Csatlakozz hozzánk facebookon
Ferenc pápa szerint álkeresztény az a kormány, amely bűnbakot keres és menekültellenes  

“Egy párt vagy egy demagóg politikus által manipulált nép megszűnik nép lenni, és fásult tömeggé válik. A diktatúrák mindig így kezdődnek: elvetik a félelem magját a nép szívében, aztán felajánlják, hogy megvédik őket félelmük tárgyától, és cserébe megtagadják tőlük a hatalmat, amely meghatározza a jövőjüket.”

- írja Ferenc pápa új könyvében. Az Álmodjunk: Út egy jobb jövő felé címmel megjelent írást több helyen “önéletrajzi műnek” nevezik, holott a pápa személyes élettörténete az, ami a legkisebb hangsúlyt kapja a közel 250 oldal alatt. Az Álmodjunk inkább egy nagyon hosszú véleménycikk a pápától, amiben nem mellékesen megjelenik Isten és a Biblia is, az Atya-Fiú-Szentlélek hármasságát viszont kiegészíti az Emberek, a Klímaváltozás és a Politika nevében.
Metafora, metamorfózis

A pápa könyve a jelenlegi járványhelyzetből bontakozik ki, de csak kis részében szól arról. Az egyházfő a koronavírus kapcsán imára szólítja híveit az egészségügyi dolgozókért (“a szomszédban élő szentekért”) és az áldozatokért, miközben Isten elleni bűnnek és önzőségnek bélyegzi a vírus tagadását, a maszkellenesek viselkedését. A könyv viszont nem a tényleges járványra fókuszál igazán, hanem arra, hogyan érthető mindez:

szerinte ez a koronavírus a Noé-bárka utáni megtisztulás lehetősége, a kapu, az ébredés és a minden rosszban van valami jó egybegyúrva.

A koronavírus itt a változás és a hibák felfedezésének lehetősége, miközben a vírus égető kérdésként helyezi elénk, legalábbis a pápa szerint azt, hogy miért csak azzal foglalkozunk, ami a szemünk előtt van: “nézzünk most magunkra: arcmaszkot viselünk, hogy megvédjük magunkat és másokat egy olyan vírustól, amelyet nem látunk. De mi a helyzet azzal a sok egyéb láthatatlan vírussal, amelyekkel szemben szintén védekeznünk kell?” - írja.

A pápa gondolatait és félelmeit összefoglaló könyv elkészítésében részt vett Austen Ivereigh brit újságíró is, aki korábban a pápa életrajzát írta. Ivereigh a könyvről szóló bemutatón nem mást állított, minthogy ez az írás “arra mutat rá, hogy a pápa szerint ébredeznek az emberek a világban” és ezért a pápa egy afféle minden egyben írásban “megtanítja az embereket arra, hogy mikben hisz és mik szerint vezet”. A könyv alapján ezt azonban nem úgy teszi, mint ahogy egy egyházi vezetőtől az egyházban már bizalmatlankodó olvasó elvárná.

Ferenc pápa nem kijelent, nem barokkos bibliai körmondatokba rejti a semmit, csak kér mindenkit, hogy térjen már végre észhez.

Baloldali marxista-e a pápa?

A könyv olvasása közben nemcsak a politikai érdeklődéstől szorongásig túlfűtött olvasóban merülhet fel a kérdés, hogy vajon van-e politikai ideológia amögött, amit a pápa leír. Az “olyan gazdasági rendszerekre van szükségünk, amelyekben mindenki hozzáfér a teremtés gyümölcseihez, az élet alapvető szükségleteihez: a földhöz, a lakhatáshoz és a munkához” mondatok olvasása közben még az éppen Marxról tanuló gimnazista is felkapja a fejét, de nem ő az egyetlen. A BBC 2015-ben foglalkozott a pápa politikai hovatartozásával, miután a kapitalizmus kritikája miatt a baloldal ikonjává emelte az egyházfőt, kritikusai pedig “vörös radikálisnak” bélyegezték.

Stephen Moore amerikai konzervatív író a pápa “aggasztó, erősen marxista hajlamairól” írt ekkor, míg a pápai újságíró Ivereigh azt nyilatkozta, hogy a pápa “se nem jobb, se nem baloldali”. Az újságíró hozzátette, erős hatást gyakorolt a pápára fiatal korában a volt argentin elnök, Juan Perón hagyatékán alapuló peronista eszme, ami a kapitalizmust és a kommunizmust is elutasítja. Ivereigh szerint a pápa nem ért egyet a marxizmus vádjával, ez az elutasítás pedig 5 évvel később, a könyvből is kitűnik. Legalábbis minden jel arra utal, hogy

Ferenc pápa egyáltalán nem kommunista vagy marxista, szimplán csak keresztény.

A könyvben ugyanis bírálja a mai politikai narratívákat, legyenek azok “akár liberálisak, akár populisták”. Gyanakvónak tartja a nyugati politikai nézeteket, megdöbbentőnek találja a neoliberalizmust, mindeközben uralkodó neodarwinista ideológiának, gyilkossághoz mérhető bűntettnek tekinti az abortuszt. A piacban pedig nem magát a piacot kritizálja, hanem “azt a forgatókönyvet, amelyben leválasztották az etikát a gazdaságtól”.

Elfogadja a magántulajdon létét, de a “kereszténység tanításainak jegyében” kíván olyan alapokat lefektetni, amikből nem szorulnak ki a szegények, amikben munkának számít családanyának lenni és amikben a pártok nem tudnak visszaélni a kereszténység szóhasználatával. Merthogy

“egyes világnézeteink – például a populizmus különböző fajtái – eltorzítják a „nép” szó értelmét azáltal, hogy vélt belső és külső ellenségekre fókuszáló ideológiákhoz társítják.”

Ugyanígy “Isten nevében rója fel” egyes kormányoknak azt is, hogy elutasítják a menekültek segítését. Ahogy Ferenc pápa írja, a nép “nem nemzetekre, országokra vagy államokra korlátozódik” és a kereszténység “sem lehet pusztán nacionalista”. A bort inni és vizet prédikálni helyett egy kereszténynek a pápa szerint önzetlenül segítenie kell a másikat, mert a keresztény Isten szemében egyformák vagyunk.
De mi a világ gondja-baja?

A könyv aktualitását nem a benne felsorolt problémák jelentik, hanem az arra való felhívás, hogy a pandémia sokkját átélő világ eszméljen rá, nem mehet ez így tovább. A pápa gondolatai nem újak, egy részüket például már más egyházfők is leírták, XVI. Benedek a Deus caritas est-ben írt a Ferenc pápa által is hangsúlyozott szolidaritásról, I. Szent Gergely pedig a Moralisában hívta fel a figyelmet arra, hogy az emberiség nem jár jó úton. Amiket pápa által kiemelt témákat már magától Ferenc pápától is hallhattuk,

George Floyd halálával kapcsolatban a Black Lives Matter-mozgalom támogatását, viszont az emlékezet eltörlését jelentő szobordöntögetések elítélését már idén nyáron is hangoztatta;
A klímaváltozásra, a Föld védelmének fontosságára már 2015-ös enciklikájában is felhívta a figyelmet;
Ahogy többször védelmébe vette már a menekülteket és a családjuk által elhanyagolt időseket is.

A vatikáni tisztségek kinevezésében eddig is fontosnak tartotta, de a járvány kapcsán aktualitással emeli ki a nők és a női vezetők szerepét. Szerinte a koronavírus megmutatta, hogy “azok az országok, ahol nő az elnök vagy a miniszterelnök, egészében véve jobban és gyorsabban reagáltak a csapásra, mint a többiek”. Viszont nemcsak a vezetői szerepük fontos, a nőkkel kapcsolatban fejezi ki aggodalmát is a pápa a prostitúció miatt, a nőket ért zaklatásokról pedig azt mondja, a metoo mozgalom a “társadalom szemeinek felnyílásaként” értelmezhető.

Nem palástolja azt sem, hogy botrányok az egyházban is vannak, hiszen csak idén két nagyobb botrány is robbant a Vatikánban. Az egyik a szeptember végén lemondó Becciu bíboros ügye volt, akiről kiderült, eurószázmilliókat sikkasztott a Vatikán kasszájából. A másik pedig a volt washingtoni érsek, Theodore McCarrick szexuális zaklatásairól kiadott dosszié volt, az első alkalom, amikor a Vatikán megosztotta a nyilvánossággal az egyház tagjával szemben szexuális visszaélés miatt lezajlott vizsgálat részleteit. Vélhetőleg ezek miatt emelte ki a könyvben a pápa újra, hogy a pénz iránti mohóság és szexuális visszaélések jelen vannak az egyházban, ezek ellen továbbra is tenni kell. Mi sem mutatja egyébként jobban a szexuális zaklatások komolyságát és a nyilvánosság bizalmatlanságát, mint az, hogy a pápa még a koronavírus miatti távolságtartás témájánál is óvatoskodva fogalmaz:

"Kockázatos ezt mondanom, mert könnyen félreérthetnek, de a kapcsolat válfajai közül az érintésre van a legnagyobb szükségünk."

Ahogy a könyv három fejezete (Ideje a látásnak, Ideje a választásnak és Ideje a cselekvésnek) a bibliai hármasra utaló tagolást követi, úgy önéletrajzi elem is mindössze csak három kiemelkedő van a könyvben, ezeket hívja Ferenc pápa saját “kovidhelyzeteinek”. Ebből németországi éveinek magányossága és córdobai válsága mellett az első krízise a legjelentősebb. Még pápanövendékként, 21 évesen került kórházba, a halál széléről hozta vissza a műtét, mely során jobb tüdejének felső lebenyét kivették. “Tudom, mit éreznek a koronavírusos emberek, miközben levegőért küzdenek a lélegeztetőgépen” - írta erről Ferenc pápa. Habár az önéletrajzi vonal ezek mellett kevés, a könyv ennek ellenére mégis a pápa legszemélyesebb írásának mondható. Attól is személyes, hogy a pápa gondolatait egy nagy egységként kezelve összegzi. És attól is, hogy ezt nemcsak a járvány miatt teszi, hanem egy félvállról megemlített, de annál drámaibb ok miatt is. Ahogy Ferenc pápa írja,

“Az én koromban már speciális szemüveget kell viselnem, hogy meglássam, mikor kerülget az ördög, azt remélve, hogy a végén megbotlom – mert ott vagyok: az életem végén tartok.”

telex
Ez is érdekelhet:
Segíts egy megosztással - eltűnt 8 éves kisfiút keres a rendőrség
2021-01-04 eltünési dátummal tette közzé a rendőrség a kisifú körözését Személyes adatok Név: DRIGÁN SÁNDOR SZEBASZTIÁN Nem:
  
Meghalt a magyar határnál egy katona - vizsgálat indult
Nem incidens történt a Honvédelmi Minisztérium szerint. A déli határszakaszon életét vesztette egy katona csütörtökön – közölte a Honvédelmi Minisztérium kommunikációs osztálya ...
  
Vizsgálat indult - Plafonig állnak a nyitott koporsók a szentendrei halottasházban
Szentendre polgármestere vizsgálatot rendelt el a videón látható kegyeletsértő állapotok miatt, illetve jelenleg is helyszíni szemlét tart a halottasházban. Csaknem a plafonig érnek a k...
  
Ez is érdekelhet:
                             
Ezek érdekelték olvasóinkat leginkább
Varga Juditék 200 milliót költöttek lakásokra, nem is akárhol vannak a lakások
Előre leszóltak, hogy a raktárkoncerten ne játsszák el az Orbánról szóló számukat - ami ezután jött...
„Nem tudjuk, hogyan fogunk meghalni, de így senki nem szeretne”
Magyarország kormánya: Amíg a baloldal üres politikai akciókkal van elfoglalva, a kormány a védekezéssel és a vakcinabeszerzéssel
Amíg a baloldal üres politikai akciókkal, kamuvideókkal, a védekezés akadályozásával és a védőoltás elleni kampánnyal van elfoglalva, a kormány továbbra is a járvány elleni egészsé...
  
Nem semmi: a svájci Stadlerrel alapít közös vállalatot Mészáros Lőrinc
Közös vállalatot alapít a svájci központú Stadler Rail Group és a Mészáros Lőrinchez köthető Mészáros Csoport, írja az MTI. A két vállalat közös közleménye szerint a telephelyü...
  
Nagyon érdekes megjegyzést tett Lázár János Orbán Viktorról
Országépítésre vagyok alkalmas, nem az ellenfél megsemmisítésére – mondta Lázár János volt Miniszterelnökséget vezető miniszter, fideszes parlamenti képviselő a 24.hu-nak adott inter...
  
Beoltott gyöngyösi polgármester: Hibáztam, és ezért bocsánatot kérek
Húszperces interjúban magyarázkodott Hiesz György polgármester a Gyöngyösi Tv-nek arról, hogy miért kapott soron kívül koronavírus elleni oltást a Bugát Pál Kórházban. Bár hosszú v...
  
Az Orbán-kormány állítása szerint kibertámadás történt
A kormany.hu oldalon megjelent közlemény szerint „összehangolt, fejlett kibertámadás-sorozat" ért több magyarországi kormányzati portált, fennakadást okozva az érintett portálok működ...
  
Felkészültek-e a kormányablakok a több mint egymillió lejárt okmány megújítására?
A Miniszterelnökség tavaly novemberben tájékoztatott arról, hogy a november 4-e után lejáró okmányok a járványügyi veszélyhelyzet megszűnését követő 60 napig még használhatók mara...
  
Rossz hír: bezárnak egy óvodát mert egyszerűen kevés a gyerek
Kihasználatlanság miatt bezárnák szeptembertől a József Attila úti óvodát, erről döntött a városvezető koalíció kedden, online közgyűlésen – adta közre a Pécs Aktuál. A lap úg...
  
Kiderült hány év börtönt kapott a kislányát begyógyszerező nő Kecskeméten
Jogerősen 3 év börtönre ítélte a Kecskeméti Törvényszék előkészítő ülésen azt a 31 éves nőt, aki azért adott be a saját gyógyszeréből 8-9 tablettát a 3 éves lányának, hogy a...
  
Óriási botrány: Soron kívül kapott oltást a gyöngyösi polgármester
A Pesti Srácok hétfőn arról írt, hogy jogosulatlanul, soron kívül juthatott hozzá a koronavírus-védőoltáshoz Gyöngyös polgármestere. A lap szerint Hiesz György – aki a 2019-es önkor...
  
Mi lesz a dolgozókkal? - 70 év után bezár a zalaegerszegi sajtüzem,
Közel 70 év után megszűnik a megyeszékhelyen a sajtüzem. Erről adott ki tájékoztatást múlt héten a Savencia Fromage & Dairy Hungary Zrt. (korábban Pannontej). A cég közölte, hogy a 8...
  
Schobert Norbi: „Kövérnek senkit nem teremt a jóisten”
„Kövérnek senkit nem teremt a jóisten” – kezdte gondolatmenetét Schobert Norbert napokkal ezelőtt a Pesti TV egyik műsorában, amiben a leírás szerint a téma a „testszégyenítés, s...
  
Schobert Norbert a Auschwitzcal példálózott, amikor az elhízás és a genetika kapcsolatáról beszélt
„Kövérnek senkit nem teremt a jóisten” – kezdte gondolatmenetét Schobert Norbert napokkal ezelőtt a Pesti TV egyik műsorában, amiben a leírás szerint a téma a „testszégyenítés, s...
  
Botrány: 120 óra közmunkát kaptak azok az óvodapedagógusok, akik erőszakkal akartak megetetni egy gyereket
Egyenként 120 óra közmunkára ítélte a Székesfehérvári Járásbíróság kiskorú veszélyeztetésének bűntette miatt egy Fejér megyei óvoda egyik dajkáját és két óvodapedagógust, am...
  
A Szijjártót jachtoztató Szíjj László 8,6 milliárdos tendert nyert
Az üzletember cége a debreceni BMW-gyár környékén végezhet infrastruktúra-fejlesztést. A projekt tetemes összegű. 8,6 milliárd forintba kerülő projektet végezhet el a Duna Aszfalt a d...
  
Varga Judit lakásai: hogyan lehet 200 milliós vásárlásra 192 milliós hitelt felvenni?
A Magyar Nemzeti Bank szabályai alapján erre a konstrukcióra egyetlen megoldás létezik, ha a Varga–Magyar házaspár más ingatlant, szaknyelven pótfedezetet is betolt a lakáshitel mögé. Ha...
  
Müller Cecília: Mutánsok nehezítik a járványhelyzet értékelését
Világszerte százmillió fertőzést regisztráltak, a halottak száma kétmillió felett a járvány megjelenése óta – kezdte az operatív törzs sajtótájékoztatóját Müller Cecília. A mag...
  
Nem fogod elhinni milyen dolog mögött találtak egy Fideszes emailcímet
Még 2019 nyarán vett át egy részletet forrásmegjelölés nélkül az Azonnali egyik videójából az Elég nevű Facebook-oldal: egy félperces románozós részt használtak fel. Az Azonnali ezu...
  
Itthon mindenhonnan visszapattant a Szájer József kábítószer-birtoklásáról szóló feljelentés
A Legfőbb Ügyészség még tavaly decemberben továbbította a Központi Nyomozó Főügyészségre Tényi István Drog volt Szájer József hátizsákjában címmel megjelent beszámolóhoz kapcsol...
  
Tavasszal jön a törvényjavaslat ami sokaknál kiveri majd a biztosítékot
Még decemberben történt, hogy Varga Judit igazságügyi miniszter felháborodva azt állította, egy bejegyzése után a Facebook megváltoztatta az algoritmusát, mire a közösségi oldal erre ú...
  
Pataky Attilának és Mészáros Lőrincnek is jutott több tízmilliós támogatás
A kiosztott támogatás ráadásul nem egy-két milliós volt, ennél lényegesen több landolt az érintetteknél. A Szerencsejáték Zrt. havi bontásban publikálta, hogy támogatásosztással fo...
  
DK: Vérlázító, hogy a válság közepén is milliós jutalmakat osztogatnak maguknak a pánikkormány tagjai
A K-monitor vette észre, hogy 19 fideszes államtitkár is milliós jutalmat kapott 2020-ban, miközben a kormány a világon egyedülállóan semmilyen segítséget nem adott az embereknek a válsá...
  
A kormány számára 2010 óta kiemelt prioritás a gyermeket nevelő családok támogatása
Újabb segítséget kapnak a Kormánytól a GYED-en lévő vagy GYOD-ban részesülő szülők. A minimálbér február 1-jei emelkedésének köszönhetően nő a gyermekgondozási díj (GYED), a dip...
  
Jó hírek érkeztek: az új magyar szer használata mellett a vírus nem képes a fertőzésre
A koronavírus elleni magyar fejlesztésű készítmény megakadályozza a súlyos megbetegedést az állatokon elvégzett tesztek alapján − számolt be Kacskovics Imre immunológus, az ELTE Termé...
  
Előkerült egy videó a Ferihegyi úton történtekről - Anyja ölében ülve vezetett egy gyerek
A videó készítője szerint több mint ötvennel mentek. Tíz év körüli kisfiú kormányozott egy autót vasárnap este a Ferihegyi repülőtérre tartó négysávos gyorsforgalmi úton – ...
  
Elképesztő számok: közel kétmillióan kérték a törlesztési moratóriumot
Az államtitkár szerint a kormány segítségnyújtása nemzetközi szinten is egyedülálló. A Pénzügyminisztérium parlamenti államtitkára szerint a kormány jó döntést hozott, amikor kil...
  
Nők is voltak a raktérben - román embercsempészeket fogtak a magyar rendőrök
A Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság bíróság elé állítási javaslattal fejezte be a 31 éves és 44 éves román férfiakkal szemben folytatott büntetőeljárást. Ahogy arról koráb...
  
Akár 15 évet is kaphat a az M1-es autópályán elkapott embercsempész - 9 migránst bujtatott
A rendőrök egy embercsempésszel és kilenc migránssal szemben intézkedtek az elmúlt 12 órában Győr-Moson-Sopron megyében. Az egyenruhások négy megyés akció keretében – a Készenléti...
  
Megszólalt a Telepy utcában szíven szúrt Csaba anyja
Nem akar vendettát, sőt semmiféle konfliktust nem szeretne az az édesanya, akinek 19 éves fiát múlt héten szíven szúrták a IX. kerületi Telepy utcában. A gyászoló asszony azért tartja...
  
Varga Juditék 200 milliót költöttek lakásokra, nem is akárhol vannak a lakások
Több budai lakást és egy garázst vásárolt 200 millió forintért Varga Judit (40) és férje – tudta meg a Blikk. Az igazságügyi miniszter és családja választása a főváros egyik legpa...
  
Óriásit buktak a magyarok, akik hittek a befektetési cég ígéreteinek
Hatalmas bírságot szabott ki az MNB egy angliai cégre, amelynek egy korábbi magyar vezetője és társa jellemzően Magyarországon szedte pénzügyi áldozatait. Az ügyben az MNB sikkasztás mia...
  
THE POST
COPYRIGHT © 2021. minden jog fenntartva - Impresszum
ThePost
Ferenc pápa szerint álkeresztény az a kormány, amely bűnbakot keres és menekültellenes
“Egy párt vagy egy demagóg politikus által manipulált nép megszűnik nép lenni, és fásult tömeggé válik. A diktatúrák mindig így kezdődnek: elvetik a félelem magját a nép szívében, aztán felajánlják, hogy megvédik őket félelmük tárgyától, és cserébe megtagadják tőlük a hatalmat, amely meghatározza a jövőjüket.”

- írja Ferenc pápa új könyvében. Az Álmodjunk: Út egy jobb jövő felé címmel megjelent írást több helyen “önéletrajzi műnek” nevezik, holott a pápa személyes élettörténete az, ami a legkisebb hangsúlyt kapja a közel 250 oldal alatt. Az Álmodjunk inkább egy nagyon hosszú véleménycikk a pápától, amiben nem mellékesen megjelenik Isten és a Biblia is, az Atya-Fiú-Szentlélek hármasságát viszont kiegészíti az Emberek, a Klímaváltozás és a Politika nevében.
Metafora, metamorfózis

A pápa könyve a jelenlegi járványhelyzetből bontakozik ki, de csak kis részében szól arról. Az egyházfő a koronavírus kapcsán imára szólítja híveit az egészségügyi dolgozókért (“a szomszédban élő szentekért”) és az áldozatokért, miközben Isten elleni bűnnek és önzőségnek bélyegzi a vírus tagadását, a maszkellenesek viselkedését. A könyv viszont nem a tényleges járványra fókuszál igazán, hanem arra, hogyan érthető mindez:

szerinte ez a koronavírus a Noé-bárka utáni megtisztulás lehetősége, a kapu, az ébredés és a minden rosszban van valami jó egybegyúrva.

A koronavírus itt a változás és a hibák felfedezésének lehetősége, miközben a vírus égető kérdésként helyezi elénk, legalábbis a pápa szerint azt, hogy miért csak azzal foglalkozunk, ami a szemünk előtt van: “nézzünk most magunkra: arcmaszkot viselünk, hogy megvédjük magunkat és másokat egy olyan vírustól, amelyet nem látunk. De mi a helyzet azzal a sok egyéb láthatatlan vírussal, amelyekkel szemben szintén védekeznünk kell?” - írja.

A pápa gondolatait és félelmeit összefoglaló könyv elkészítésében részt vett Austen Ivereigh brit újságíró is, aki korábban a pápa életrajzát írta. Ivereigh a könyvről szóló bemutatón nem mást állított, minthogy ez az írás “arra mutat rá, hogy a pápa szerint ébredeznek az emberek a világban” és ezért a pápa egy afféle minden egyben írásban “megtanítja az embereket arra, hogy mikben hisz és mik szerint vezet”. A könyv alapján ezt azonban nem úgy teszi, mint ahogy egy egyházi vezetőtől az egyházban már bizalmatlankodó olvasó elvárná.

Ferenc pápa nem kijelent, nem barokkos bibliai körmondatokba rejti a semmit, csak kér mindenkit, hogy térjen már végre észhez.

Baloldali marxista-e a pápa?

A könyv olvasása közben nemcsak a politikai érdeklődéstől szorongásig túlfűtött olvasóban merülhet fel a kérdés, hogy vajon van-e politikai ideológia amögött, amit a pápa leír. Az “olyan gazdasági rendszerekre van szükségünk, amelyekben mindenki hozzáfér a teremtés gyümölcseihez, az élet alapvető szükségleteihez: a földhöz, a lakhatáshoz és a munkához” mondatok olvasása közben még az éppen Marxról tanuló gimnazista is felkapja a fejét, de nem ő az egyetlen. A BBC 2015-ben foglalkozott a pápa politikai hovatartozásával, miután a kapitalizmus kritikája miatt a baloldal ikonjává emelte az egyházfőt, kritikusai pedig “vörös radikálisnak” bélyegezték.

Stephen Moore amerikai konzervatív író a pápa “aggasztó, erősen marxista hajlamairól” írt ekkor, míg a pápai újságíró Ivereigh azt nyilatkozta, hogy a pápa “se nem jobb, se nem baloldali”. Az újságíró hozzátette, erős hatást gyakorolt a pápára fiatal korában a volt argentin elnök, Juan Perón hagyatékán alapuló peronista eszme, ami a kapitalizmust és a kommunizmust is elutasítja. Ivereigh szerint a pápa nem ért egyet a marxizmus vádjával, ez az elutasítás pedig 5 évvel később, a könyvből is kitűnik. Legalábbis minden jel arra utal, hogy

Ferenc pápa egyáltalán nem kommunista vagy marxista, szimplán csak keresztény.

A könyvben ugyanis bírálja a mai politikai narratívákat, legyenek azok “akár liberálisak, akár populisták”. Gyanakvónak tartja a nyugati politikai nézeteket, megdöbbentőnek találja a neoliberalizmust, mindeközben uralkodó neodarwinista ideológiának, gyilkossághoz mérhető bűntettnek tekinti az abortuszt. A piacban pedig nem magát a piacot kritizálja, hanem “azt a forgatókönyvet, amelyben leválasztották az etikát a gazdaságtól”.

Elfogadja a magántulajdon létét, de a “kereszténység tanításainak jegyében” kíván olyan alapokat lefektetni, amikből nem szorulnak ki a szegények, amikben munkának számít családanyának lenni és amikben a pártok nem tudnak visszaélni a kereszténység szóhasználatával. Merthogy

“egyes világnézeteink – például a populizmus különböző fajtái – eltorzítják a „nép” szó értelmét azáltal, hogy vélt belső és külső ellenségekre fókuszáló ideológiákhoz társítják.”

Ugyanígy “Isten nevében rója fel” egyes kormányoknak azt is, hogy elutasítják a menekültek segítését. Ahogy Ferenc pápa írja, a nép “nem nemzetekre, országokra vagy államokra korlátozódik” és a kereszténység “sem lehet pusztán nacionalista”. A bort inni és vizet prédikálni helyett egy kereszténynek a pápa szerint önzetlenül segítenie kell a másikat, mert a keresztény Isten szemében egyformák vagyunk.
De mi a világ gondja-baja?

A könyv aktualitását nem a benne felsorolt problémák jelentik, hanem az arra való felhívás, hogy a pandémia sokkját átélő világ eszméljen rá, nem mehet ez így tovább. A pápa gondolatai nem újak, egy részüket például már más egyházfők is leírták, XVI. Benedek a Deus caritas est-ben írt a Ferenc pápa által is hangsúlyozott szolidaritásról, I. Szent Gergely pedig a Moralisában hívta fel a figyelmet arra, hogy az emberiség nem jár jó úton. Amiket pápa által kiemelt témákat már magától Ferenc pápától is hallhattuk,

George Floyd halálával kapcsolatban a Black Lives Matter-mozgalom támogatását, viszont az emlékezet eltörlését jelentő szobordöntögetések elítélését már idén nyáron is hangoztatta;
A klímaváltozásra, a Föld védelmének fontosságára már 2015-ös enciklikájában is felhívta a figyelmet;
Ahogy többször védelmébe vette már a menekülteket és a családjuk által elhanyagolt időseket is.

A vatikáni tisztségek kinevezésében eddig is fontosnak tartotta, de a járvány kapcsán aktualitással emeli ki a nők és a női vezetők szerepét. Szerinte a koronavírus megmutatta, hogy “azok az országok, ahol nő az elnök vagy a miniszterelnök, egészében véve jobban és gyorsabban reagáltak a csapásra, mint a többiek”. Viszont nemcsak a vezetői szerepük fontos, a nőkkel kapcsolatban fejezi ki aggodalmát is a pápa a prostitúció miatt, a nőket ért zaklatásokról pedig azt mondja, a metoo mozgalom a “társadalom szemeinek felnyílásaként” értelmezhető.

Nem palástolja azt sem, hogy botrányok az egyházban is vannak, hiszen csak idén két nagyobb botrány is robbant a Vatikánban. Az egyik a szeptember végén lemondó Becciu bíboros ügye volt, akiről kiderült, eurószázmilliókat sikkasztott a Vatikán kasszájából. A másik pedig a volt washingtoni érsek, Theodore McCarrick szexuális zaklatásairól kiadott dosszié volt, az első alkalom, amikor a Vatikán megosztotta a nyilvánossággal az egyház tagjával szemben szexuális visszaélés miatt lezajlott vizsgálat részleteit. Vélhetőleg ezek miatt emelte ki a könyvben a pápa újra, hogy a pénz iránti mohóság és szexuális visszaélések jelen vannak az egyházban, ezek ellen továbbra is tenni kell. Mi sem mutatja egyébként jobban a szexuális zaklatások komolyságát és a nyilvánosság bizalmatlanságát, mint az, hogy a pápa még a koronavírus miatti távolságtartás témájánál is óvatoskodva fogalmaz:

"Kockázatos ezt mondanom, mert könnyen félreérthetnek, de a kapcsolat válfajai közül az érintésre van a legnagyobb szükségünk."

Ahogy a könyv három fejezete (Ideje a látásnak, Ideje a választásnak és Ideje a cselekvésnek) a bibliai hármasra utaló tagolást követi, úgy önéletrajzi elem is mindössze csak három kiemelkedő van a könyvben, ezeket hívja Ferenc pápa saját “kovidhelyzeteinek”. Ebből németországi éveinek magányossága és córdobai válsága mellett az első krízise a legjelentősebb. Még pápanövendékként, 21 évesen került kórházba, a halál széléről hozta vissza a műtét, mely során jobb tüdejének felső lebenyét kivették. “Tudom, mit éreznek a koronavírusos emberek, miközben levegőért küzdenek a lélegeztetőgépen” - írta erről Ferenc pápa. Habár az önéletrajzi vonal ezek mellett kevés, a könyv ennek ellenére mégis a pápa legszemélyesebb írásának mondható. Attól is személyes, hogy a pápa gondolatait egy nagy egységként kezelve összegzi. És attól is, hogy ezt nemcsak a járvány miatt teszi, hanem egy félvállról megemlített, de annál drámaibb ok miatt is. Ahogy Ferenc pápa írja,

“Az én koromban már speciális szemüveget kell viselnem, hogy meglássam, mikor kerülget az ördög, azt remélve, hogy a végén megbotlom – mert ott vagyok: az életem végén tartok.”
 Forrás: telex
Itt találod a hét legvitatottabb témáit!
Olvasd nálunk azokat a híreket amiket a leginkább imádtak vagy utáltak az olvasók!
Segíts egy megosztással - eltűnt 8 éves kisfiút keres a rendőrség
Meghalt a magyar határnál egy katona - vizsgálat indult
Vizsgálat indult - Plafonig állnak a nyitott koporsók a szentendrei halottasházban
Botrány: Az EU köszöni, nem kér a kínai vakcinából
Kiderült, mikortól vezethetik be a vakcinaútlevelet
Óriási botrány: Dúró Dóra: feljelentem magam - lemond mentelmi jogáról
Gyászol Orbán Viktor
Máshol már kötelező az FFP2 maszk - mi történik ha itthon is kötelező lesz?
Varga Juditék 200 milliót költöttek lakásokra, nem is akárhol vannak a lakások
Migráns alagutat találtak a rendőrök, sőt 25 migránst el is fogtak
Csúnya baleset: totálkárosra tört egy Mustang Nyíregyházán
Magyar sikertörténet: Mészáros Lőrinc ahogy még nem láttad - közel 20 focicsapat van már a köreiben
Előre leszóltak, hogy a raktárkoncerten ne játsszák el az Orbánról szóló számukat - ami ezután jött...
„Nem tudjuk, hogyan fogunk meghalni, de így senki nem szeretne”
Fidelitas: Gyurcsány Ferenc és felesége, Dobrev Klára megjeleníti a kommunista utódpárt és a vele összeforrt szélsőséges liberálisok minden gátlástalan tulajdonságát
Na végre: az emberek úgy érzik, pénzügyi helyzetük javul
Varga Judit keményen üzent portugál EU-s elnökségnek
Orbán: A baloldali megszorító politika helyett másfajta válságkezelést választottunk
Fidesz: Megkérjük a Gyurcsány-pártot, hogy fejezze be a hazudozást
Müller Cecília: a második oltás beadását követően azért nagyobb fájdalmak is jelentkezhetnek
Különös kormányrendelet jelent meg péntek este - a veszélyhelyzetben hozott rendelete eltérhet a törvénytől
Miközben sorra dőlnek be a vállakozások, milliárdokkal tömi saját cégeit a kormány
Több tünetmentes fertőzött gyerek súlyos szövődményekkel került kórházba
Elképesztő képek érkeztek a nemrég felfedezett migráns alagútról
Fidesz: a védőoltás önkéntes, senkit nem kényszerítenek sem a védőoltásra, sem egy oltóanyag elfogadására
Óriási havazás jön, de nyugalom aki elakad üljön át egy másik autóba!
1900 vakcina veszett oda, mert egy takarító véletlen kihúzta a fagyasztót
Nők is voltak a raktérben - román embercsempészeket fogtak a magyar rendőrök
Újabb szintre lépett a családtámogatás és az otthonteremtés
Előkerült a videó az M0-s autóúton történt hihetetlen jelenetről
14 Mészáros-hotel kapott felújítási támogatást összesen 17,7 milliárd forint értékben úgy, hogy közben elbocsátotta munkavállalói felét
A magyarokat keresik az uniós országok, hogy megtudják, kivel kell beszélni a keleti vakcinák ügyében
Nemzetközi botrány: Obama üzenete, Trump veszített, de Orbán még nem
Óriási botrány: Felmondása megírására kényszerítettek egy magyar nőt
A kormány már tíz éve családközpontú kormányzást folytat
Varga Judit lakásai: hogyan lehet 200 milliós vásárlásra 192 milliós hitelt felvenni?
Felejtsd el a csoda edzőket, csodaszereket - 45 kilót fogyott ez a férfi, pofon egyszerű volt
Kásler szerint Mátyás király csontjainak összerakása segíthet átvészelni a járványt
Kovács : minden eszközzel segítik a vendéglátósokat, hiszen ők is több kedvező intézkedést vehetnek igénybe
Óriási készültség: Fegyveres rablás Székesfehérváron
Megszületett a megállapodás a minimálbérről - hivatalos mennyi lesz
Jogilag rendben van, hogy Schobert Norbi magánnyomozót állít a kommentelőkre
Eldőlt - Szijjártó nem vár Brüsszelre - mutatjuk a részleteket
Jó hírek érkeztek: az új magyar szer használata mellett a vírus nem képes a fertőzésre
Rendőrök oszlatták fel a tömeget a Madách téren
Elképesztő: Összeomlott Lajcsi felesége a razziától
Miért vásárol egy magyar cégtől repülőket Nigéria hadserege?
Oszd meg Te is - kiadatás ellen küzdenek Angliában, Magyarországon unokázós csalás miatt keresik őket
Ukrajna vörös zónába sorolta Magyarországot - mutatjuk ez mit jelent
Müller Cecília: Megkezdődhet a 60 év felettiek, illetve a 89 évnél idősebbek beoltása Magyarországon
Nem fogod elhinni milyen dolog mögött találtak egy Fideszes emailcímet
Óriási botrány: a Parlament lerohanásával fenyegetőzött egy magyar férfi
Óriásit buktak a magyarok, akik hittek a befektetési cég ígéreteinek
Tavasszal jön a törvényjavaslat ami sokaknál kiveri majd a biztosítékot
Egy magyar rendőr és családja kér segítséget - nagyon szegény körülmények között élnek
Itthon mindenhonnan visszapattant a Szájer József kábítószer-birtoklásáról szóló feljelentés
Magyar autópályán egy német autóban, egy osztrák és egy orosz férfi melletük nyolc szír utas
Egy 21 éves nő többször megrúgta és szidalmazta az ellátására érkező mentőszolgálat tagját
Óriási a botrány: két belvárosi vendéglátót is bezáratott a rendőrség Budapesten
Közzétették a hivatalos listát: ezek az államtitkárok kaptak milliós prémiumot tavaly
Óriási számok: A Brüsszelben terjeszkedő Fidesz-alapítvány költségvetése akkora, mint a nagy EU-s pártcsaládoké
Megszólalt a Telepy utcában szíven szúrt Csaba anyja
Fontos: valami történik Horvátországban
Müller Cecília: Mutánsok nehezítik a járványhelyzet értékelését
Botrány: Sorra ismerik el a kormánylapok: nem volt titkos Karácsony-Gyurcsány-Alföldi találkozó...
Kiderült miért rohanták le nyomozók Lagzi Lajcsi házát
Óriási botrány: Palkovics benyújtotta lemondását, Orbán visszaszólt, hogy ezt felejtse el
Baj van: Leáll a kecskeméti Mercedes, a győri Audi egy műszakban folytatja
Kecskemét: Elgázoltak egy kislányt, az autós elhajtott a helyszínről
Több mint 20 milliárd forintért vett reklámot az állam a TV2-nél tavaly
Schobert Norbert a Auschwitzcal példálózott, amikor az elhízás és a genetika kapcsolatáról beszélt
Mi lesz a dolgozókkal? - 70 év után bezár a zalaegerszegi sajtüzem,
Kezdeményezzenek Gyurcsányék Brüsszelben vizsgálóbizottságot, hiszen az unióban megbukott a vakcinabeszerzés
Rossz hír: bezárnak egy óvodát mert egyszerűen kevés a gyerek
Nyomkövetőt kapott a magyar milliárdos
ThePost
COPYRIGHT © 2021. minden jog fenntartva - Impresszum