Egyre súlyosbodó energetikai katasztrófa felé sodródunk: A rekordmeleg tovább rontja a helyzetet

És hol van még a vége?

A Bloomberg adott hírt róla, hogy az Electricite de France (EdF), francia atomenergia-termelő vállalat kénytelen tovább csökkenteni nukleáris erőművei termelési szintjét, mivel a hőség megemelte a folyók hőmérsékletét.

” Az energiaválsággal fenyegető helyzet az Európai Unió második legnagyobb gazdaságát fenyegeti “

— írta meg a lap.

Az EdF Európa legnagyobb atomenergia-termelője, általában nettó áramexportőrént működik, de most a Rhone- és a Garonne-folyók mellé épített erőműveket nagy valószínűséggel vissza kell fogniuk, kevesebb áramot fognak termelni a hőhullám, illetve az emiatt emelkedő folyóhőmérséklet miatt.

A termelés visszafogása azzal fenyeget, hogy

tovább drágítja az áramot Franciaországban és ezen keresztül egész Európában.

A túlmelegedő folyó probléma nem csupán franciaországi jelenség,

a paksi atomerőművet is érinti.

Ha a Duna 25 Celsius-fok feletti szintre melegszik – jelenleg éppen felette van e limitnek – az atomerőmű feletti szakaszon, a magyar nukleáriás erőművet jogszabály kötelezi arra, hogy a hűtővize Dunába keverése után a folyó ne legyen 30 Celsius-foknál melegebb. Ha mégis így lenne, az erőművet vissza kell terhelni.

Elgondolkodtató, hogy a MAVIR honlapján közölt nettó üzemi teljesítményadatok alapján jelen pillanatban is 1800 MW körüli a paksi össztermelés. Az atomerőmű cég ezzel kapcsolatban annyit elismert, hogy blokkonként 20-40 MW teljesítményesés történt, ez a négy blokkra számoltan viszont épp

80-160 MW mínuszt jelent.

(via Napi.hu)





Európa megtalálta Orbán Viktor gyengepontját? - megdöbbentő javaslattal álltak elő ellene

Amennyiben ez igazolódik, az Orbán-kormány ellen....