Katasztrófa és pokol az egészségügyben: ami most történik az a történelem könyvekbe is bekerül

Tömegével szünetelnek az ellátások, sok helyen azt sem tudni, mikor indulnak újra.

Orvosok, ápolók hiányával küzdenek a kórházak, sok esetben nincs kit átvezényelni és a felfüggesztett egészségügyi ellátás esetén nagyon messze vannak a helyettesítő kórházak. Szolnokon és Szekszárdon különösen nagy baj van — írja a 444.

Az orvosok és az ápolók hiánya miatt egyre több helyen szünetel az ellátás. Amennyiben valamelyik osztály nem tud tovább működni, úgy a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) másik intézményt jelöl a helyére, akár többet egyszerre, majd a mentősök eldöntik, hogy hova viszik a beteget.

A szolnoki Hetényi Géza Kórházban július óta nincs gyermekintenzív ellátás,

a súlyos beteg gyerekeket 55-150 kilométerrel odébb látják el, Kecskemétre, Miskolcra, Debrecenbe vagy Budapestre kell szállítani őket. Tavasszal hetekig a sürgős szájsebészetet is budapesti kórházak vették át. Bajban van a neurológiai és a stroke ügyelet is. Június és július csaknem felében a kockázatos szüléseket sem tudták bevállalni, Budapestre vitték az érintett nőket. Olyan is előfordult, hogy a sima szülőszobai ügyeletet sem tudták biztosítani az emberhiány miatt, ekkor Mezőtúr és Karcag vette át a feladatköröket.

Az Országos Kórházi Főigazgatóság (OKFŐ) még júniusban felhívta a figyelmet arra, hogy a szülészet-nőgyógyászat szakmában általános a szakorvoshiány, ami minden, ezirányú ellátást biztosító intézményben meglévő probléma és más intézményekben is ellátási zavarokat okoz.

Júniusban és júliusban egyébként egy ideig Mezőtúron sem működött a szülészeti ügyelet,

mert nem volt aneszteziológus.

A szolnokihoz hasonló bajba került a szekszárdi kórház, a Balassa János Kórházban még 2020-ban a koronavírus-járvány miatt leállították

a krónikus belgyógyászatot,

a kardiológiai rehabilitációt,

a mozgásszervi rehabilitációt

és a reumatológia aktív fekvőbeteg-ellátását is.

Az orvos- és ápolóhiány miatt idén nyáron sem tudták ezeket újraindítani.

Az orvosigazgató részletes közlése szerint a reumatológián

összesen két ápoló maradt, ráadásul felmondott a főorvos és a főnővér, így a betegeknek Pécsre kell menniük.

A krónikus belgyógyászaton két ápoló és négy segédápoló maradt, mivel így nem tudnak működni, Bonyhádon helyettesítik az ellátást. Kardiológiai rehabilitációhoz

nincs olyan orvos, akinek megfelelő szakvizsgája lenne,

a pótlásra kijelölt intézmények közül a legközelebbi 62, a legtávolabbi 100 kilométerre van. Mozgásszervi rehabilitációt egyetlen orvos végezhet, ő nemsokára nyugdíjba megy, utánpótlás nincs. Itt is két ápoló maradt, a legközelebbi helyettesítő intézmény 55, a legtávolabbi 120 kilométerre van. Augusztus közepéig a gyermekkardiológia is szünetel, a betegeket Pécsett, vagy Kaposváron látják el.

A 444 országszerte mintegy 43 intézményt szedett össze, ahol azért kellett idén szüneteltetni valamilyen ellátást, mert nincs elég orvos vagy ápoló.

Egyes esetekben ezek valóban átmeneti időszakot jelölnek,

több helyen viszont nem is lehet tudni, mikor indulhat újra az ellátás.

A balassagyarmati kórházban például március óta nincs

hematológia,

csecsemő- és gyermekkardiológia,

illetve kardiológiai rehabilitáció sem,

ilyen esetben Salgótarjánra vagy Budapestre viszik a betegeket.

Mosonmagyaróváron és Ajkán a pszichiátria, a kézsebészet, az addiktológia, az onkológia, a gyermek-nőgyógyászat, a gyermek-tüdőgyógyászat, a belgyógyászat egy része és az endokrinológia is küzd az orvos- és ápolóhiánnyal. Baktalórántházán szünetel a bőr- és nemibeteg-ellátás, Létavértesen a rehabilitáció, Tiszaújvárosban az audiológia, Borsodnádasdon a szülészet, Szabadszálláson a röntgen és a sebészet, Zircen a neurológia és a szemészet. Dunavecsén a bőr- és nemi betegségek mellett az urológiai bajok ellátása sem biztosított, ortopédia és reumatológia tavaly év eleje óta nincs.

Az ellátások szünetelése és az áthelyezések a mentők terheit is nagymértékben megnövelik, a hosszabb szállítás és a nehézkes szervezés pedig értelemszerűen a betegek túlélési esélyeit rontja.

(444.hu / napszava.hu)





Európa megtalálta Orbán Viktor gyengepontját? - megdöbbentő javaslattal álltak elő ellene

Amennyiben ez igazolódik, az Orbán-kormány ellen....