Óriási a baj: Negatívra rontotta Magyarország kilátásait a világ legnagyobb hitelminősítője

Mi lesz itt?

Az eddigi BBB adósbesoroláson belül stabilról negatívra rontotta a magyar gazdaság kilátásait a Standard & Poor’s hitelminősítő pénteken este — írja a portfolio.hu gazdasági portál. Ez egy jövőbeli leminősítés lehetőségére utal, illetve felhívja a figyelmet a kockázatokra.

A péntek éjjel megjelent elemzés szerint a kockázatok közé tartozik az uniós források elvesztésének esélye, az orosz gázszállítmányok csökkenése, melyek ronthatják a magyar gazdaság növekedési kilátásait.

Emellett a bér- és árinfláció, a változékony forintárfolyam és a finanszírozási költségek várható emelkedése is csökkentik a kormányzat mozgásterét.

A hitelminősítő elemzése szerint legalább egy a háromhoz az esélye, hogy két éven belül le fogják minősíteni Magyarországot, amennyiben a magyar növekedési vagy költségvetési kép érdemben lesz az általuk felvázolt forgatókönyvnél.

Az S&P elemzése szerint nem fog összejönni a kormány jövő évi hiánycélja: idén 4,9, míg jövőre 3,8 százalékos lehet a GDP-arányos költségvetési hiány.

A portfolio.hu beszámolója szerint az S&P a külső kockázatok között kiemeli, hogy a legtöbb kelet-európai ország erősen kitett a jelenlegi energiapiaci fejleményeknek, azonban Magyarország függősége még ezen belül is a legnagyobbak között van az orosz olajtól és gáztól, illetve magas a magyar ipar energiaigénye, ami szintén gondot jelenthet.

Az elemzés szerint jelenleg egész Európában Magyarország érzi leginkább az energiaválság negatív következményeit, és ez speciális lefelé mutató kockázatokat jelent a magyar gazdaság számára. Ráadásul szerintük rövidtávon nagyon nehéz teljesen függetleníteni magunkat az orosz földgáztól, más európai országokkal ellentétben nem tudunk a cseppfolyós nyersanyag (LNG) irányába elmozdulni.

A cikk kitér arra is, hogy a hitelminősítő elemzése kiemeli: a kormány 2020 óta gyakran él a veszélyhelyzet jogi eszközével, ami azt a képet erősíti, hogy a fékek és ellensúlyok működése korlátozott, illetve a gazdaságpolitikai lépések kiszámíthatatlanok.

Kitérnek a különadókra is, melyek elsősorban a külföldi szereplőket érintik negatívan néhány szektorban, emiatt pedig csökkenhet a működőtőke-beáramlás a következő években.

(Portfolio.hu / 444.hu)





Európa megtalálta Orbán Viktor gyengepontját? - megdöbbentő javaslattal álltak elő ellene

Amennyiben ez igazolódik, az Orbán-kormány ellen....