Csatlakozz hozzánk facebookon
Magyar sikertörténet: Mészáros Lőrinc ahogy még nem láttad - közel 20 focicsapat van már a köreiben  A DVTK tulajdonosváltásával már az NB I. harmadához köze van az ország leggazdagabb emberének, de az alacsonyabb osztályokban és a határon túl is könnyű belefutni Mészáros Lőrinc jelenlétébe.

Az nem újdonság, hogy a Nemzeti Együttműködést Rendszere teljesen elfoglalta a magyar futballt: a stadionépítési láz már a másodosztályt gyűri maga alá, az első osztályban pedig nemcsak a bajnoki címért fut versenyt Kubatov Gábor és Garancsi István klubja, de még a kieső helyekhez közel is feltűnik Tállai András Mezőkövesdje, vagy a változóan szereplő, Seszták Miklós-közeli Kisvárda.

Miközben az idei mezőny tizenkét csapatából összesen egy van, amely az elmúlt tíz évben nem kapott maga mögé erős fideszest, esetleg államközeli vagy közbeszerzésekből meggazdagodott céget (a kakukktojás Újpestnek belga tulajdonosa van, bár neki is van közös fotója Szijjártó Péterrel), Mészáros Lőrinc, illetve köre az első osztály egyharmadánál, mostanra összesen négy klubnál tűnt fel, a legújabb szerzemény a DVTK.

Ha viszont az alacsonyabb osztályú és külföldi érdekeltségeket nézzük, már kirajzolódik a NER-focin belül egy egész Mészáros-futballhálózat, amelynek csápjai még a harmadosztályba is elérnek. A hálózat maga csak ritkán erős a felszínen, de még az is változatos, hol és mennyire lehet könnyen kimutatni a kötődést.

Összesen 18 futballklubról van szó Magyarországon és környékén, amely valamilyen módon kapcsolatba hozható Mészárossal. Az alábbi térképen bejelöltük a településeket.A belső kör

A felcsúti érdekeltség egyértelmű: az Orbán által alapított Puskás Akadémiát működtető Felcsúti Utánpótlás Neveléséért Alapítvány elnöke Mészáros Lőrinc, a Mészáros és Mészáros Kft. a csapat mezszponzora. De más támogató is akad: alapítványuk évről évre messze a legtöbb tao-pénzt kapja, 2020 közepére egyes számítások szerint nagyjából 68 milliárd forintjába került az adófizetőknek a falusi futballálom.

A Puskás Akadémia eredetileg az akkor épp Fehérvár FC néven működő Videotont támogatta fiatal játékosokkal, és 2009-ben, amikor még lehetett az NB I-es csapatoknak másodosztályú B-csapata, az NB II-ben szereplő Felcsút FC-t átnevezték Videoton-Puskás Akadémiára, ami a Videoton B-csapataként működött. A szabály eltörlése után, 2012-től Puskás Akadémia néven futott tovább a felnőttcsapat.A Mészáros-hálózat legértékesebb tagja az NK Osijek: a csődközelből megmentett eszéki klub a horvát bajnokság egyik legpatinásabb neve, Mészáros Lőrinc érkezése óta stabil európai kupaszereplő, a Transfermarkt adatai alapján messze a lista legértékesebbje, nagyjából dupla annyit érő játékoskerettel, mint amilyen a Puskás Akadémiának van. Eszéken jelenleg Horvátország legmodernebb stadionja épül, ami ha elkészül, majdnem 13 ezer fő befogadására lesz alkalmas, a mezeket itt is a felcsúti milliárdos adja: 2Rule-ban fociznak.

Tavaly decemberben a százezres város díszpolgára lett Mészáros Lőrinc, pedig papíron ki kellett szállnia augusztusban a horvát fociból: mivel a Felcsút és az Eszék is bejutott az Európa Ligába, az UEFA szabályzata miatt valamelyikről le kellett mondania. Mészáros egy magántőkealapnak adta el részét. Az üzletember hivatalosan csak a főtámogatója a csapatnak, aminek még a hivatalos honlapja is tulajdonosként hivatkozott rá nemrég. Az NK Osijek egyetlen látható tulajdonosa a G7 cikke szerint a foci körül Mészáros állandó partnerének számító Szíjj László maradt. Korábban az orosz Roman Abramovicsnak kellett hasonló manőverbe belekezdenie, amikor a CSZKA Moszkva és a Chelsea is nemzetközi kupába jutott.

A Diósgyőrrel kapcsolatban évek óta pletykálták Mészáros megjelenését, ez vált valósággá januárban. A miskolci futballcsapat az elmúlt tíz évben Leisztinger Tamás tulajdonában volt, akinek üzleti kapcsolatai is vannak Mészárossal, például neki adta el szállodalánca nagy részét. De szakmailag is együtt mozgott a DVTK és a Puskás Akadémia: rendszeresen érkeztek Miskolcra Felcsútról kiszorult játékosok kölcsönbe, Benczés Miklós (aki 2010 és 2014 között fideszes önkormányzati képviselő is volt) pedig kétszer is edzősködött Felcsúton, hogy aztán kirúgása után visszatérjen Miskolcra sportigazgatóknak. Sokatmondó jel, hogy a Diósgyőr az elsők között váltott Mészáros sportmárkájára, a 2Rule-ra, amit azóta is csak az üzletemberhez könnyen hozzáköthető csapatok viselnek.
Az eredeti pletykák arról szóltak, hogy Mészáros az egyik borsodi borászatán keresztül veszi át a diósgyőri focit, de a vége valamivel kacifántosabb lett: egy pár hete alapított cég, a Borsodi Sport Holding Kft. vette meg a DVTK-t, amelynek egyik tulajdonosa a több klub támogatói között is feltűnő Hódút, amely több céges áttéten keresztül a Szijjártó Pétert is jachtoztató Szíjj Lászlóé, akinek szintén több közös biznisze van Mészárossal.

A Borsodi Sport Holding másik tulajdonosa Magyar Mátyás, aki nem csak a Puskás Akadémia orvosi csapatának tagja, de a Fájdalom-ambulancia Kft. 16 százalékos tulajdonosa is, amelyben Mészáros Lőrincnek is van 32 százaléka. A Mészáros-futballhálózathoz kötődés edző- és játékospolitikában is gyorsan megjelent: pár nap alatt Diósgyőrbe került Mészáros horvát futballcsapatától, az NK Osijektől három játékos, de az új vezetőedző is az eszéki csapat alkalmazottja volt 2019-ig. A pletykák szerint a szintén Eszéken focizó Kleinheisler László érkezése sem kizárt.

A DVTK tulajdonosváltásával nem csak a Diósgyőr, de két alacsonyabb osztályú csapat is körön belülre került: a miskolci klub régóta szoros partnerségben áll a szintén harmadosztályú salgótarjáni SBTC-vel, illetve az Eger SE-vel. Magyar Mátyás hangsúlyozta is bemutatkozásában, hogy a DVTK észak-magyarországi és felvidéki sportfejlesztési programjának keretében mindkét egyesület új létesítményeket is kap a jövőben, Salgótarjában már áll is egy sporttelep.A társaságba került az FC Košice is, abban 2019 végén vásárolt 37 százalékos részesedést a Leisztinger érdekkörébe tartozó Arago Csoport. A szlovák másodosztályú klub honlapján és Facebookján semmi sem utal rá, hogy a DVTK tulajdonosváltása után itt is lenne változás, de Magyar Mátyás szavaiból ítélve továbbra is fennmarad egy együttműködés a miskolci és a kassai klub között, aminek magyar segítséggel épül az akadémiája is.

A másodosztályban vitézkedő Csákvár a Felcsút fiókcsapata, Mészáros 2017-ben még a szurkolói ankétjukon is megjelent, hogy elmondja, még szorosabbá fűzik az együttműködést. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy az ígéretes, de NB I-re még nem készen álló fiataljaikat Csákvárra küldik a Puskás Akadémia harmadosztályú tartalékcsapata helyett, hogy itt építsék fel magukat aktív játékkal, természetesen 2Rule-ban.

A közeli ismerősök

Zalaegerszegen az élvonalba 2019-ben visszakerült ZTE feljutását Mészáros személyesen is megünnepelte a helyszínen. Talán nem véletlenül: a klub tulajdonosa a Pharos ‘95 Kft. A cég neve ismerős lehet Felcsútról (és sok más új stadion környékéről is): ők építették a Pancho Aréna gyepét, a cégnek telephelye is van a faluban, a Fő utca 311/5. hrsz. alatt. Ez volt 2016-ban Mészáros Lőrinc állandó lakcíme, de itt van a Mészáros és Mészáros Kft. székhelye is.

A Pharos ‘95 emellett támogatja Mészáros eszéki futballcsapatát is. A cég egyik tulajdonosa, Végh Gábor személyesen is nagy támogatója a felcsúti focinak: 2014-ben ő adományozta az akadémiának azt a Puskás-szobrot, amit Orbán Viktor a stadion megnyitása előtt avatott fel. A klub 2Rule-mezekben játszik.

Szintén Végh Gábor a klubelnöke 2017 óta a szlovén másodosztályú NK Nafta Lendvának, itt üzemel a Felcsút egyik partnerakadémiája is.Jelen van a Mészáros család Szombathelyen is: a Haladás működtetését 2019-ben vette át a Haladás VSE az addigi többségi tulajdonostól. A Haladás VSE társadalmi elnöke Homlok Zsolt, Mészáros Lőrinc veje, aki a felcsúti kisvasút építésében is benne volt, a lakcíme pedig megegyezik apósának lakcímével. Bár a társadalmi elnök inkább hangzik elsőre jelképes pozíciónak, Homlok rendszeresen nyilatkozik elnökként a csapat jövőjéről és pénzügyi lehetőségeiről. A Haladás is benne volt az elsők között, akik addigi mezmárkájukat 2Rule-ra cserélték, 2017-ben pedig az Eszékkel játszottak stadionavató meccset.

A negyedik hazai első osztályú tag az idén feljutott Budafok: a csapat tiszteletbeli elnöke az a Jakab János, aki nemcsak Orbán Viktor fociedzője is volt korábban, de jelenleg is a felcsúti akadémia felügyelőbizottságának elnöke. Jakabnak saját bevallása szerint Felcsút és Budafok is a szíve csücske. A pénzt viszont nem ő adja, hanem Bélteky Róbert: a parkolóüzemeltetésből meggazdagodott magyar-ausztrál üzletember öt év alatt hozta fel a BMTE-t a magyar elitbe.

Bélteky már 2012-ben is szívesen látott vendég volt Felcsúton, akkor egy melbourne-i együttműködésről tárgyaltak a honlap szerint, egy évvel később pedig 50 ezer dollár támogatást is adott a Puskás Akadémiának, 2017-ben pedig ő avatta fel annak a Puskás-szobornak a pontos mását, amilyen a Pancho Aréna előtt is díszeleg. Talán nem is kell írni, de ők is 2Rule-ban játszanak.

Bár a Tiszakécske mögött a saját jogon is oligarchának számító Szíjj László áll, Szíjj fociban tulajdonképpen Mészáros árnyéka: ahol az egyikük feltűnik, ott hamarosan a másiknak is nyoma lesz. Ezt az együtt mozgást emelte új szintre a DVTK.Szíjj, aki amúgy az ország negyedik leggazdagabb embere, nemcsak sok közös üzletben vesz részt Mészárossal, de az egyik kiemelt támogatója a Puskás Akadémiának a Duna Aszfalton keresztül. Tiszakécske a harmadosztályban amolyan mini Felcsútként működik: az NB III. keleti csoportjának többi klubjához képest kiemelkedő játékoskeret és a 2Rule-mezek mellett az is a nagy testvérre emlékezteti az embert, hogy a Tiszakécskére épülő kisvasút is épp a stadion bejáratától indul. Szíjj László a tulajdonosa többek közt azoknak a jachtoknak is, amiket Mészáros is előszeretettel használ.

Az NB III. nyugati csoportban vitézkedő Bicskei TC-nél a főszponzorok közt megtalálható a Mészáros és Mészáros Kft., a klub már 2010 óta a Puskás Akadémia szakmai partnere, természtesen 2Rule-mezekben. A beszámoló szerint a megállapodás aláírásán Orbán Viktor is részt vett a Bicskét és Felcsútot is magába foglaló 3. számú választókerület országgyűlési képviselőjével, Tessely Zoltánnal együtt, aki akkor még Bicske polgármestere volt. Tesselyből időközben azóta Etyek, valamint a Szent László- és Váli-völgy területfejlesztéséért felelős miniszterelnöki biztosa lett, ő volt a felcsúti kisvasút meghosszabbításának egyik leghangosabb támogatója. 2017-ben büszkén pózolt Facebookon az Újpest-Felcsút kupadöntőn, elmondva, hogy az eseményre - főleg ingyen a Groupama Arénába buszoztatott diákokból - új szurkolótábor született. Hét hónappal ezelőtt már a felcsúti VIP-ből nézhette Orbán és Mészáros társaságában a Puskás Akadémia bronzérmet hozó meccsét.

A határon túli partnerek

A Mészáros-futballhálózat hol gyengébben, hol erősebben építve a helyi magyarságra nyúlik a határon túlra is. Ezeknél általában nincs tulajdonosi részesedés: vagy a szakmai munka épül a Felcsút kiszolgálására, vagy vagy valami más módon profitálnak Mészáros körei a klubok fejlesztéséből.

A 2020-as nemzeti összetartozás napja alkalmából térképet is adott azzal, hogy a jeles alkalomból köszöntötte a határon túli partnerakadémiákat. Ezek változó minőségű kapcsolatok, Dunaszerdahely a szlovák bajnokságban csak nagyon lazán kapcsolódik Felcsúthoz, viszont például Munkácson, Csíkszeredán (ide még 2Rule-mezek is jutottak) szerződésben vállalták, hogy a legtehetségesebb fiatalokat a Puskás Akadémiára irányítják. Létezik ilyen vállalása az időközben a szerb első osztályig jutott, szintén magyar állami pénzeket is kapott Topolyának is, de ők rövid idő alatt nagyobbra nőttek annál, mint hogy csak az akadémia alá dolgozzanak. Szó van egy új stadionról Révkormáromban is, de erről még nem tudni, ki lesz a kivitelező, mindenesetre hidat Mészárosék építenek arrafelé.

A román első osztályban játszó sepsiszentgyörgyi Sepsi OSK 51 százalékos tulajdonosa a magyarországi Hódút Kft. útépítő vállalat kinti leányvállalata (HODUT ROM SRL), a csapat épülő stadionját pedig Mészáros Lőrinc gyermekeinek cége tervezi. A Hódút már a Szíjj Lászlóhoz kerülése előtt sem volt messze a NER-től: előtte az a Varga Károly volt a végső tulajdonosa, akinek legalább három közös üzlete is volt Mészárossal. A kiemelt támogatók között feltűnik a Belfry név is, ami szintén egy Mészároshoz közeli, állami beruházásokkal meglehetősen kitömött cég.

Bár nyáron megjelentek sajtóhírek arról, hogy Mészáros Ausztriában terjeszkedne, az osztrák élvonalban szereplő SV Mattersburgot végül nem vette meg, nem sokkal később pedig csődbe ment a klub.

hvg
Ez is érdekelhet:
Meghalt a magyar határnál egy katona - vizsgálat indult
Nem incidens történt a Honvédelmi Minisztérium szerint. A déli határszakaszon életét vesztette egy katona csütörtökön – közölte a Honvédelmi Minisztérium kommunikációs osztálya ...
  
Ez is érdekelhet:
                             
Ezek érdekelték olvasóinkat leginkább
Megint nő a képviselők bére – Kövér László járt a legjobban
Milliárdokat ad a magyar kormány a vajdasági médiának, hogy népszerűsítsék a Fideszt
Döntött a kormány: 21 milliárd forintot ad a Dubaji világkiállításra
Kósa Lajos: Nem fogadtam el pénzt
Közleményben reagált vasárnap este Kósa Lajos az utóbbi napokban róla megjelent cikkekre, miután több részlet is kiderült a „csengeri örökösnő” tanúvallomásából. „A csengeri ...
  
Figyelem! Változik az oltási terv Magyarországon
Körlevelet írt Müller Cecília a háziorvosoknak, melyből kiderül, hogy jelentősen módosul a Pfizer- és az AstraZeneca által gyártott vakcinák beadásának protokollja. Az ATV Híradó bir...
  
Szijjártó: Rövidesen elindul az eddigi legnagyobb orosz oltóanyag-szállítmány Budapestre
Rövidesen elindul az eddigi legnagyobb orosz oltóanyag-szállítmány Budapestre - jelentette be a külgazdasági és külügyminiszter vasárnap a Facebook-oldalán. Szijjártó Péter azt írta: ...
  
Majka váratlan: lehet, hogy egyetlen csatornán sem látjuk majd viszont
Budapest — Hivatalosan jelenleg egyetlen tévécsatornával sem áll szerződésben Majoros Péter (41), azaz Majka. A rapper, akit 2002-ben az RTL Klub ValóVilág című realityjének első szér...
  
Budapesti étteremben fogtak kényszermunkára pakisztáni szakácsokat
Egy pakisztáni étteremtulajdonos Magyarországra csalta, majd a fővárosban éhbérért dolgoztatta szakácsai – írja a police.hu. A pakisztáni nő két pakisztáni szakáccsal abban állapodo...
  
Botrányos: Nem indítványozta a késelő buszsofőr letartóztatását az ügyészség
Miután felszólította a két másik utast, hogy vegyenek fel maszkot, azok beszóltak neki és hergelni kezdték. Emiatt lett annyira ideges, hogy elővette a kését, és megszúrta az egyik fiatal...
  
Botrányos: Nem indítványozta a késelő buszsofőr letartóztatását az ügyészség
Miután felszólította a két másik utast, hogy vegyenek fel maszkot, azok beszóltak neki és hergelni kezdték. Emiatt lett annyira ideges, hogy elővette a kését, és megszúrta az egyik fiatal...
  
Orbán Viktort beoltották, nem is akármivel
Orbán Viktor miniszterelnököt is beoltották, erről a kormányfő Facebook-oldalára került fel pár kép. Azok alapján Orbán a kínai vakcinát, a Sinopharmot kapta, amiről korábban mondta, ...
  
Döntött a kormány: 21 milliárd forintot ad a Dubaji világkiállításra
Erre kellett Orbánnak az újabb 90 napos felhatalmazás! A járvány közepén már megint nem az emberek megsegítésére, hanem többek között a Dubaji Világkiállításra megy a pénz! Nem is ...
  
Hollik szerint Gyurcsány Ferenc és pártja újra lebukott
A Fidesz és a KDNP értékelése szerint Gyurcsány Ferenc és pártja újra lebukott, hiszen az adatvédelmi hatóság vizsgálata szerint tisztességtelen és szabálytalan adatszerzésre használt...
  
Hollik szerint Gyurcsány Ferenc és pártja újra lebukott
A Fidesz és a KDNP értékelése szerint Gyurcsány Ferenc és pártja újra lebukott, hiszen az adatvédelmi hatóság vizsgálata szerint tisztességtelen és szabálytalan adatszerzésre használt...
  
Kiderül benne lesz-e a védettséget igazoló okmányban, hogy mivel oltották be
Nagyon úgy néz ki, hogy nem lesz benne a védettséget igazoló, Magyarországon kiállított okmányban, avagy oltásigazolásban, leánykori nevén vakcinaútlevélben, - hivatalosan koronavírus ...
  
Nyolc városból riasztották a tűzoltókat - Eloltották a balatoni nádtüzet
Nyolc városból riasztották a tűzoltókat az oltáshoz. Vasárnap hajnalra eloltották az előző nap kigyulladt nádast Fonyód külterületén; ahol mintegy százhúsz hektáron égett le a ter...
  
A kormány azért nem rendelt többet a Moderna vakcinájából, mert sokallta az árát
Miközben a magyar kormány keményen kritizálja az Európai Bizottságot amiatt, mert tavaly ősszel alkudozni kezdett a vakcinák áráról a gyártókkal, emiatt elhúzódtak a tárgyalások, most...
  
Meglepő: Mészárosék bővíthetik a válogatott telki edzőközpontját
Nettó 1,9 milliárd forintos ajánlattal nyerte meg a Magyar Labdarúgó Szövetség közbeszerzését a telki edzőközpont bővítésére a Gerecse-Plusz Kft. A cég Mészáros Lőrinc és gyerekei...
  
A kormány szeptemberig meghosszabbította a bevándorlási válsághelyzetet
A szombati Magyar Közlönyben megjelent egy kormányrendelet, miszerint a kormány 2021. szeptember 7-ig újra meghosszabbította a 2016 márciusa óta fennálló tömeges bevándorlás okozta váls...
  
Új kormányrendelet: Novák Katalin hozzájárulásához köti az egyedülálló szülők esetében az örökbefogadást
Szombaton este a Magyar Közlönyben megjelent az örökbefogadással összefüggő eljárásrendet módosító kormányrendelet. Ez az, ami alapesetben csak házaspároknak teszi lehetővé az örök...
  
Drágább a Pfizernél, ezért rendeltünk a lehetségesnél kevesebb Moderna-vakcinát a kormány szerint
A Moderna-vakcina drágább, mint a Pfizer, és kedvezőtlenebbek a szállítási feltételei – ezzel indokolta a kormány az RTL-nek azt, miért nem vettek több Moderna-vakcinát. A Telex csütö...
  
Új rendelet: Nyolcvanezer forintot kapnak a hétvégén is oltó orvosok
Meg is jelent az erről szóló rendelet. Külön díjazást kapnak azok a háziorvosi szolgáltatók, amelyeket szabad- vagy munkaszüneti napon járványügyi feladat ellátására köteleztek - ...
  
LMP: Kósa Lajos vesztegetési pénzt kaphatott
Komoly korrupciógyanús ügyről lehet beszélni Csárdi Antal szerint. Az LMP frakcióvezető-helyettese ezt a birtokába került vallomás alapján mondja. Az ügyben Pintér Sándorhoz fordul. V...
  
Blikk: Trükkel oldják meg a helyben fogyasztás tilalmát egy kaszinóban
A Blikk készített riportot egy helyen. Kaszinóban járt a Blikk újságírója – a riportban azt igyekezett feltárni a lap, hogy megfelel-e az intézmény a járványügyi előírásoknak. A k...
  
Megrázó: hatalmas a tűz a Balatonnál
Körülbelül húsz hektáron ég a nádas Fonyód külterületén. Hatalmas területen ég a berek Fonyódnál, a Turul utca közelében. A tűzhöz nyolc településről jöttek ki a tűzoltók...
  
Megint nő a képviselők bére – Kövér László járt a legjobban
Budapest — Hiába a válság, semmi nem tudja megállítani a képviselői fizetésemeléseket! Márciustól 107 ezer forinttal nő az alapilletményük, de az érintettek átlagosan ennél is nagyo...
  
Elképesztő milyen képeket és videókat találtak egy 28 éves férfinél a győri nyomozók
Összesen 66 674 darab gyermekpornót tartalmazó képet és videót találtak a Győri Rendőrkapitányság munkatársai egy 28 éves férfi elektronikai eszközein, közölte hétfőn a Győr-Moson-...
  
Felszámolják Ákos volt budai éttermét, ráadásul nem is akárkik! - Mészárosék
Alig egy évvel azután, hogy az első kerületi vendéglátóhely a Mészáros Lőrinc tulajdonában lévő Talentis Grouphoz került, végelszámolással bezárják - írja az mfor.hu. Az Andante B...
  
Nemzetközi botrány: Orbánt diktátorozó példamondatokat kapott Varga Judit Brüsszelben
Szerda este egy órán át vitatkozott egymással Varga Judit igazságügyminiszter és Monika Hohlmeier, a CSU EP-képviselője arról, hogy kell-e jogállamisági feltétel az EU-s pénzek kifizeté...
  
Vége a fekete munkának - lép az Orbán kormány
2021. március 1-től a jogsértésen ért munkaadók kötelesek lesznek jogszerűtlenül foglalkoztatott munkavállalóikat visszamenőlegesen legalább egy hónapra bejelenteni a Nemzeti Adó- és V...
  
Izer Norbert: az adóelengedés 130 ezer dolgozó munkájának megtartását segítette
Márciusban is jár a munkáltatói adómentesség a turizmus, a vendéglátás és a szabadidő ágazatban, amellyel egyre több vállalkozó él, az adóelengedés 130 ezer dolgozó munkájának meg...
  
Kiderült ki jelentette fel Rogánékat az Európai Csalás Elleni Hivatalnál
Hajnal Miklós, a Momentum elnökségi tagja és hegyvidéki jelöltje az atlatszo.hu cikkei alapján bejelentést tett az Európai Csalás Elleni Hivatalnál (OLAF) Rogán Antalékkal kapcsolatban a ...
  
Müller Cecília fontosnak tartja, hogy a miniszterelnök példát mutasson az embereknek
„Magyarországon ismételten intenzíven felfutó szakaszba került a koronavírus-járvány, ezért az oltások segítségével minél előbb ki kell alakítani a lakosság védettségét” – mo...
  
THE POST
COPYRIGHT © 2021. minden jog fenntartva - Impresszum
ThePost
Magyar sikertörténet: Mészáros Lőrinc ahogy még nem láttad - közel 20 focicsapat van már a köreiben


A DVTK tulajdonosváltásával már az NB I. harmadához köze van az ország leggazdagabb emberének, de az alacsonyabb osztályokban és a határon túl is könnyű belefutni Mészáros Lőrinc jelenlétébe.

Az nem újdonság, hogy a Nemzeti Együttműködést Rendszere teljesen elfoglalta a magyar futballt: a stadionépítési láz már a másodosztályt gyűri maga alá, az első osztályban pedig nemcsak a bajnoki címért fut versenyt Kubatov Gábor és Garancsi István klubja, de még a kieső helyekhez közel is feltűnik Tállai András Mezőkövesdje, vagy a változóan szereplő, Seszták Miklós-közeli Kisvárda.

Miközben az idei mezőny tizenkét csapatából összesen egy van, amely az elmúlt tíz évben nem kapott maga mögé erős fideszest, esetleg államközeli vagy közbeszerzésekből meggazdagodott céget (a kakukktojás Újpestnek belga tulajdonosa van, bár neki is van közös fotója Szijjártó Péterrel), Mészáros Lőrinc, illetve köre az első osztály egyharmadánál, mostanra összesen négy klubnál tűnt fel, a legújabb szerzemény a DVTK.

Ha viszont az alacsonyabb osztályú és külföldi érdekeltségeket nézzük, már kirajzolódik a NER-focin belül egy egész Mészáros-futballhálózat, amelynek csápjai még a harmadosztályba is elérnek. A hálózat maga csak ritkán erős a felszínen, de még az is változatos, hol és mennyire lehet könnyen kimutatni a kötődést.

Összesen 18 futballklubról van szó Magyarországon és környékén, amely valamilyen módon kapcsolatba hozható Mészárossal. Az alábbi térképen bejelöltük a településeket.A belső kör

A felcsúti érdekeltség egyértelmű: az Orbán által alapított Puskás Akadémiát működtető Felcsúti Utánpótlás Neveléséért Alapítvány elnöke Mészáros Lőrinc, a Mészáros és Mészáros Kft. a csapat mezszponzora. De más támogató is akad: alapítványuk évről évre messze a legtöbb tao-pénzt kapja, 2020 közepére egyes számítások szerint nagyjából 68 milliárd forintjába került az adófizetőknek a falusi futballálom.

A Puskás Akadémia eredetileg az akkor épp Fehérvár FC néven működő Videotont támogatta fiatal játékosokkal, és 2009-ben, amikor még lehetett az NB I-es csapatoknak másodosztályú B-csapata, az NB II-ben szereplő Felcsút FC-t átnevezték Videoton-Puskás Akadémiára, ami a Videoton B-csapataként működött. A szabály eltörlése után, 2012-től Puskás Akadémia néven futott tovább a felnőttcsapat.A Mészáros-hálózat legértékesebb tagja az NK Osijek: a csődközelből megmentett eszéki klub a horvát bajnokság egyik legpatinásabb neve, Mészáros Lőrinc érkezése óta stabil európai kupaszereplő, a Transfermarkt adatai alapján messze a lista legértékesebbje, nagyjából dupla annyit érő játékoskerettel, mint amilyen a Puskás Akadémiának van. Eszéken jelenleg Horvátország legmodernebb stadionja épül, ami ha elkészül, majdnem 13 ezer fő befogadására lesz alkalmas, a mezeket itt is a felcsúti milliárdos adja: 2Rule-ban fociznak.

Tavaly decemberben a százezres város díszpolgára lett Mészáros Lőrinc, pedig papíron ki kellett szállnia augusztusban a horvát fociból: mivel a Felcsút és az Eszék is bejutott az Európa Ligába, az UEFA szabályzata miatt valamelyikről le kellett mondania. Mészáros egy magántőkealapnak adta el részét. Az üzletember hivatalosan csak a főtámogatója a csapatnak, aminek még a hivatalos honlapja is tulajdonosként hivatkozott rá nemrég. Az NK Osijek egyetlen látható tulajdonosa a G7 cikke szerint a foci körül Mészáros állandó partnerének számító Szíjj László maradt. Korábban az orosz Roman Abramovicsnak kellett hasonló manőverbe belekezdenie, amikor a CSZKA Moszkva és a Chelsea is nemzetközi kupába jutott.

A Diósgyőrrel kapcsolatban évek óta pletykálták Mészáros megjelenését, ez vált valósággá januárban. A miskolci futballcsapat az elmúlt tíz évben Leisztinger Tamás tulajdonában volt, akinek üzleti kapcsolatai is vannak Mészárossal, például neki adta el szállodalánca nagy részét. De szakmailag is együtt mozgott a DVTK és a Puskás Akadémia: rendszeresen érkeztek Miskolcra Felcsútról kiszorult játékosok kölcsönbe, Benczés Miklós (aki 2010 és 2014 között fideszes önkormányzati képviselő is volt) pedig kétszer is edzősködött Felcsúton, hogy aztán kirúgása után visszatérjen Miskolcra sportigazgatóknak. Sokatmondó jel, hogy a Diósgyőr az elsők között váltott Mészáros sportmárkájára, a 2Rule-ra, amit azóta is csak az üzletemberhez könnyen hozzáköthető csapatok viselnek.
Az eredeti pletykák arról szóltak, hogy Mészáros az egyik borsodi borászatán keresztül veszi át a diósgyőri focit, de a vége valamivel kacifántosabb lett: egy pár hete alapított cég, a Borsodi Sport Holding Kft. vette meg a DVTK-t, amelynek egyik tulajdonosa a több klub támogatói között is feltűnő Hódút, amely több céges áttéten keresztül a Szijjártó Pétert is jachtoztató Szíjj Lászlóé, akinek szintén több közös biznisze van Mészárossal.

A Borsodi Sport Holding másik tulajdonosa Magyar Mátyás, aki nem csak a Puskás Akadémia orvosi csapatának tagja, de a Fájdalom-ambulancia Kft. 16 százalékos tulajdonosa is, amelyben Mészáros Lőrincnek is van 32 százaléka. A Mészáros-futballhálózathoz kötődés edző- és játékospolitikában is gyorsan megjelent: pár nap alatt Diósgyőrbe került Mészáros horvát futballcsapatától, az NK Osijektől három játékos, de az új vezetőedző is az eszéki csapat alkalmazottja volt 2019-ig. A pletykák szerint a szintén Eszéken focizó Kleinheisler László érkezése sem kizárt.

A DVTK tulajdonosváltásával nem csak a Diósgyőr, de két alacsonyabb osztályú csapat is körön belülre került: a miskolci klub régóta szoros partnerségben áll a szintén harmadosztályú salgótarjáni SBTC-vel, illetve az Eger SE-vel. Magyar Mátyás hangsúlyozta is bemutatkozásában, hogy a DVTK észak-magyarországi és felvidéki sportfejlesztési programjának keretében mindkét egyesület új létesítményeket is kap a jövőben, Salgótarjában már áll is egy sporttelep.A társaságba került az FC Košice is, abban 2019 végén vásárolt 37 százalékos részesedést a Leisztinger érdekkörébe tartozó Arago Csoport. A szlovák másodosztályú klub honlapján és Facebookján semmi sem utal rá, hogy a DVTK tulajdonosváltása után itt is lenne változás, de Magyar Mátyás szavaiból ítélve továbbra is fennmarad egy együttműködés a miskolci és a kassai klub között, aminek magyar segítséggel épül az akadémiája is.

A másodosztályban vitézkedő Csákvár a Felcsút fiókcsapata, Mészáros 2017-ben még a szurkolói ankétjukon is megjelent, hogy elmondja, még szorosabbá fűzik az együttműködést. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy az ígéretes, de NB I-re még nem készen álló fiataljaikat Csákvárra küldik a Puskás Akadémia harmadosztályú tartalékcsapata helyett, hogy itt építsék fel magukat aktív játékkal, természetesen 2Rule-ban.

A közeli ismerősök

Zalaegerszegen az élvonalba 2019-ben visszakerült ZTE feljutását Mészáros személyesen is megünnepelte a helyszínen. Talán nem véletlenül: a klub tulajdonosa a Pharos ‘95 Kft. A cég neve ismerős lehet Felcsútról (és sok más új stadion környékéről is): ők építették a Pancho Aréna gyepét, a cégnek telephelye is van a faluban, a Fő utca 311/5. hrsz. alatt. Ez volt 2016-ban Mészáros Lőrinc állandó lakcíme, de itt van a Mészáros és Mészáros Kft. székhelye is.

A Pharos ‘95 emellett támogatja Mészáros eszéki futballcsapatát is. A cég egyik tulajdonosa, Végh Gábor személyesen is nagy támogatója a felcsúti focinak: 2014-ben ő adományozta az akadémiának azt a Puskás-szobrot, amit Orbán Viktor a stadion megnyitása előtt avatott fel. A klub 2Rule-mezekben játszik.

Szintén Végh Gábor a klubelnöke 2017 óta a szlovén másodosztályú NK Nafta Lendvának, itt üzemel a Felcsút egyik partnerakadémiája is.Jelen van a Mészáros család Szombathelyen is: a Haladás működtetését 2019-ben vette át a Haladás VSE az addigi többségi tulajdonostól. A Haladás VSE társadalmi elnöke Homlok Zsolt, Mészáros Lőrinc veje, aki a felcsúti kisvasút építésében is benne volt, a lakcíme pedig megegyezik apósának lakcímével. Bár a társadalmi elnök inkább hangzik elsőre jelképes pozíciónak, Homlok rendszeresen nyilatkozik elnökként a csapat jövőjéről és pénzügyi lehetőségeiről. A Haladás is benne volt az elsők között, akik addigi mezmárkájukat 2Rule-ra cserélték, 2017-ben pedig az Eszékkel játszottak stadionavató meccset.

A negyedik hazai első osztályú tag az idén feljutott Budafok: a csapat tiszteletbeli elnöke az a Jakab János, aki nemcsak Orbán Viktor fociedzője is volt korábban, de jelenleg is a felcsúti akadémia felügyelőbizottságának elnöke. Jakabnak saját bevallása szerint Felcsút és Budafok is a szíve csücske. A pénzt viszont nem ő adja, hanem Bélteky Róbert: a parkolóüzemeltetésből meggazdagodott magyar-ausztrál üzletember öt év alatt hozta fel a BMTE-t a magyar elitbe.

Bélteky már 2012-ben is szívesen látott vendég volt Felcsúton, akkor egy melbourne-i együttműködésről tárgyaltak a honlap szerint, egy évvel később pedig 50 ezer dollár támogatást is adott a Puskás Akadémiának, 2017-ben pedig ő avatta fel annak a Puskás-szobornak a pontos mását, amilyen a Pancho Aréna előtt is díszeleg. Talán nem is kell írni, de ők is 2Rule-ban játszanak.

Bár a Tiszakécske mögött a saját jogon is oligarchának számító Szíjj László áll, Szíjj fociban tulajdonképpen Mészáros árnyéka: ahol az egyikük feltűnik, ott hamarosan a másiknak is nyoma lesz. Ezt az együtt mozgást emelte új szintre a DVTK.Szíjj, aki amúgy az ország negyedik leggazdagabb embere, nemcsak sok közös üzletben vesz részt Mészárossal, de az egyik kiemelt támogatója a Puskás Akadémiának a Duna Aszfalton keresztül. Tiszakécske a harmadosztályban amolyan mini Felcsútként működik: az NB III. keleti csoportjának többi klubjához képest kiemelkedő játékoskeret és a 2Rule-mezek mellett az is a nagy testvérre emlékezteti az embert, hogy a Tiszakécskére épülő kisvasút is épp a stadion bejáratától indul. Szíjj László a tulajdonosa többek közt azoknak a jachtoknak is, amiket Mészáros is előszeretettel használ.

Az NB III. nyugati csoportban vitézkedő Bicskei TC-nél a főszponzorok közt megtalálható a Mészáros és Mészáros Kft., a klub már 2010 óta a Puskás Akadémia szakmai partnere, természtesen 2Rule-mezekben. A beszámoló szerint a megállapodás aláírásán Orbán Viktor is részt vett a Bicskét és Felcsútot is magába foglaló 3. számú választókerület országgyűlési képviselőjével, Tessely Zoltánnal együtt, aki akkor még Bicske polgármestere volt. Tesselyből időközben azóta Etyek, valamint a Szent László- és Váli-völgy területfejlesztéséért felelős miniszterelnöki biztosa lett, ő volt a felcsúti kisvasút meghosszabbításának egyik leghangosabb támogatója. 2017-ben büszkén pózolt Facebookon az Újpest-Felcsút kupadöntőn, elmondva, hogy az eseményre - főleg ingyen a Groupama Arénába buszoztatott diákokból - új szurkolótábor született. Hét hónappal ezelőtt már a felcsúti VIP-ből nézhette Orbán és Mészáros társaságában a Puskás Akadémia bronzérmet hozó meccsét.

A határon túli partnerek

A Mészáros-futballhálózat hol gyengébben, hol erősebben építve a helyi magyarságra nyúlik a határon túlra is. Ezeknél általában nincs tulajdonosi részesedés: vagy a szakmai munka épül a Felcsút kiszolgálására, vagy vagy valami más módon profitálnak Mészáros körei a klubok fejlesztéséből.

A 2020-as nemzeti összetartozás napja alkalmából térképet is adott azzal, hogy a jeles alkalomból köszöntötte a határon túli partnerakadémiákat. Ezek változó minőségű kapcsolatok, Dunaszerdahely a szlovák bajnokságban csak nagyon lazán kapcsolódik Felcsúthoz, viszont például Munkácson, Csíkszeredán (ide még 2Rule-mezek is jutottak) szerződésben vállalták, hogy a legtehetségesebb fiatalokat a Puskás Akadémiára irányítják. Létezik ilyen vállalása az időközben a szerb első osztályig jutott, szintén magyar állami pénzeket is kapott Topolyának is, de ők rövid idő alatt nagyobbra nőttek annál, mint hogy csak az akadémia alá dolgozzanak. Szó van egy új stadionról Révkormáromban is, de erről még nem tudni, ki lesz a kivitelező, mindenesetre hidat Mészárosék építenek arrafelé.

A román első osztályban játszó sepsiszentgyörgyi Sepsi OSK 51 százalékos tulajdonosa a magyarországi Hódút Kft. útépítő vállalat kinti leányvállalata (HODUT ROM SRL), a csapat épülő stadionját pedig Mészáros Lőrinc gyermekeinek cége tervezi. A Hódút már a Szíjj Lászlóhoz kerülése előtt sem volt messze a NER-től: előtte az a Varga Károly volt a végső tulajdonosa, akinek legalább három közös üzlete is volt Mészárossal. A kiemelt támogatók között feltűnik a Belfry név is, ami szintén egy Mészároshoz közeli, állami beruházásokkal meglehetősen kitömött cég.

Bár nyáron megjelentek sajtóhírek arról, hogy Mészáros Ausztriában terjeszkedne, az osztrák élvonalban szereplő SV Mattersburgot végül nem vette meg, nem sokkal később pedig csődbe ment a klub.

 Forrás: hvg
Itt találod a hét legvitatottabb témáit!
Olvasd nálunk azokat a híreket amiket a leginkább imádtak vagy utáltak az olvasók!
Meghalt a magyar határnál egy katona - vizsgálat indult
Megint nő a képviselők bére – Kövér László járt a legjobban
Infarktust kapott az autójában, de megbüntették tilos parkolásért
Milliárdokat ad a magyar kormány a vajdasági médiának, hogy népszerűsítsék a Fideszt
Döntött a kormány: 21 milliárd forintot ad a Dubaji világkiállításra
Itt tartunk: 130 ezer magyar kért tartós nagy-britanniai letelepedési engedélyt
Kiderül benne lesz-e a védettséget igazoló okmányban, hogy mivel oltották be
Döntöttek: Még a nyár előtt bevezethetik az EU-ban a digitális oltási igazolványt
Közzétette a BRFK a csepeli buszos késelésről készült videót
A kommunizmus által okozott szenvedésről beszélt Gulyás Gergely
A kormány azért nem rendelt többet a Moderna vakcinájából, mert sokallta az árát
Bakondi György: a migránsok mindent semmibe véve szabadon kóborolnak
Galgóczi Ágnes: Indokolt lenne rövid időre lezárni a plázákat
Szijjártó: Több uniós tagállam kérte el Budapesttől Moszkva telefonszámát
Hollik szerint Gyurcsány Ferenc és pártja újra lebukott
Mindenkit kiborít Mészáros Lőrinc cégének budai építkezése
Kiderült ki jelentette fel Rogánékat az Európai Csalás Elleni Hivatalnál
Hollik: Gyurcsány Ferenc volt az, aki elvette a 13. havi nyugdíjat és megemelte a rezsi árát
Lélegeztetőgépre került, altatásban tartják a magyar országgyűlési képviselőt
Nagyon úgy tűnik, erős fogyásnak indult Orbán
Nem akárkivel tárgyalt Orbán Viktor a Karmelita kolostorban
Kínai vakcinával oltották be Áder Jánost - részletek is kiderültek
Orbán Viktort a jövő héten oltják be, kínai vakcinát akar kapni
Decemberben 450 ezer forint volt az átlagkereset
300 milliárdos állami pályázat kétharmadát az igénylők fél százaléka kapta
Óriási fogás: migránsokkal tömött kisbuszt fogtak a rendőrök
Boross szerint egy amatőr pozőrt választottak meg budapesti főpolgármesternek
Kovács Zoltán keményen beleszállt az Európai Bizottság alelnökébe
Kovács szerint Vera Jourová megsértette Magyarországot és ezzel a magyar embereket amikor a magyar demokráciát becsmérelte
Nyilvánossá vált Müller Cecília levele az FFP2-es maszkokról - Kötelező lesz itthon is?
Havasi szerint hazánk 3,5 millióval több embert tud beoltani, mint egy hasonló méretű EU-tagország
Kiderült, mennyivel nő a képviselők bére – Kövér László járt a legjobban
Nem Orbán, hanem az elköltendő közpénz miatt titkos az alagút
Megtörtént a tragédia: búcsúzunk a legendás tévéstől
Szijjártó nem tudott mit mondani arra, hogy a lengyelek nem fogadják el az EU által nem jóváhagyott vakcinákat
Jelen lehetett Orbán egy 200 fős búcsúztatáson, mert a vallási szertartás nem államilag meghatározott rendezvény
Baj van: romokban a forint
Izraeltől kaptunk Moderna-vakcinát, miközben az uniós keretnek csak a felét hívtuk le
Sváby elárulta, miért kapta meg ilyen hamar a vakcinát
Szijjártó szerint több uniós tagállam Budapestnél kopogtatott, hogy ők is rendelhessenek orosz vakcinát
Vége a fekete munkának - lép az Orbán kormány
Megszólalt az a kutyasétáltató férfi, akit életveszélyesen fenyegetett meg egy vadőr
Gulyás Gergely bejelentette, meddig hosszabbítja meg a kormány a korlátozásokat
Izrael mégsem küld 5000 vakcinát Magyarországra
Szijjártó lehetségesnek tartja, hogy török vakcinát is vegyen majd a kormány
Vera Jourová: A magyarországi helyzet a legaggasztóbb. Továbbra is úgy vélem, hogy az egy beteg demokrácia
Nemzetgazdaság: kiemelt jelentőségű üggyé nyilvánította a Nemzeti Oltóanyaggyárat a kormány
Nekiment Niedermüllernek a 100 tagú Cigányzenekar botrány miatt
Kövér: ma is vannak ugyanolyan veszélyes, emberellenes, ordas eszmék, mint amilyenek a nagyszüleink vagy dédszüleink idejében felforgatták a világot
Mutatjuk kivel tárgyalt Pintér Sándor a Puskás Aréna alá tervezett alagútról
Nemzetközi botrány: Orbánt diktátorozó példamondatokat kapott Varga Judit Brüsszelben
A csepeli buszon megkéseltek egy nőt, aki SZFE-s maszkot viselt
Durva pillanatok: Gyárfás Tamást szembesítik Portikkal a bíróságon
Szlovákia magyarlakta részeinek elcsatolásától tartva vonják meg a kettős állampolgárságot a magyaroktól
Varga Judit szerint épp elegendő eszköz van az Unióban a pénzek elköltésének ellenőrzésére
Havi 120 ezerből a túlélésért küzd ez a háromfős budapesti család
Ocsmány, koszos, büdös vágóhidat függesztett fel a Nébih - mutatjuk melyik településen
Óriási a botrány: Feljelentik Rogán apósát az OLAF-nál
Megrázó: hatalmas a tűz a Balatonnál
Kiderült várhatóan hányan nem írják alá az egészségügyi szolgálati jogviszonyt
Elképesztő milyen képeket és videókat találtak egy 28 éves férfinél a győri nyomozók
Kiderült várhatóan hányan nem írják alá az egészségügyi szolgálati jogviszonyt
Alkatrészhiány: Leáll az egyik Ford-gyár is
Müller Cecília fontosnak tartja, hogy a miniszterelnök példát mutasson az embereknek
Orbán: Az egész járvány legnehezebb két hete jön
Kocsis Máté szerint a Gyurcsány-koalíció tagjai álhíreket terjesztenek és támadják a szakembereket, orvosokat.
Orbán Viktor meddig tűri Matolcsy és Varga ellentétét?
238 ezerre nőtt a munkanélküliek száma Magyarországon
Rogánné és családja másik földvásárlását is elkaszálta a kormányhivatal
Blikk: Trükkel oldják meg a helyben fogyasztás tilalmát egy kaszinóban
Emberkereskedők Magyarországon: óriási bűnbanda bukott le
Potápi Árpád: Magyarnak lenni hátrány helyett újra előny, a magyarság mára egységes világnemzetté vált
Varga Judit: 10-20 civilszervezet és 10-20 globális sajtóorgánum úgyis mindig pontosan megmondja, mit kell gondolni
ThePost
COPYRIGHT © 2021. minden jog fenntartva - Impresszum