FRISS: Az utolsó pillanatban válaszolt a kormány az EB-nek arra, hogyan számolnák fel a korrupciót

Ha az uniós szervek nem lesznek elégedettek, lőttek az uniós pénzeknek.

A magyar Kormány elküldte válaszlevelét a Bizottságnak a költségvetési kondicionalitási eljárásban — írta Facebook-oldalán a végső határidő lejártának pillanatéban, hétfő éjfélkor Varga Judit.

“A választ intenzív egyeztetés előzte meg. Egy hónap alatt 10 videókonferenciát és számos megbeszélést tartottunk a Bizottsággal,

százat is meghaladja

a köröztetett és egyeztetett intézkedési tervezetek száma.

A magyar Kormány átfogó intézkedéscsomagot tett le az asztalra azzal a céllal, hogy a Bizottság valamennyi aggályát orvosolja.

A magyar Kormány a továbbiakban is nyitott a konstruktív párbeszédre a Bizottsággal.”

A kabinetnek egy hónapja volt eljuttatnia a válaszát Johannes Hahn költségvetési biztos július 22-én kelt levelére, amelyben az EB aggályait fejezte ki a magyar korrupciós kockázatok miatt. A biztos a levelében azt is megírta, milyen korrekciós lépéseket várnak a kormánytól.

A hétfő éjféli határidő a „kondicionalitási mechanizmus” része volt, amelynek célja, hogy megvédje az EU pénzügyi érdekeit a jogállamiság valamely uniós kormány általi megsértésével szemben. Az Európai Bizottság ugyanis úgy véli, hogy az uniós pénzek veszélyben vannak Magyarországon, méghozzá elsősorban a korrupció miatt.

Amennyiben Orbánék válasza nem lesz kielégítő, az Európai Bizottság kérheti a Tanácstól a hazánknak járó források egy részének

megtagadását.

Kiszivárgott források szerint a közbeszerzések, az auditok, az európai költségvetések végrehajtása, az elszámolási eljárás, a monitoring, a transzparencia, a csalások megelőzése és a nagymértékű korrupció szúrja az EB szemét, aggályaik vannak az igazságszolgáltatás, a média és a nem kormányzati szervezetek függetlensége miatt is.

Mindezek miatt az Európai Bizottság április végén indította meg a jogállamisági eljárást Magyarország ellen, a kormány pedig június végén válaszolt a közbeszerzési rendszerrel, a nyomozó- és vádhatóságok függetlenségével, a korrupció elleni harccal és a mezőgazdasági támogatásokkal kapcsolatos uniós aggályokra.







Európa megtalálta Orbán Viktor gyengepontját? - megdöbbentő javaslattal álltak elő ellene

Amennyiben ez igazolódik, az Orbán-kormány ellen....