Nagy bajba kerültek a magyar vállalkozások, egyre bizonytalanabb jövő elé néznek

Ilyen rossz kilátásokról utoljára a világjárvány idején számoltak be a cégvezetők.

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Gazdaság- és Vállalkozáskutató Intézete (GVI) 350 cégvezető véleményét kérte ki cégük üzleti helyzetéről is kilátásairól, kutatásuk eredménye pedig azt mutatja, hogy a magyar vállalkozások egyre bizonytalanabbak, írja a hvg.hu.

A felmérést 2022 júliusában készítették és az áprilisi adatokhoz képest a Negyedéves Konjuktúramutató +36-ról +22 pontra esett. A felméréseket 2010-ben kezdték el végezni, eddig kizárólag 2020 áprilisában és júliusában került negatív tartományba (ekkor a koronavírus miatt volt kirívóan bizonytalan a gazdasági helyzet világszerte).

2020 októberében azonban ismét pozitív irányba mozdultak a vállalkozók kilátásai, és az emelkedés – ha csökkenő ütemben is – 2021 nyaráig töretlenül folytatódott. 2022 januárjában volt egy kisebb visszaesés, ezt azonban lényegében korrigálta az áprilisi növekedés, azonban most ismét visszaesés látható.

A visszaesés mértéke pedig jelentős,

a GVI szerint a 2021 január-áprilisi szint között helyezkedik el, amikor a koronavírus-járvány második és harmadik hulláma alatt jelentős korlátozások voltak érvényben az országban.










Európa megtalálta Orbán Viktor gyengepontját? - megdöbbentő javaslattal álltak elő ellene

Amennyiben ez igazolódik, az Orbán-kormány ellen....