Kezdhetnek aggódni a magyarok a rezsinövelés miatt: Közeleg az ezerforintos gázár

Komolyan fennáll a gázszállítás teljes leállításának veszélye is.

Holoda Attila energetikai szakértőt kérdezte a 24.hu, hogy lesz-e gáz télen, illetve, indokolt-e a pánik Magyarországon. Az Orbán-kormány volt helyettes államtitkára szerint nem jó a helyzet, de nem is tragikus.

Az utóbbi hetekben egyre erősebben kongatják a vészharangot a gázügyekben illetékes kormányzati prominensek, megnyilatkozásaikkal azt erősítik, hogy gázhiány várható Európában, és bármekkora árat meg kell adni érte.

Németh Szilárd rezsibiztos az áram- és gázáremelés részleteinek bejelentésekor így riogatott: “Ma már azon kell gondolkodnunk, hogy lesz-e egyáltalán gáz és kőolaj ősszel és télen Európában”.

Szijjártó Pétert a kormány 700 millió köbméter földgáz beszerzésével bízta meg, amit azzal indokoltak, hogy ez kell a biztonságos ellátáshoz. E “különleges földgázkészlet” létrehozására brutális összeget szánnak, az idevágó döntésben 1,85 milliárd euró (740 milliárd forint) keretösszeg szerepel.

A külügyminiszter hamar Moszkvába is sietett Szergej Lavrovhoz gázért, az orosz külügyminiszter azonban nem csapott rögvest a tenyerébe, annyit válaszolt, hogy megvizsgálják a kérést.

A vészjósló kommunikáció és az átlag feletti lakossági fogyasztásra bejelentett áremelés hatása nem maradt el, roham indult tűzifáért, szilárd tüzelésű kazánokért, de a napelemek és hőszivattyúk iránt is durván megugrott a kereslet. Aki tud, menekül a gáztól, amelynek az ára átlagfogyasztás felett a hétszeresére nő augusztustól, ráadásul nem biztos, hogy meg is áll itt, legalábbis nem sok jót ígér, hogy negyedévente lesz mód az árak szabályozására.

“Az oroszok legalább annyira el akarják adni a földgázt, mint amennyire mi szeretnénk venni”

— véli Holoda Attila, energetika szakértő, az Orbán-kormány volt helyettes államtitkára. Hozzátette, politikai játszma folyik, már tavaly ősz óta visszafogják az Európába irányuló szállításokat, amivel jócskán felverték az árakat.

A szakértő kifejtette, az oroszok kevesebbet szállítanak, de drágábban, tehát a pénzüknél vannak, és közben lebegtetik a gázcsapok elzárásának a rémét. Az Európába irányuló legnagyobb kapacitású gázexportútvonalon, a Németország felé kiépített Északi Áramlat 1 vezetéken csak a kapacitás ötöde érkezik. Jellemző, hogy a kapacitáscsökkentés hírére 40 euróval feljebb ugrott az ár az irányadó holland tőzsdén.

Önmagában is aggasztó, hogy a legnagyobb európai felhasználó felé csak csordogál a gáz, de az, hogy a Gazprom már tizenkét európai ország felé megszegte gázszállítási szerződését, teljesen leállította a szállítást a három balti ország, az atomerőmű építést lemondó Finnország, illetve Lengyelország és Bulgária felé.

A szakértők ezzel együtt is azzal érvelnek, hogy Oroszország számára fontos az európai üzlet, a békeidőben 170-200 milliárd köbméteres összes szállítást nem tudják rövid idő alatt átterelni Ázsia felé, mert bár Kína és India nagy mennyiségeket lenne képes felvenni, de nem épültek ki az ehhez szükséges vezetékek.

Ami a magyarországi ellátást illeti:

a kormány nem kommunikált olyat, hogy csökkenteni akarná az orosz földgázimport mennyiségét,

ellenkezőleg, szembe menve az egyre szigorúbb szankciókat szorgalmazó uniós stratégiával, tűzzel vassal akadályozza a szankciók kiterjesztését az orosz energiahordozókra a magyar gazdaság érdekeire hivatkozva.

“Importszerződéseink vannak, elméletileg nem fenyeget annak a veszélye, hogy a Gazprom leállítsa a szállítást”

— fogalmazott Holoda Attila, aki szerint a magyar kormány uniós vétókban is megnyilvánuló oroszbarát magatartása nem ad okot erre.

A szakértő a magyarországi tárolókkal kapcsolatban elmondta,

jóval kevesebb gáz van, mint az előző két évben ilyenkor,

az energiahivatal grafikonja szerint a töltöttség 2020-ban 5,4 milliárd, 2021-ben 4,5 milliárd köbméternél tartott július közepén, idén 2,84 milliárdig teltek meg a tárolók. Az aktuális állás Holoda szerint 3,1–3,2 milliárd köbméter lehet.

Szijjártó a legutóbb azt mondta, hogy az éves teljes fogyasztás 28,5 százalékát teszi ki a tárolókba került mennyiség. Ez onnan nézve nem mutat túl kedvező képet, hogy a november és március közötti időszakra esik a felhasználás durván kétharmada, 6 milliárd köbméter.

Holoda Attila azonban másként értelmezi a helyzetet: Ha tele lenne a tárolókapacitás akkor az 65 százaléka lenne az éves felhasználásnak. Az előző két évben azért voltak csaknem csurig töltve a tárolók, mert tervezett átállás folyt: készültek az Ukrajna felől érkező vezeték leállítására, illetve a Törökország, Bulgária és Szerbia felől érkező vezeték beüzemelésére.

2020 előtt nem volt jellemző, hogy tele tárolókkal indultak volna neki a télnek. Egy ország földgázellátása egyébként nemcsak a tárolt mennyiségtől függ, senki sem tárolja be a teljes téli vagy éves mennyiséget előre, nem is tudná. Lengyelországnak például 18 milliárd köbméter az éves felhasználása, és mindössze 3 milliárd köbméter a tárolókapacitása, fele akkora, mint Magyarországé. Alapesetben három lábon áll a ellátás:

a tárolókon kívül

az import

és a hazai termelés mixe adja a biztonságot.

Holoda Attila folyamatosan figyeli a gázáramot, és az utóbbi időben nem tapasztalt zavart az ellátásban, déli irányból 3,5 milliárd köbméter az éves mennyiség, és napi 15–16 millió köbméter érkezik is Szerbia felől, de Ausztria, Horvátország, sőt időnként Szlovákia és Ukrajna felől is érkezik gáz.

Ha szeptember 20-ig, a betárolási időszak végéig sikerül 4–4,5 milliárdra növelni a tárolt mennyiséget, az biztonságos szintet jelentene: ez a lakossági fogyasztásnak megfelelő szint.

“A hátralévő szűk két hónap alatt ennyi be is jöhet, egyelőre ne aggódjunk, mert bár nem jó a helyzet, de nem tragikus”

— fogalmazott Holoda Attila.

Arra, hogy akkor minek kell a 700 millió köbméter gázbeszerzés lóhalálában és bármi áron, Holoda úgy reagált, a rezsicsökkentéssel összefüggő trükközésről van szó. Azt a miniszterelnöktől tudjuk, hogy a múlt évben a rezsicsökkentés 300 milliárd forint veszteséget okozott. Ennek ellensúlyozására tavaly, amikor elkezdődött az áremelkedés, a korábban olcsóbban beszerzett készletekhez nyúltak: felszabadítottak a stratégiai tárolókból 600 millió köbmétert és még 100 millió köbméter párnagázt. Ezeket vissza kell pótolni (a párnagázt például szeptemberig), tehát úgy is felfoghatjuk, hogy a Szijjártó által felhajtandó 700 millió köbméter a korábban felhasznált készlet pótlása.

A visszapótlás azonban elég drága mulatságnak látszik. Az 1,85 milliárd eurós keret, amit a különleges készlet vásárlására szántak – ha a teljes összeget felhasználják –, 237 euró/MWh,

köbméterenként 1000 forintos árat tesz lehetővé.

Az uniós adminisztráció közel sem olyan derűlátó, mint Holoda Attila, nem bíznak abban, hogy Oroszország a bevételek miatt nyitva hagyja a gázcsapokat. Az unió hivatalos honlapján azt írják, az EU potenciális ellátásbiztonsági válsággal néz szembe: jelentősen csökkent az Oroszországból érkező gáz mennyisége, és

komolyan fennáll a gázszállítás teljes leállításának veszélye is,

amire a tagállamoknak – összehangolt módon és a szolidaritás szellemében – haladéktalanul fel kell készülniük.

“Magyarország végképp fekete báránnyá vált azzal, hogy egyedüliként nem szavazta meg az EU javaslatát, és az intézkedés azon értelmezése miatt is, mellyel a vészhelyzeti szolidaritást a magyar gáz einstandolásának fordítják. Ennek borzasztó rossz üzenete van egy olyan klubban, ahol az alapszabály az egymás iránti szolidaritás”

– mondta Holoda Attila.

(24.hu)





Európa megtalálta Orbán Viktor gyengepontját? - megdöbbentő javaslattal álltak elő ellene

Amennyiben ez igazolódik, az Orbán-kormány ellen....