Kuncze Gábor: Csak Orbán lecserélésével lehetne visszaszerezni az EU bizalmát

Orbán Viktor addig folytatja a hazugság- és pávatáncsorozatot, amíg el nem fogynak azok, akik hisznek neki. A miniszterelnök annyira elhiteltelenedett, hogy a hatalom csak egy esetleges kormányfőváltással szerezhetné vissza a hitelét az Európai Bizottság előtt, azonban erre semmi esély – mondta Kuncze Gábor egykori belügyminiszter a Klubráádió Megbeszéljük címűadásában.

„Az Orbán-kormány nem tud kormányozni, de jól tud kommunikálni”

– összegezte a tizenkét éve regnáló Fidesz politikáját Kuncze Gábor, az SZDSZ egykori belügyminisztere. Ez idő alatt semmilyen érdemi előrelépés nem történt se az oktatás-, se az egészségügy, se a szociális szféra terén. Jelenleg pedig a kormánynak szembe kell néznie az infláció, a költségvetési hiány, a háború és az energiaválság jelentette problémákkal. Kuncze szerint ebben a helyzetben őszinte beszédre és kemény intézkedésekre lenne szükség a Fidesz részéről.

Erre példaként említette, hogy ’95-ben Bokros Lajos, illetve 2009-ben Bajnai Gordon is őszintén kommunikálta a gazdasági megszorításokat. Azonban ez a fajta hiteles beszéd mára elképzelhetetlen, mert az Orbán-kormány eddig folyton bűnbakot keresett a politikai problémák felvállalása helyett.

Kuncze Gábor szerint a miniszterelnök már nem is tudna máshogy kormányozni. A pávatánc definíció szerint a hím madár csábítási kísérlete annak érdekében, hogy a nősténnyel közelebbi viszonyba kerüljön. Azonban „a brüsszeli tojó” szívét már aligha melengeti meg Orbán közeledése. Kuncze azt a gondolatot vetette fel, hogy már csak egy személyi változással – tehát Orbán Viktor lecserélésével – szerezhetné vissza a kormány az Európai Bizottság bizalmát.

Egy ilyen cserével az ellenzéket is a maga oldalára állíthatná a kemény megszorítások bevezetéséhez a kormány. Azonban erre az egykori belügyminiszter szinte semmi reális esélyt nem lát.





Európa megtalálta Orbán Viktor gyengepontját? - megdöbbentő javaslattal álltak elő ellene

Amennyiben ez igazolódik, az Orbán-kormány ellen....

Tanúként hallgatták ki Varga Juditot az ügyészségen

Robbant a hír: Tanúként hallgatták ki Varga Juditot az ügyészségen