Ebből botrány lesz: Az extraprofitadó sem árthatott meg, hatalmasat nyert idén a MOL - mutatjuk

Megduplázták a jövedelmüket.

A MOL-csoport a második negyedévben 483,7 milliárd forint újrabeszerzési árakkal becsült “tiszta” kamatok, adózás és értékcsökkenési leírás előtti eredményt (EBITDA) és 372,8 milliárd újrabeszerzési árakkal becsült “tiszta” üzleti eredményt ért el

– olvasható a társaság honlapján péntek hajnalban közzétett jelentésben.

A nettó árbevétel a konszolidált, nem auditált kimutatás alapján

2491 milliárd forint,

míg tavaly ugyanekkor 1412,6 milliárd forint, az előző negyedévben 1933,4 milliárd forint volt.

A tiszta EBITDA a tavalyi azonos időszakban 246,8 milliárd forint, az előző negyedévben 271,7 milliárd forint volt, a növekedés tehát éves és negyedéves összevetésben is majdnem kétszeres. A tiszta üzleti eredmény egy éve meghaladta a 132 milliárd forintot, az előző negyedévben megközelítette a 168 milliárd forintot.

A második negyedév során a kutatás-termelés (upstream) EBITDA-ja meghaladta a 207 milliárd forintot az egy évvel korábbi nem egészen 83 milliárd forint után. A feldolgozás és kereskedelem (downstream) 308,3 milliárd forint tiszta EBITDA-val zárt, míg 2021 azonos időszakában nem érte el a 132 milliárd forintot.

Az idei első hat hónapban meghaladta a 393 milliárd forintot, tavaly ugyanekkor a 208 milliárd forintot.

Az extraprofitadó és az árszabályozás

visszafogta az eredményeket, de mind a finomítói árrés, mind a forgalom magas volt, a jelentős kereslet miatt a MOL a nagyobb leállást okozó tevékenységeit a második fél évre ütemezte át – tették hozzá. A fogyasztói szolgáltatások eredménye mind éves, mind negyedéves összevetésben csökkent, amit a társaság részben a kiskereskedelmi adóemeléssel magyarázott, bár – mint írták – a nem üzemanyag típusú termékeken nőtt az árrés.

A közlemény szerint a társaságnak számolnia kell többek között a nyersanyagárak változásából eredő kockázatokkal, valamint a kőolaj- és a gázellátás akadozásával, ami a finomítók és más üzemek folyamatos működését veszélyeztetheti. Hosszabb távon az egyik legfontosabb szempont, hogy a Mol az széndioxid-kibocsátású gazdaság irányába mozduljon, és a körforgásos gazdaság kulcsszereplője lehessen – közölték.

(via MTI)





Európa megtalálta Orbán Viktor gyengepontját? - megdöbbentő javaslattal álltak elő ellene

Amennyiben ez igazolódik, az Orbán-kormány ellen....