedő majomhimlőt kapta el ő is.

– Balszerencsémre ez péntek délután volt, se háziorvos, se szakorvos nem tudott már fogadni, kénytelen voltam hétfőig várni. Közben szombatra a sebem környéke is begyulladt, akkor elég rosszul voltam, de másnapra már sokkal jobban. Mondhatom, hogy a betegség ötnapos, felívelő szakasza után akkor kezdődött a lefele ívelő.

A tétlenségre kárhoztatott hétvégén belevetette magát a neten található szakirodalomba, de magyarul nem talált érdemleges cikket. Mivel szerencsére az angollal sincs problémája, így sok mindent megtudott a kórról.

– Bár az a közvélekedés, hogy elsősorban melegek, vagyis köztünk terjed a himlő, de az igazság az, hogy bárki elkaphatja: azok a legveszélyeztetettebbek, akik gyakran váltogatják a partnerüket. A kór mindenféle testnedvvel terjed, azaz a szex minden formája, a csókolózás, szerencsétlen esetben még egy tüsszentés is potenciális veszélyt jelent.

Sándor aztán hétfőn eljutott végre a bőrgyógyászatra, ahol az orvosnő három helyről vett mintát, s mindhárom pozitív eredményt hozott. Mivel gyógyszer egyelőre nincs rá, oltóanyag talán júliusban érkezik, az orvos azt tanácsolta neki, hogy kettő-négy hétre izolálja magát, kerülje, hogy bárkivel is szorosabb kapcsolatba kerüljön.


– Nem mondom azt, hogy egyáltalán nem kell tőle félni, de a majomhimlő nem produkál klasszikus himlős tüneteket. Nekem például a kezemen egyetlen kiütés sincs, az egész testemen, arcomon elszórva talán tíz-tizenkettő. Bár be vagyok zárva az otthonomba, de a nehezén már túl vagyok, a kiütések nem fájnak, nem undorítóak, csak enyhén viszketnek. Szóval túlélhető...





Európa megtalálta Orbán Viktor gyengepontját? - megdöbbentő javaslattal álltak elő ellene

Amennyiben ez igazolódik, az Orbán-kormány ellen....

Tanúként hallgatták ki Varga Juditot az ügyészségen

Robbant a hír: Tanúként hallgatták ki Varga Juditot az ügyészségen