Lezúzták a fákat a kiszáradt Velencei-tó mellett — Tiborcz István haverja kaszál rajta hatalmasat

40 milliárdot sokallt a kormány a tó megmentéséért, 43 milliárdot egy komplexumért már nem.

A Velencei-tó partján épül fel a 43 milliárd forintos Kovács Katalin Nemzeti Kajak-Kenu Akadémia.

A kormányhivatal szerint a kajakközpontnak nincs jelentős környezeti hatása, a Google Earth archív felvételein azonban látszódik, hogy a területen lévő fákat egy tóparti erdősáv kivételével

teljesen letarolták.

Az Átlátszó drónfotókat kapott a kivitelezés alatt lévő gigantikus projektről – a légi felvételeken egy éktelen tájseb látható.

A portál egyik olvasója szerint a beruházás már az M7-es autópályáról is jól látszódik: hatalmas daruk magasodnak a kiszáradófélben félben tó előterében. A komplexumnál a parkolók, foci-, és kosárpályák helyén is dőltek a fák. A telken túlzásba estek a beépítéssel, ami a civileket egy wellnessközpontra emlékezteti.

Az építkezés egyik legnagyobb pikantériája az ára: a tó megmentése ugyanis szintén

40 milliárd forintból

lenne megoldható– vagyis nagyjából pont annyiba, amennyit a beruházásra költenek. A kormány azonban tavaly drágállotta a Velencei-tó vízpótlására kidolgozott tervet, így

jelenleg nem megoldott a tó feltöltése.

Az akadémiára azonban jutott bőven pénz, az építkezés pedig egy Fidesz-közeli üzletember érdekeltségének hoz hasznot.

A komplexumot a közpénzes tenderek egyik gyakori nyertese, a West Hungária Bau Kft. (WHB) építheti, amelynek többségi tulajdonosa Tiborcz István volt üzlettársa, Paár Attila.

A telket mondhatni erővel építették be: a kormány a beruházást nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségűvé nyilvánította. A korábbi szabályozások ugyanis nem tették volna lehetővé a tóparti telek ilyen mértékű túlzsúfolását. Mivel kiemelt beruházásról van szó, a kormány rendeletben állapíthatta meg a helyre a sajátos településrendezési szabályokat.

Kovács Katalin férje Schmidt Ádám, aki 2021 óta a miniszterelnök főtanácsadójaként dolgozott a sport területén. 2022-ben az ötödik Orbán-kormányban Schmidt sportállamtitkár lett.

(via 24.hu)





Európa megtalálta Orbán Viktor gyengepontját? - megdöbbentő javaslattal álltak elő ellene

Amennyiben ez igazolódik, az Orbán-kormány ellen....