Hatalmasat hazudott Orbán embere a rezsicsökkentésről — A szakértő alaposan helyretette

Hazug ember és a sánta kutya esete.

“Kérem, gondoljanak bele abba, 2013 óta, immáron 9. éve fizetnek a magyar emberek kedvezményes, az állam által korrigált árat az energiáért, a világpiaci ár töredékéért – ami, úgy hiszem, az egész világon egyedülálló!”

– ezt írta Steiner Attila, energetikai államtitkár Facebook-bejegyzésében.

Az államtitkár gondolatmenetével csupán az a baj, hogy a magyar emberek több éven leresztül fizettek a piaci árnál többet a gázért és az áramért is. Volt olyan időszak, mikor a magyar emberek

a két-háromszorosát fizették az aktuális piaci árnak.

A magyar emberek a magasan befagyasztott árak miatt 2015-től egészen 2021 nyaráig a piaci ár felett fizettek a rezsiért. Eleinte pontosan lehetett látni azt is, hogy a Magyar Földgázkereskedő Zrt. állami tulajdonú vállalat mennyi pluszbevételhez jutott a rezsicsökkentés következtében.

Miután kiderült, hogy a vállalat két év alatt

128 milliárd pluszbevételhez jutott,

és az emberek követelni kezdték az alacsonyabb árszabást, a kormány egyszerűen egy törvényjavaslattal megváltoztatta szabályozást, ezt az elemet már nem kell bemutatni.

A csekkeken feltüntetett, állítólagosan “spórolt” összegről is kiderült, hogy nem a valóság, a magyar kormány a rezsicsökkentés előtti, 2013-as árakat hasonlította össze a rezsicsökentettel.

Holoda Attila energetikai szakértő, a második Orbán-kormány egykori államtitkára megerősítette a 24.hu-nak, hogy a

rezsicsökkentés egy becsapás volt

hiszen éveken keresztül olcsóbban kellett volna adni a gázt a lakosságnak, ha az aktuális piaci áron adták volna.

Szerinte a rezsicsökkentésről szóló tájékoztatás azért volt nagy becsapás, mert akadt egy olyan időszak, amikor a piaci ár alacsonyabb volt, mint a rezsicsökkentett, ám ezt jól elfedte akkoriban, hogy a számlákon továbbra is a rezsicsökkentés előtti árhoz képest kellett feltüntetniük a szolgáltatóknak a megtakarítást.

„Holott egy időszakban éppen nem megtakarítás jelentkezett, hanem többletfizetés a piaci árhoz képest” – hívta fel a figyelmet.

A lap kereste Steiner Attilát, hogy miért állította azt, hogy kilenc éven keresztül a világpiaci ár töredékéért fizettek a magyar emberek az energiáért, de egy hét alatt sem válaszolt.





Európa megtalálta Orbán Viktor gyengepontját? - megdöbbentő javaslattal álltak elő ellene

Amennyiben ez igazolódik, az Orbán-kormány ellen....