A vég kezdete: Óriási bukás néz ki Orbánnak a német lap szerint - durva részletek

Fejére szakad a saját építménye.

Fordulóponthoz érkezett Orbán rendszere — írta elemzésében a Deutsche Welle, amit az Index szemlézett.

A lap azt írja, a magyar kormányfő a Putyinhoz dörgölőzéssel elszigetelte Magyarországot az EU-n belül, és még legközelebbi szövetségesével, Lengyelországgal is feszült viszonyba került.

Felhívják a figyelmet, hogy Brüsszel most váratlanul kemény: a korrupciós vádak miatt nem fizette ki még a járvány miatt előirányzott támogatást sem.

Egy nemrégiben született döntés alapján Brüsszelnek lehetősége nyílna arra, hogy minden forrást megvonjon Magyarországtól – holott ezekre a milliárdokra most minden eddiginél nagyobb szüksége lenne a költségvetésnek.

Hozzáteszik: már most egyértelmű, hogy az ország súlyos gazdasági válsággal néz szembe, mivel az orbáni költségvetési modell már nem fenntartható.

A DW elemzője szerint a jelenlegi nemzetközi és belpolitikai helyzet

az orbáni modell végének kezdetét jelentheti.

A cikk felhívja a figyelmet, hogy a többi uniós tagországgal ellentétben Orbán Viktor és kabinetje nem ítélte el egyértelműen Oroszország Ukrajna ellen indított háborúját, sőt, a tények elferdítésével Orbán szerint valójában a Nyugat a felelős a háborúért, hiszen többször is azzal vádolta az EU-t, hogy a béke helyett a háborút finanszírozza.

Hangsúlyozzák, hogy Lengyelországhoz hasonlóan Orbán Putyin-barát hozzáállása Brüsszelben és más uniós tagállamokban is ahhoz a felismeréshez vezethet, hogy a magyar miniszterelnökkel már nem lehet konstruktív tárgyalásokat folytatni a demokráciáról, a jogállamiságról és az uniós alapértékekről.

A cikk ugyanakkor emlékeztet, hogy az Európai Unió áprilisban jogállamisági eljárást indított Magyarországgal szemben: a mechanizmust 2021 eleji hatálybalépése óta

először alkalmazták

egy tagállammal szemben.

A múlt heti, új jogállamisági jelentés is arra jutott, hogy indokolt és szükséges lenne a Magyarországnak nyújtott összes uniós támogatás leállítása.

„A jelentés erős jogi jelzést küld, miszerint semmi sem áll az útjában annak, hogy a Magyarországnak nyújtott támogatásokat

teljesen megvonják”

– nyilatkozta Daniel Freund német EP-képviselő a lapnak.

„Most már csak az a kérdés, hogy a bizottságnak lesz-e politikai akarata a végrehajtáshoz.”

A cikkben kitérnek a KATA-törvény miatti tüntetésekre is: a lap szerint ezek már a bukás jelei, hiszen évek óta nem voltak ekkora szociális tiltakozások.





Európa megtalálta Orbán Viktor gyengepontját? - megdöbbentő javaslattal álltak elő ellene

Amennyiben ez igazolódik, az Orbán-kormány ellen....