Bajban Németország - eljött amiről mindenki sugdolózott

Azonnali intézkedéseket vezettek be Németországban.

Beszámoltunk róla, hogy július 11-én tíznapos karbantartás miatt leáll az Európába irányuló orosz gáz egyik legfontosabb vezetéke, az Északi Áramlat. A helyzet komolyságát jelzi, hogy Németország és szövetségesei arra készülnek, hogy Oroszország végleg elzárja a gázvezetéket.

Ha esetleg úgy alakul, hogy Oroszország nem indítja újra a karbantartást követően az Északi Áramlatot, akkor Olaf Scholz kormányának nagyon nagy problémával kell szembenéznie. Valószínűleg soha nem látott intézkedéseket kell bevezetniük, és

teljesen összeomolhat Európa gazdasági motorja.

Ennek szinte biztosan és azonnal az lenne a következménye, hogy mély recesszióba kerülne Németország, ami az egész kontinensre kihatna.

“Hogy aggódunk? Igen, nagyon aggódunk” — mondta Christian Kullmann, az Evonik Industries AG német vegyipari óriásvállalat vezérigazgatója. Ez nem is csoda, hiszen Németország gázellátásának több mint egyharmada Oroszországtól függ, és rövid távon nincs alternatíva. A nemzetközi szakértők szerint a Kreml számára a mostani karbantartás lehetőséget ad arra, hogy a szankciók és az Ukrajnának nyújtott katonai támogatás miatt kárt okozzon Németországnak és így Európának is.

Oroszország eddig szisztematikusan tagadta, hogy fegyverként használná az energiát, évtizedekig stabil energiaszállítónak tűnt.

A német kormány viszont jelenleg nem lát rá Oroszország terveire, és egyre nehezebben megy a kommunikáció a Gazprommal. Így a német kormány igyekezett fokozatosan felkészíteni a 80 milliós országot az előttük álló időszakra. Scholz az 1960-as és ’70-es évek inflációs hullámához hasonlította a helyzetet, és figyelmeztetett, hogy ennek nem lesz egyhamar vége. Robert Habeck gazdasági miniszter a legutóbbi pénzügyi válság képeit idézte fel.

Németországban már most rendkívüli intézkedéseket vezettek be, a felhasznált energia csökkentése az országban már most érezhető.

Münchenben csökkentették a nyilvános uszodák hőmérsékletét,

Köln lekapcsolta az utcai lámpákat,

Hamburg pedig azt tervezi, hogy a meleg vizet csak a nap bizonyos időszakaiban teszi elérhetővé.

Berlinben a parlamenti irodákban nem használják a megszokott módon a légkondicionáló berendezéseket.

A riasztási fokozatot már a második legmagasabb szintre léptették, miután

a Gazprom 60 százalékkal csökkentette az Északi Áramlaton érkező mennyiséget.

A német ipari és kereskedelmi kamarák szövetsége (DIHK) súlyos gazdasági következményekre figyelmeztet az orosz gázszállítások teljes kiesése esetére. Peter Adrian elnök a dpa hírügynökségnek elmondta, a DIHK nem zárja ki, hogy ilyen esetben a téli hónapokban akár két számjegyű százalékos gazdasági teljesítménycsökkenés is bekövetkezhet.

“Néhány hónapon belül összeomolhat a gázellátásunk (…) Sajnos azzal a forgatókönyvvel is kell számolnunk, hogy a karbantartási leállás után, július 21-étől egy ideig nem érkezik gáz az Északi Áramlat 1-en. Ez katasztrófa lenne. A tervezett németországi cseppfolyósítottföldgáz-terminálok (LNG-terminálok) csak a télre lesznek üzemképesek”

— hívta fel a figyelmet.

“Gáz nélkül sok vállalatnak le kellene állítania a termelést, és akkor „olyan gazdasági visszaesést fogunk látni, ami nagyon különbözik attól, amit a pénzügyi válság idején tapasztaltunk”

— fogalmazott a DIHK elnöke.

A hétfői leállítással kapcsolatos feszültségeket az is jelzi, hogy a német gazdasági miniszter kétségbeesett intézkedésekhez folyamodott: nyilvánosan felhívást intézett Kanadához, hogy engedje szabadon az Északi Áramlat egyik turbináját, amely javítás céljából az országban volt, de a szankciók miatt ott rekedt.

A német miniszter korábban úgy nyilatkozott, hogy “súlyos hiba volt, hogy Németország ennyire egy országtól függött az energiaellátásban, és ez az ország Oroszország. Évtizedekbe telt, mire kialakult az orosz gáztól való függőség, és ezen most hónapok alatt próbálunk változtatni”.

(index.hu)





Európa megtalálta Orbán Viktor gyengepontját? - megdöbbentő javaslattal álltak elő ellene

Amennyiben ez igazolódik, az Orbán-kormány ellen....

Tanúként hallgatták ki Varga Juditot az ügyészségen

Robbant a hír: Tanúként hallgatták ki Varga Juditot az ügyészségen