Na most borul minden: vajon törvénytelenül vetett be Orbán rendőrsége elektromos sokkolót a tüntetők ellen?

Erőszakmentesen tiltakozó személlyel szemben nem arányos a sokkoló bevetése.

Sokkolót használt az egyik tiltakozónál hétfőn délelőtt a rendőrség, amit megerősítettek azután, hogy Jámbor András Facebook-élőjében felvetődött ennek a gyanúja.

A Társság a Szabadságjogokért a sajtóközleményében azt írta, hogy a tiltakozásokra tekintettel a gyülekezési forródrótjuk a héten minden nap élni fog 8-22 óra között. A +36 30 722 3356-os számon érheti el a TASZ jogsegélyszolgálatát, akinek azonnali jogi segítségre van szüksége. A tasz.hu/tiltakozz oldalon pedig tüntetésekkel, tiltakozásokkal kapcsolatos hasznos információkat gyűjtöttek össze résztvevőknek és szervezőknek egyaránt.

Az eddigi tiltakozó akciók alatt számos résztvevőt igazoltatott a rendőrség a KRESZ szabályainak megsértése miatt vagy azért, mert az aszfaltra festettek. Amíg ezek a cselekmények a tiltakozás kifejezését szolgálják, addig nincs alkotmányos indok a jogsértés megállapítására, írják.

A sokkoló használatára is kitértek: azt írták, hogy a sokkolót a rendőr akkor használhatja, ha az intézkedésének, jelen esetben a tüntetőknek a helyszínről való eltávolításában, testi kényszer alkalmazásával sem tud érvényt szerezni.

Egy erőszakmentesen tiltakozó személlyel szemben azonban nemigen arányos egy olyan kényszereszköz használata, ami könnyen tud súlyos sérüléseket okozni,

és aminek a kockázatait az intézkedő rendőr felmérni sem tudja.







Európa megtalálta Orbán Viktor gyengepontját? - megdöbbentő javaslattal álltak elő ellene

Amennyiben ez igazolódik, az Orbán-kormány ellen....