Mi történt? Lázár János belengette, felülvizsgálják a gigantikus orbáni építkezéseket

Megfontolják.

Szabó Rebeka parlamenti interpellációt, azaz írásbeli kérdést intézett Lázár Jánoshoz, aki az Országgyűlés hétfői rendkívüli ülésén válaszolt a balatonaligai luxusberuházás kapcsán. “Egyetért-e az aligai magaspart legyalulásával?” — tette fel a kérdést a Párbeszéd képviselője az építési és beruházási miniszternek.

Az ellenzéki politikus a Balatonhoz való hozzáférést és a tó természeti értékeinek védelmét kérte számon a kormányon. Szabó felhívta a figyelmet rá, hogy a balatoniak érdekeit a beruházókénak rendelték alá, és ezáltal egyre kevesebb a szabadstrand, illetve egyre több szabad területet építenek be.

A képviselő interpellációjára adott válaszban Lázár János azt mondta, társadalmi és nemzetgazdasági érdek, hogy mindenki lejuthasson a Balaton-partra, azonban szerinte az is fontos, hogy a nagyvállalkozók Magyarországon költsék a pénzüket. Hozzátette, nehéz a környezetvédelmet összeegyeztetni azzal, hogy az emberek “jó szállodában akarnak lakni“.

Mindemellett azonban megjegyezte, “a kiemelt beruházások rendszere megérett a felülvizsgálatra“. Elmondta, őszig felülvizsgálják a jelenlegi szabályozást, és átalakítják azt.

Az aligai magasparti beruházás kapcsán megjegyezte, az még nem kezdődött el, de várják a beruházó terveit, és azt, hogy az Országos Tervtanács véleményezze azokat. Megjegyezte, az önkormányzattal és a beruházóval is egyeztetnek annak érdekében, hogy “jusson is, maradjon is“.

Az elmúlt időszakban a Balaton teljes területén napról napra újabb lakóparkok és nyaralók nőttek ki a beépítetlen területeken. Az Alkotmánybíróság június 18-án tett pontot a tarthatatlan helyzet végére, ugyanis

megsemmisítette

azon rendelkezéseket, amelyek lehetővé tették, hogy a tópart 30 méteres körzetében építkezhessenek. Az ügy kapcsán 52 ellenzéki képviselő kért utólagos normakontrollt az Ab-tól, és a balatoniaknak és a természetbarátoknak kedvező döntés született az építőipari lobbival szemben.

A Pro-Mot Hungária Kft. és a Hellnarik Hospitality Kft. nagyberuházása, az Aligaliget nevű projekt során a korábbi pártüdülőt, azaz a Club Aligát privát luxusüdülővé alakítanák az építkezni kívánó cégek. Az állam a projektet a helyi rendeleteket felülírva kiemelt gazdasági jelentőségűvé minősítette.

A Pro-Mot nevű cégben 2018-ban lett többségi, 75 százalékos tulajdonos az akkor még Mészáros Lőrinc és Tiborcz István érdekeltségébe tartozó Appeninn Nyrt. 2020-tól már Jellinek Dániel vált jelentős tulajdonossá, idén pedig az Appeninn bejelentette, hogy a Bayer Property vásárolta meg.

A helyiek amiatt aggódnak, hogy a projekt miatt magánkézbe kerülhetnek egyes közforgalmú utak, így pedig ellehetetlenülhet a lejutás a harminckét éve visszakapott partra. A Pro-Mot azt állítja, az aligaiak továbbra is használhatják majd a partszakaszt, azonban kérdéses, a cég betartja-e majd ezt az ígéretet.

(hang.hu nyomán)





Európa megtalálta Orbán Viktor gyengepontját? - megdöbbentő javaslattal álltak elő ellene

Amennyiben ez igazolódik, az Orbán-kormány ellen....