Orbán államtitkára szerint az elmúlt 100 év “legszebb és legeredményesebb” időszakát éli Magyarország

Ezt mondták neki.

“A magyarok számára nincs más alternatíva, mint a béke, a nemzet legfőbb kívánsága az, amit Zrínyi Miklós úgy fogalmazott meg, hogy >>Ne bántsd a magyart<<” — jelentette ki a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára szerdán Tusnádfürdőn, a 31. bálványosi nyári szabadegyetem és diáktábor közéleti programjainak megnyitóján.

Potápi Árpád János azt mondta, “{s}emmi más kívánságunk nekünk 2022-ben nem lehet, csak azt kérni, hogy sehol, sehol a világon ne bántsák a magyart. Ne bántsák itt, a Kárpát-medencében, ne bántsák Ukrajnában, Kárpártalján. Mondjuk ki végre: mi, magyarok, csak a béke mellett tesszük le a voksunkat, csak a békében vagyunk érdekeltek” — fogalmazott.

Potápi szerint a Tusványosként emlegetett erdélyi rendezvénysorozaton született meg a nemzetpolitika számos meghatározó gondolata, amely azóta valósággá vált, példaként az oktatás-nevelési támogatást, a státusztörvényt és az új Alaptörvény megszületését említette.

Az államtitkár kijelentette, a nemzetpolitikai év Tusványoson kezdődik, a 2023-as év nemzetpolitikai gondolatainak, eseményeinek az alapjait a Tusványoson fektetik le. Potápi úgy értékelt,

az elmúlt 12 év az elmúlt évszázad “legszebb és legeredményesebb” időszaka volt

Magyarország és a magyar nemzet életében.

Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke, a szabadegyetem egyik alapítója arról beszélt, Tusványos küldetése a “trialógus“, az anyaország, a külhoni nemzetrészek és a szomszédos országok közti háromoldalú párbeszéd fenntartása. Szerinte ennek az eredményeképpen tud a magyarság megerősödni, olyan Közép-Európát építeni, amely az útját kereső Európának is segíthet a helyes válaszok megtalálásban.

Toró T. Tibor, az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) ügyvezető elnöke, a Tusványos másik elmondása szerint az első bálványosi nyári szabadegyetemet 1990-ben a diktatúrából a demokráciába történő átmenet idején szervezték meg “mérhetetlen szabadságvággyal“, az összetartozás tudatára ébredt, útjukat, feladataikat kereső fiatalok.

Az alapító arról beszélt, Tusványos addig lehet “örök“, amíg meg tudja őrizni azon képességét, hogy válaszokat stratégiákat és cselekvési terveket tud indukálni a jövőépítéshez, az egyén, a közösség, és a nemzet szintjén.

Butyka Zsolt, Tusnádfürdő polgármestere a megnyitón megköszönte a Tusványosnak, hogy általa a székelyföldi kisváros – egy korábbi mottót idézve – egy hétig ismét a “világ közepe” lehet, és azt ígérte, a következő években további 6,5 hektárral bővítik a tábor területét, hogy “a Tusványos Tusnádfürdőn lehessen örök“.

Popa Ilona főszervező a tábort évről évre megrendező két szervezet, az erdélyi Magyar Ifjúsági Tanács és a budapesti Kisebbségekért — Pro Minoritate Alapítvány nevében köszöntötte a két év kihagyás után megrendezett Tusványos résztvevőit, hozzátéve, hogy a kedd esti “nulladik napi” nyitókoncerteken mintegy nyolcezren vettek részt.

A “Van, ami örök” mottóval megszervezett 31. Tusványoson hét végéig több mint négyszáz közéleti és kulturális rendezvény várja az érdeklődőket.

(MTI korrigálva)





Európa megtalálta Orbán Viktor gyengepontját? - megdöbbentő javaslattal álltak elő ellene

Amennyiben ez igazolódik, az Orbán-kormány ellen....