Ez nem lehet igaz: Rengeteg gázt adnak Orbánék Szerbiának a magyar tartalékból

Annak ellenére, hogy a kormány energia-veszélyhelyzetet és exporttilalmat rendelt el.

Szerbia ismét 500 millió köbméter földgázt vásárolt Magyarországtól, jelentette be Sinisa Mali szerb pénzügyminiszter vasárnap, írja az török állami Anadolu hírügynökség. Mali szerint az újabb adag gázt két vállalattól vásárolták meg,

“körülbelül 250 millió euróért,”

amely összeget előlegként Szerbia már ki is fizetett. Arról is beszámolt, hogy a megvásárolt gáz két magyarországi tároló között oszlik majd meg, melyek október elsejétől kezdik el az áramoltatást a déli szomszéd felé, napi 3 millió köbméteres adagokban.

Ezzel Mali szerint februárig biztosított a napi gázszállítás Magyarország felől.

Az Oroszország miatt bizonytalanná vált ellátásra válaszul a korábban még mindenkit nyugtatgató magyar kormány nemrégiben hirdette ki az energia-veszélyhelyzetet, ez más intézkedések mellett megtiltotta az energiahordozók exportját, ami alól csak a bértárolás jelent kivételt.

A szerb vásárlás az utóbbi kategóriába esik: Szerbiának nincs elég saját tárolókapacitása, így megvásárolt orosz gázmennyiségük egy részét a Török Áramlat gázvezetékkel átfolyatják az országukon hozzánk, mi azt eltesszük nekik, és ősztől visszaáramoltatjuk feléjük délre. Mali még májusban, egy Szijjártó Péterrel közös budapesti sajtótájékoztatón jelentette be, hogy Belgrád június végéig 500 millió köbméternyi gázt fog magyarországi földgáztárolókba irányítani.

Ez, és a vasárnapi bejelentés értelmében

Szerbia most már összesen 1 milliárd köbméter gáz magyarországi bértárolásáról kötött szerződést.

A hírt kommentálta a HVG-nek Pletser Tamás, az Erste Bank olaj- és gázipari szakértője aki azt mondta, nem meglepő a fejlemény, Magyarország korábban is kisegítette már gázzal Szerbiát, sőt, régebben szó volt arról is, hogy Horvátország és Szlovákia is kihasználja a magyar bértárolói lehetőségeket.

A szakértő szerint országunk területe “különösen alkalmas” gáztárolók létesítésére, és fogyasztásunkhoz képest magasak is a tárolói kapacitásaink. Összesen 5 gáztárolónk van, melyek 6,3 milliárd köbméter földgáz tárolására alkalmasak. A tárolókból 4 az FGSZ Földgázszállító Zrt. tulajdona, az ötödik, Szőreg-1 tároló kapacitásának nagyobb részét a stratégiai készletünk viszi el, a kisebbik része fordítható a gázkereskedésre.

Az, hogy korábban

a magyar kormány elsőként és egyedüliként hirdetett meg egy valóban elég kemény energiaellátási veszélyhelyzetet,

Pletser szerint furcsa, hiszen még az Északi Áramlat I. vezeték miatt szemlátomást nagyobb kockázatnak kitett Németország is csak a háromlépcsős veszélyhelyzet második lépcsőjét hirdette meg, és azt is egy puhított formában. A szakértő szerint, ennek csak akkor van értelme, ha egységesen, egyszerre hirdetik ki a veszélyhelyzetet az európai országok, mivel az egész kontinens egyetlen, integrált energiapiac, és annyira sok szálon fut az energiakereskedés, hogy nem igazán lehet különcködni.

Pletser Tamás elképzelhetőnek tartja, hogy

Oroszország a közös európai energiapiac destabilizálására, szétesésére játszik.

Korábban a kormány folyamatosan azt hangoztatta, hogy Oroszországgal mi nagyjából rendben vagyunk, így Magyarország energiaellátása folyamatos és biztos, az utóbbi időben ez meginogni látszik. Még az ellátási veszélyhelyzet kihirdetése előtt – mely a hazai gázkitermelés 1,5 milliárdról 2 milliárd köbméterre emeléséről is rendelkezett – engedélyezték az MVM-nek és a Magyar Szénhidrogén Készletező Szövetségnek, hogy a hosszútávú orosz gázbeszerzési szerződés mellett a napi szpotpiacon is vásároljon, Szijjártó Péter pedig múlt héten jelentette be, hogy 700 millió köbméter extra gáz vételezéséről folytat tárgyalásokat, nyugati és keleti eladókkal egyaránt, de részleteket – köztük a potenciális eladók kilétéről – csak ezen hét második felére ígért.

(hvg.hu)





Európa megtalálta Orbán Viktor gyengepontját? - megdöbbentő javaslattal álltak elő ellene

Amennyiben ez igazolódik, az Orbán-kormány ellen....