Caládok az utcán: Egyetlen hónap alatt több mint 1100 ingatlant árvereztek el


Egyetlen hónap alatt több mint 1100 ingatlant árvereztek el azt követően, hogy június 15-én véget ért a kényszerértékesítési és kilakoltatási moratórium. A civil szervezetek úgy látják, a tilalom feloldása óta 30 százalékkal többen kérnek segítséget tőlük.

Az elemzők szerint a következő hónapokban jelentősen nőhet a nem fizető adósok száma. Hiszen, ahogy Európát, úgy Magyarországot is jelentősen sújtja az infláció, a rezsiköltségek emelkedése, valamit a folyamatosan emelkedő jegybanki alapkamatok emelik a hitelek törlesztőrészletét is.

A magyar kormány több mint két és fél év után feloldotta a koronavírus-járvány miatt elrendelt árverezési és kilakoltatási tilalmat – ahogy arról az rtl.hu beszámolt. Ez alatt az idő alatt nem lehetett az ingatlanokban élőket az utcára tenni, a lakásokat elárverezni. 2022. június 15-től viszont ismét megindultak az árverések, és átlagosan naponta majdnem negyven ingatlant árvereztek el – évente eddig 5000-8000 ingatlant értékesítettek. A nyilvános adatok szerint az első hónapban átlagosan 9-10 millió forintért keltek el a licitek.



Az összesített bevétel pedig 11,8 milliárd forint volt.

A közvetlenül a moratórium után értékesített ingatlanok jelentős része a járvány előtt „ragadt be”. Tehát a régebbi adósságok miatt váltak licitálhatóvá. Ahogy Európa-szerte romlanak a gazdasági kilátások, úgy Magyarországon sem túl jók a prognózisok, ezért feltehetően az előttünk álló időszakban nőnek a kilakoltatások számai.

(Borítókép: Bődey János/Index)





Európa megtalálta Orbán Viktor gyengepontját? - megdöbbentő javaslattal álltak elő ellene

Amennyiben ez igazolódik, az Orbán-kormány ellen....