Kíméletlenül megsorozta Szijjártó Pétert a CNN riportere élőben - Elszokott a valódi kérdésektől?

Elszokott a valódi kérdésektől.

Reménykedünk és imádkozunk, hogy mihamarabb eljöjjön a béke, máskülönben Európa rendkívüli kihívásokkal szembesül — mondta Szijjártó Péter Christiane Amanpour műsorában, amelyről szerdán reggel töltött fel videót Facebook-oldalára a külgazdasági- és külügyminiszter.

Amanpour azzal vezette fel az interjút, hogy Orbán Viktor kormánya illiberális demokráciának kiáltotta ki magát, gyakran szembe kerül a nyugati szövetségeseivel, és jóban van Vlagyimir Putyinnal.

Szijjártó a műsorban azt mondta, hogy Magyarország még nagyobb fenyegetettségnek van kitéve, mint a többi európai ország, hiszen a háború itt van a szomszédban. A riporter rákérdezett, hogy pontosan milyen veszélyről van szó, és kinek a részéről éri Magyarországot fenyegetés.

“Oroszországtól vagy Ukrajnától érzik magukat fenyegetve?”

— kérdezte.

A miniszter azzal próbált terelni, hogy azt mondta: a magyar kormány a kezdetektől elítélte az Ukrajna ellen indított háborút, és kiállt Ukrajna területi integritása és szuverenitása mellett.

Hozzáfűzte, hogy a menekültválság fenyeget leginkább, hiszen eddig 830 ezer menekültet fogadtunk be.

“Tehát ha azt kérdezik tőlem, hogy milyen gyorsan érhet véget ez az egész, úgy vélem, egyhamar nem ér véget”

— mondta a menekültek számára hivatkozva.

Amanpour rávilágított, hogy Lengyelország is határos Ukrajnával, a két ország mégis gyökeresen eltérő álláspontot képvisel a szankciók kérdésében. Kiemelte, hogy mindkét ország a Szovjetunió dominanciája alatt élt, tehát ebben sincs különbség.

Rámutatott, hogy a magyar kormány mégis vásárol orosz olajat és mentesül az orosz olajimport szankciói alól, ez pedig naponta nagyjából

800 millió dollárt biztosít Putyin számára,

amit a háborúra felhasználhat.

Szijjártó itt kétségbeesetten közbevágott azzal, hogy

“Nem mi, nem, nem Magyarország az, mi ennek csupán nagyon kis részese vagyunk”.

A riporter azzal szembesítette a magyar külügyminisztert, hogy a két dolog összeegyeztethetetlen, majd megkérdezte, hogyan számol el azzal, hogy a magyar kormány ténylegesen hozzájárul a háborúhoz.

“Nem járulunk hozzá”

— kötötte az ebet a karóhoz Szijjártó.

“Miért mondja, hiszen minden dollárt, ami hozzá eljut, arra fordítja, hogy

fegyvereket és lőszert vásároljon,

és hogy fenntartsa a háborút”

— csapta le a labdát a riporter.

Szijjártó úgy felelt, hogy Magyarország energiaellátása nem filozófiai, ideológiai vagy politikai kérdés, hanem fizikai.

“Azért kértünk mentességet az olajembargó alól, mert ha nem kaptuk volna meg, fizikailag lehetetlen lenne ellátni az országot elegendő olajjal. Ez pusztán matematikai kérdés: szükségünk van egy bizonyos mennyiségű olajra, hogy működtessük az országot. Amennyiben megszűnnek az orosz szállítmányok, nincs fizikai lehetőség azok kiváltására”

— fogalmazott.

“Nem a magyar emberek felelőssége, hogy kitört a háború, mi nem akartuk ezt a háborút, de nem tudjuk holnapra vagy jövőre megoldani, hogy bármi mással kiváltsuk az orosz energiaellátást”

— tette hozzá.

Amanpour arra is rákérdezett, hogy a magyar kormány melyik felet látná szívesebben győztesként.

„Természetesen az áldozat nyerjen, ez nem kérdés”

Érdemes megnézni az egész csörtét:







Európa megtalálta Orbán Viktor gyengepontját? - megdöbbentő javaslattal álltak elő ellene

Amennyiben ez igazolódik, az Orbán-kormány ellen....