Orbán megtartotta őszödi beszédét: kevés a magyar fizetés, többet kell fizetni a rezsiért, mozgósítani kell a hadsereget

A kormányfő szerint beköszöntött a háborúk kora, az eddigi modern és biztonságos élet alapfeltételeit semmi sem kérdőjelezte meg. Az új helyzetben harcolni kell mindenért, amit eddig természetesnek vettünk. Szerinte két nagy csata lesz: az egyik az energiáért, a megélhetési költségekért, az elviselhető rezsiárakért zajlik. De emellett lesz harc a munkahelyekért is. Az európai gazdaság recesszióba lép. Akinek van munkája és állása, az becsülje meg, tanácsolta a miniszterelnök. Az áram ára ötszörösére, a gázé hatszorosára emelkedett a háború miatt.

Orbán szerint vannak olyan országok, amelyek a szankciós politika hívei, de az nem váltotta be szerinte a reményeket, sőt, ellentétes hatást váltott ki, visszacsapott azokra az országokra, akik azokat kivetették. „Eleinte azt hittem, csak lábon lőttünk magunkat, de az európai gazdaság tüdőn lőtte magát, és levegőért kapkod”, mondta Orbán. Szerinte lesznek olyan országok, amelyekben nem lesz gáz. Magyarország abba a kategóriába tartozik, ahol lesz gáz, csak nagyon drágán.

„Nagy tisztelettel arra kérem a családokat, hogy aki átlag felett fogyaszt, az lássa be, hogy arra kénytelenek” magasabb árat kivetni, mert akkor megszűnne a rezsicsökkentés

– mondta a miniszterelnök.

Magyarországon nem keresnek 6 ezer eurót az emberek, így nem tudják ennek egyhatodát kifizetni az energiáért, ezért van szükség rezsicsökkentésre. A háború előtt belefért, hogy mindenkinek rezsicsökkentés járjon, most viszont ez már nem lehetséges. Orbán örülne, ha ezt mindenki belátná.

Orbán jó és szükséges döntésnek tartja az új katatörvényt. A 2012-ben megalkotott törvényen annak idején ő maga is dolgozott, és eleinte minden jó volt, de aztán elkezdték ezt kihasználni. „A cégekkel van inkább baj, amelyek arra akarták rávenni az alkalmazottaikat, hogy menjenek át katába”. A háborús helyzetben ez nem fér bele, mondta a kormányfő, de nem a költségvetés, hanem a nyugdíjrendszer miatt. Az nem fog menni, hogy 450 ezer ember nem fizeti be a nyugdíjkasszába azt a pénzt, amit be kéne, mert akkor az „ki fog lukadni”, és akkor a nyugdíjasok járnak rosszul. Az ország 50-100 ezer katást elbír, de többet nem.

A keleti határon a magyar katonáknak is meg kell jelenniük, mondta a kormányfő. „Kerüljük a szót, hogy mozgósítás, mert arról nincs szó, hogy civileket is hívnának be a hadseregbe, de a hadsereget belül kell mozgósítani”, fogalmazott a kormányfő. Új források kellenek, fejleszteni kell a hadsereget. A napokban aláírja a rendeletet, amivel új forrásokat adnak a hadseregnek.

A határvadász egységek felállításáról szóló rendeletet pénteken fogja aláírni Orbán Viktor. Az ő fizetésük felfelé fogja tolni a katonai és rendőri fizetéseket is szerinte, mert az alacsonyabb iskolázottságú határvadászok mégsem kereshetnek náluk többet.





Európa megtalálta Orbán Viktor gyengepontját? - megdöbbentő javaslattal álltak elő ellene

Amennyiben ez igazolódik, az Orbán-kormány ellen....

Tanúként hallgatták ki Varga Juditot az ügyészségen

Robbant a hír: Tanúként hallgatták ki Varga Juditot az ügyészségen