Baj van: olyan a magyar gazdaság helyzete, amilyen Latin-Amerikában az összeomlás előtt szokott lenni

Ha a kormány nem úgy dönt, hogy lenyeli a keserű pirulát és a növekedés hajszolása helyett stabilizálja a gazdaságot, akkor aligha kerülhető el, hogy Magyarország a török pályára álljon. Ezt a riasztó prognózist adta az e heti HVG-nek nyilatkozva Zsiday Viktor, a Citadella befektetési alap kezelője

Rüdiger Dornbusch közgazdász elméletét idézte fel, amely szerint a latin-amerikai gazdasági populizmusnak három fázisa van:

Ezek közül a harmadik szakasz – amelynek a vége az, hogy a deviza összeomlik, korlátozni kell a pénzváltást, nem lehet hitelt felvenni és bankválság alakul ki – úgy szokott indulni, hogy az infláció tartósan két számjegyű és ezzel egy időben a deviza erőteljesen leértékelődik.

Nálunk a leértékelődés már folyamatban van, az infláció még „csak” az egymást követő második hónapban van 10 százalék fölött.

A latin-amerikai példákhoz hasonlít a török, és az előzményeit nézve a magyar is: a politikusok úgy gondolták, feltaláltak valamit, amivel kihozhatják az országot a gazdaságból, pedig a fejlődés más okból következett be. Amikor pedig kifulladna a gazdaság, alacsony kamatokkal, olcsó hitellel és hatalmas állami költekezéssel próbálkoznak, ellenkező esetben a népakarat könnyen elsöpörhetné a narcisztikus politikai erőt.





Európa megtalálta Orbán Viktor gyengepontját? - megdöbbentő javaslattal álltak elő ellene

Amennyiben ez igazolódik, az Orbán-kormány ellen....