Érdekes elszólást lepleztek le: Nem látok olyan területet, ahol ne tudnánk az Európai Bizottsággal megegyezni

Brüsszel nem ennyire bizakodó.

Magyarország arra törekszik, hogy augusztus végéig megegyezzen az Európai Bizottsággal a több milliárd eurónyi uniós forrás felszabadításáról – közölte Bóka János uniós ügyekért felelős államtitkár kedden a Reuters beszámolója szerint.

Miközben a kormány folyamatosan bizakodó hangvételű üzeneteket küld, az Európai Bizottság meglehetősen visszafogott a tekintetben, hogy mikor sikerül a vitákat úgy elrendezni, hogy Magyarország számára elérhetők legyenek az uniós források. Ebbe a sorba illik bele Bóka János megszólalása, ami a várakozásokhoz képest optimista célt fogalmaz meg. Bár vannak olyan vélemények is, amelyek szerint akár a uniós nyári szünet előtt meg lehet állapodni az unióval, az ügyre rálátó legtöbb forrás inkább

őszi megállapodást

lát esélyesnek.

A Portfolio információi szerint ezekben a napokban kerül sor egy magasszintű egyeztetésre az Európai Bizottság és a magyar kormány között a helyreállítási alappal és a jogállamisági eljárással kapcsolatos ügyekben és ez az egyeztetés kulcsfontosságú abban is, hogy milyen menetrend szerint mikor várható a két fél közötti megállapodás, majd a brüsszeli átutalások megindulása.

“A Bizottsággal folytatott tárgyalások új szakaszba léptek… Magyarország célja, hogy augusztus végéig lezárja a költségvetési feltételrendszerrel kapcsolatos összes nyitott kérdést.”

– nyilatkozta Bóka.

Az Európai Bizottság tisztviselői a Reutersnek nem reagáltak a magyar bejelentésre. A Bizottság egyik aggálya, hogy az uniós pénzek elköltésekor a magyar kormány gyakran csak egyetlen, általában a kormánypárthoz kötődő ajánlattevővel szervez pályázatokat.

Bóka szerint a magyar kormány kész arra, hogy az ilyen egy ajánlattevővel kiírt pályázatok számát az összes pályázat 15%-ára csökkentse.

“Nagyon nehéz nullára csökkenteni az egyfordulós közbeszerzési eljárásokat, mert vannak olyan területek, ahol

csak egyetlen komoly ajánlattevő

van. Meg kell határoznunk azokat a területeket, ahol ez a csökkentés valóban megvalósítható.”

Elmondta, hogy Magyarország kész teljesíteni a Bizottság egy másik követelését is, miszerint a magyar bíróságok akkor is elrendelhetik, hogy lefolytassanak egy ügyet, ha az ügyész korábban úgy döntött, hogy nem folytatja azt. A kormány készen áll arra is, hogy megvitassa a Bizottság részletes javaslatait a magyarországi jogalkotás átláthatóságáról és inkluzivitásáról.

“Nem látok olyan területet, ahol ne tudnánk megállapodásra jutni.

Semmit nem tudok

vitás kérdésnek minősíteni”

– mondta Bóka.

(via Portfolio.hu)





Európa megtalálta Orbán Viktor gyengepontját? - megdöbbentő javaslattal álltak elő ellene

Amennyiben ez igazolódik, az Orbán-kormány ellen....