Csatlakozz hozzánk facebookon
Varga Judit lakásai: hogyan lehet 200 milliós vásárlásra 192 milliós hitelt felvenni?  

A Magyar Nemzeti Bank szabályai alapján erre a konstrukcióra egyetlen megoldás létezik, ha a Varga–Magyar házaspár más ingatlant, szaknyelven pótfedezetet is betolt a lakáshitel mögé. Hazai bankárokkal beszéltük át a különös lakásvásárlás szabályait, szerintük az MNB adósságfékszabálya annyira szigorú, hogy attól Orbán Viktor kedvéért sem tudnának eltérni.

Felszisszentek a bankárok, amikor ma azt olvasták a Blikk nyomán a hazai sajtóban, hogy Varga Judit igazságügyminiszter és férje, Magyar Péter 200 millió forintért vásárolt öt ingatlant a XII. kerület Kútvölgy városrészében, és ehhez 192 millió forint bankhitelt vettek fel.

Ekkora ingatlanhoz ugyanis a Magyar Nemzeti Bank (MNB) szigorú előírásai alapján legfeljebb 160 millió forint (80 százaléknyi) hitel folyósítható. A vásárlások 2019 decemberében történtek, az öt lakás együtt 270 négyzetméteres, a cikkek szerint a miniszter és férje 8 millió forint foglalót fizetett ki önerőből.

Ha ez valóban így történt, 96 százalékos LTV-arányt (a hitel mértékének és a vásárolt ingatlan értékének aránya) ért volna el a tranzakció, ami teljességgel szabálytalan, így vélhetően a család más ingatlant is fedezetként adhatott a hitel mögé.
Adósságfék

A hazai lakáshitelpiacot a 2008–2009-es pénzügyi válság után bekövetkező devizahitelválság után alaposan megrendszabályozták, az úgynevezett adósságfékszabályok lényege az, hogy a háztartások ne kerüljenek adósságspirálba, ne adósodjanak el kezelhetetlenül.

A bankokra és a lakáshitelezésre két kiemelten fontos mutató vonatkozik, az egyik a családi jövedelem és a törlesztőrészletek arányát szabályozza, a másik a hitel nagyságát az ingatlan értékével (terhelhetőség) veti össze.

Az adósságfék-rendelet 2015. január elsején lépett életbe, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) ettől nem tekinthet el, nincsenek „VIP”-ügyfelek, minden banknak kötelező alkalmaznia a lakossági hitelezésnél.
A jövedelemarányos szabály

Bár a bankok maguk sem így használják, de magyar elnevezéssel a két fontos előírás a JTM és a HFM. A JTM (jövedelemarányos törlesztési mutató) az új hiteligényléskor vizsgálandó. Ezzel most azért nem érdemes nagyon foglalkozni, mert itt aligha lépett fel probléma.

A JTM a család összes rendszeresen befolyó havi nettó jövedelmének a maximális terhelhetőségét adja meg. Azaz megszabja, hogy a család a kézhez kapott nettó jövedelmének hány százalékát fordíthatja hitelei törlesztőrészleteire. A Varga–Magyar család sokmilliós jövedelme miatt itt nem léphetett fel gond, a cikkek szerint Varga Judit jövedelme havi 2,3 millió forint, férje, Magyar Péter a Diákhitel Központ vezérigazgatójaként 3,9 millió forintot keres, ezenkívül Magyar V. kerületi ingatlanának kiadásából évi 7,4 millió forint további bevételre tettek szert.

Egy 192 millió forintos hitel törlesztőrészletét nem ismerjük, az függ a THM-től, a futamidőtől, a kamatperiódustól, de reálisan úgy egymillió forint havi törlesztést igényel. Ezt a hitelt a két kereső már kétmillió forintos havi jövedelem mellett is fel tudta volna venni. Hétköznapi kifejezéssel, az, hogy a jól kereső házaspár 192 millió forintos hitelt vett fel, nem irreális.

A hitelfedezet

A jövedelemarányos törlesztés mellett van azonban egy problémásabb másik fontos szabály is, ez az említett LTV (loan to value), amire az MNB magyar elnevezést vezetett be, ez a HFM (hitelfedezeti mutató).

Ez a mutatószám arra vonatkozik, hogy a megvásárolandó ingatlan forgalmi értékének maximálisan hány százaléka lehet a lakáshitel. Ez a forintalapú hiteleknél 80 százalék, a devizahiteleknél 50 százalék.

Több bankárral is háttérbeszélgettünk, szerintük ezt annyira komolyan veszi az MNB, hogy ettől lehetetlen eltérni, ahogy egyikük fogalmazott, még Orbán Viktor személyes kérésére sem tudunk a 80 százalék fölé menni.

Vagyis amennyiben igaz a 200 milliós ingatlanvásárlás és a 192 millió forintos hitel, akkor a miniszter és férje biztosan pótlólagos fedezetet vont be. Ez akár lehetett Magyar V. kerületi lakása, amelyiknek a kiadásából 7,4 milliós bevétele van a családnak.

Önerős trükközés

Nagyon fontos, hogy a 20 százalékos önerőt, jelen esetben a 40 millió forintot, hitelből nem lehet előteremteni, mert az ügyfél így is adósságspirálba kerülhetne, ezt az MNB el akarja kerülni.

A bankárok szerint a fedezetlen személyi kölcsönök piacán nincsenek is ekkora (például 32 milliós) személyi hitelek, 8-10 millió a személyi kölcsönök piaci csúcsa, fedezetlen hitelből az is óriási kitettség. Forrásaink azt is elmondták, hogy a szabályok kijátszására történtek korábban kísérletek, de az MNB igyekezett betömni a szabályozási lyukakat.

Az MNB azt írta elő, hogy a bankoknak a három hónapon belül felvett személyi kölcsönöket is be kell mutatniuk, vagyis nem szabályos az, hogy valaki az önerőt is hitelből (úgynevezett bridge-finanszírozásból) teremti elő, még akkor sem, ha egy másik banktól drága személyi kölcsönt vesz fel valaki (azt persze megteheti, hogy nem maga a pár veszi fel a hitelt, hanem egy másik hozzátartozó). Csalárd szándékkal tehát esetleg kijátszható a szabály, de ezt az MNB tiltja és követi is, a bankoknak erről riportálni kell. Természetesen biztosak lehetünk abban, hogy itt nem ez történt.
Extra vizsgálat

Mint azt többen elmesélték, egy 100 millió forintot meghaladó lakáshitelre mindenki nagyon odafigyel, ez a méret már a kockázatkezelési vezetőhöz kerül, és még a normál ügymenetnél is szigorúbb az elbírálás.

Mint a kockázatkezelő munkatársak elmesélték, egy bank két értéket is vizsgál, és ebből óvatosságból csak a kisebbet folyósítja. Az egyik a törvényben előírt 80 százalékos forgalmi érték. E fölé nem lehet semmiképpen menni. Az adott ingatlan forgalmi értéke jellemzően maximum a vételár. (Régen a svájcifrank-hitelek idején a magas jövedelmű ügyfeleknek adtak 100 százalékos LTV-n is devizahitelt, amikor elszállt a svájci frank, ebből óriási baj lett).

De valójában a bankok sokszor még ennyit sem folyósítanak. A másik mutató ugyanis a bank belső értéke, az úgynevezett hitelbiztosítéki érték. Ez azt jelenti, hogy a bank felméri, amennyiben gyorsan el kellene eladnia az ingatlant, mennyi bevételt tudna biztosan realizálni. Ez jellemzően egy diszkontált érték, egy 200 milliós ingatlan esetén inkább csak 140-150 millió forint. Itt van egyedi mérlegelési lehetősége a banknak. A hitelbiztosítéki értékkorrekció egy folyamat, amelyben az értékbecslő megnézi a környéket, az ingatlan állapotát, ezt egy banki fedezetes csapat is átnézi a bankból, a hitelbiztosítéki érték általában 20-25 százalékkal kisebb, mint a forgalmi érték, vagyis ez az érték jellemzően kicsit még csökkenti is a folyósítás lehetőségét a törvényben előírt maximális értékhez képest.

Összefoglalva a bankárok véleményét, a Varga–Magyar házaspár jövedelmi helyzetéhez képest ez az eladósodás reális, ugyanakkor a közölt paraméterek csak úgy lehetségesek, ha a hitelhez a házaspár jelentős pótfedezetet adott.

telex
Ez is érdekelhet:
Meghalt a magyar határnál egy katona - vizsgálat indult
Nem incidens történt a Honvédelmi Minisztérium szerint. A déli határszakaszon életét vesztette egy katona csütörtökön – közölte a Honvédelmi Minisztérium kommunikációs osztálya ...
  
Segíts egy megosztással - 7 hónapja tűnt el a 4 éves Dávid
2020-07-02 eltűnési dátummal töltötte fel a rendőrség a kisfiú keresését. Személyes adatok Név: MÉSZÁROS ZSOMBOR DÁVID Születési családi és utónév:<...
  
Segíts egy megosztással - eltűnt kisfiút keres a rendőrség
2021-02-17 eltűnési dátummal töltötte fel a rendőrség a kisfiú keresését. Személyes adatok Név: SZOLNOKI LEONÁRD Születési családi és ut...
  
Ez is érdekelhet:
                             
Ezek érdekelték olvasóinkat leginkább
Gyászol Schobert Norbi: elhunyt az a férfi, akin segíteni szeretett volna
Katonai tábor épül Gyulafirátót határában - elképesztő beruházás
Bodó szerint több mint egymillió munkahelyet védhetett meg a kormány
Közel 80 millió forintot kapott Pataky Attila cége
A kiosztott támogatás ráadásul nem egy-két milliós volt, ennél lényegesen több landolt az érintetteknél. A Szerencsejáték Zrt. havi bontásban publikálta, hogy támogatásosztással fo...
  
Újabb botrány: Ittasan okozott balesetet Hévíz fideszes alpolgármestere
A vétlen autós megsérült a karambolban. Ittasan okozott balesetet Hévíz fideszes alpolgármestere szombaton – számolt be az RTL Híradó. A riport szerint Kepli József János hivatali aut...
  
Felszámolják Ákos volt budai éttermét, ráadásul nem is akárkik! - Mészárosék
Alig egy évvel azután, hogy az első kerületi vendéglátóhely a Mészáros Lőrinc tulajdonában lévő Talentis Grouphoz került, végelszámolással bezárják - írja az mfor.hu. Az Andante B...
  
Hollik: A baloldal aljas politikai számításból azon dolgozik, hogy elhúzódjon a járvány
A kormánypártok szerint a baloldal aljas politikai számításból azon dolgozik, hogy elhúzódjon a járvány. Hollik István, a Fidesz kommunikációs igazgatója szerdán az MTI-hez eljuttatott ...
  
Elgázolt és cserben hagyott egy anyát és gyermekét - Egy év fogházbüntetésre ítélték
Egy év letöltendő fogházbüntetésre ítélte jogerősen a Zalaegerszegi Törvényszék azt a nőt, aki 2018-ban egy nagykanizsai zebrán elgázolt egy anyát és négyéves fiát, majd a baleset...
  
Magyar zenészt gyászol Magyarország
Gyászol Magyarország! Ő volt az a művész, aki mindenkiért élt. Elhunyt Magyar Gábor, az Opera Zenekar gordonkaművésze - számol be a tragikus hírről az Operaház Facebook oldalán. "Tanu...
  
Komoly dilemma elé kerülnek a magánellátásba is járó betegek
Márciustól nem mehet ugyanahhoz az orvoshoz a beteg magán- és közellátásba. Kivételek vannak, a november közepe előtt megkezdett kezelésekre ez nem vonatkozik. Hétfőtől – elméletben...
  
Mindenki megdöglik - konyhakéssel támadtak meg egy tűzoltót
Elrendelte a Debreceni Járásbíróság annak a férfinak a letartóztatását, aki vasárnap baltával szétverte sógora autóját, megfenyegette a rokonait és a rendőröket, majd konyhakéssel t...
  
Orbán Viktor már várja, hogy a jövő héten végre beoltsák
A miniszterelnök egy szerda délelőtti Facebook-videóban jelentette be, hogy ma a kínai Sinopharm vakcinájával is elkezdenek oltani Magyarországon, ami neki reményt ad, hogy talán valam...
  
Pokorni szerint a Fidesz meg tudja nyerni a meccset
Pokorni Zoltán szerint a jövő évi választások nagy kérdése az lesz, hogy az egyesült ellenzék a nép szószólójaként tudja-e feltüntetni magát. Ha az egyébként sokszínű ellenz...
  
Deutsch: Nettó hazugság, hogy az Orbán-kormány korlátozná a sajtószabadságot
A politika Magyarországon továbbra sem bántja a kritikus hangú újságírókat, Nyugat-Európa tucatnyi országában viszont hatalmi eszközökkel is meg van erősítve a baloldali, liberális ön...
  
Deutsch Tamás: Nyugat-Európából irigykedve nézik a magyar médiahelyzetet
Közszájon forgó európai legendának tartja Deutsch Tamás azt, amit a magyar sajtószabadságról állítanak a nyugati sajtóban. A Fidesz európai parlamenti képviselőjétől a szerdai kormán...
  
Van autója? fontos levél érkezik figyelje a postaládát
Elkezdik kiküldeni az idei gépjárműadóról szóló határozatokat. A gépjárműadóval kapcsolatos adóztatási feladatokat idén már a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) látja el – hívj...
  
Deutsch Tamás: Nyugat-Európából irigykedve nézik a magyar médiahelyzetet
Közszájon forgó európai legendának tartja Deutsch Tamás azt, amit a magyar sajtószabadságról állítanak a nyugati sajtóban. A Fidesz európai parlamenti képviselőjétől a szerdai kormán...
  
3,5 hónap után megérkezett, és fejenként havi 10 ezer forintra jön ki az állami bértámogatás
105 nap után megérkezett bértámogatás, a járulékok levonása után fejenként havi 10 416 forintot tesz ki – tudatta a nyilvánossággal a Ráday utcai Jedermann kávézó az ajtajára tűzö...
  
A nyugdíjasok is hibásak, amiért ekkora tömeg volt reggel Szombathelyen az oltóponton a Vas Megyei Kormányhivatal vezetője szerint
680 regisztrált helyi oltását írták ki szerdára Szombathelyre, ahol négy oltócsoport oltotta az odaérkezőket több-kevesebb sikerrel, ahogy ugyanis délelőtt már azt megírtuk az úgytudju...
  
Új helikoptergyár Magyarországon - óriási fejlesztések kezdődtek
Békéscsabán és környékén tíz év múlva olyan környezet alakulhat ki, amilyet Kecskeméten a Mercedes beruházása indított el – hangoztatta az innovációs és technológiai miniszter a B...
  
Óriási a botrány: tárgyalás nélkül Felfüggesztett börtönre ítélték az egykori MSZP-s országgyűlési képviselőt
Az ügyészség nem kérte a tárgyalás megtartását, most Donáthnak kell döntenie, él-e ezzel a jogával. A bíróság büntetővégzésével – az ügyészi indítvánnyal teljes mértékben...
  
Müller Cecília: Aki már védett, szabadulhat a korlátozások alól
Orbán Viktor miniszterelnöknél tett mai látogatásán Müller Cecília azt javasolta, hogy akinél kialakul a teljes védettség, annál oldják fel az elzárást – hangzott el az operatív tör...
  
Meghosszabbította a kormány a gyülekezési tilalmat
A rendőrök 397 emberrel szemben intézkedtek a kijárási és a közterületi magatartási szabályok megsértése miatt kedden – közölte Kiss Róbert az operatív törzs szerdai sajtótájékoz...
  
Szerelmes a magyar: A nyolcvanas évek óta nem kötöttek annyi házasságot, mint tavaly
A járvány miatt ugyan a nagy lagzik egy része elmaradt 2020-ban, ám az esküvők megszaporodtak. És bár a tavalyi házasságkötések száma egészen kimagasló, a koronavírus-válság nem tet...
  
Elképesztő állítás: a számlájára befolyó pénz egy része valójában nem is az övé, hanem Kósa Lajosé volt
A "csengeri örökösnő" állítása szerint a számlájára befolyó pénz egy része valójában nem is az övé, hanem Kósa Lajosé volt, csak a számláját adta volna "kölcsön" – írja e h...
  
Kétmilliárdos ingatlanügy robbantotta a legújabb bombát Budapesten
A főpolgármester még megakaszthatja az V. kerületi, önkormányzati tulajdonú iroda- és üzlethelyiségek fű alatti eladását. A Belváros idevágó pályázata nemcsak furcsaságoktól hemzse...
  
Kiderült mikor olthatják be Orbán Viktort!
Orbán Viktor is izgatottan várja, hogy végre megkapja az oltást. Ahogy korábban a Blikk is megírta, Orbán Viktor a Facebook-oldalán közölte: túl vannak a járványügyi konzultációk más...
  
Varga Judit: Most Brüsszelnél pattog a labda, itt az idő, hogy ők is elvégezzék a munka rájuk eső részét
Nemcsak azt jelezte a kormány, hogy készek hatályon kívül helyezni a "vitatott szabályozást", hanem a szabályozás átalakítására vonatkozó normaszöveget is megküldték az Európai Bizot...
  
Újabb csatát nyert meg a rák ellen a magyar színész
Jól sikerült a legutóbbi operációja, így már haza is engedték orvosai a kórházból. Budapest — Közel egy éves harc után végre jó hírekről számolt be Forgács Gábor (73) a Blikkne...
  
Soha ennyi támogatást külföldi beruházónak nem ígért még a kormány
Palkovics László innovációs és technológiai miniszter pénteken Kaposváron bejelentette, hogy a tervek szerint évi 100 jármű készülne a magyar állam és egy német vállalkozás által l...
  
Orbán szerint az egészségügy jól bírja és bírni is fogja a terhelést, a tartalékok nagyok
A ma reggeli adatok is alátámasztják, hogy itt a harmadik hullám – mondta a miniszterelnök a Kossuth Rádió reggeli műsorában. Az operatív törzs üléséről érkezett Orbán Viktor mi...
  
Támogatáscsomag melyet a magyar kormány ad a vállalkozásoknak Szerbiai beruházásokra
Az elsősorban telekommunikációval foglalkozó Sat-Trakt Kft. Szabadkán épít sörfőzdét, de hogy mennyiből, azt nem árulták el. Zsemberi János Sat-Trakt Kft. nevű cége is részesült ab...
  
Bodó szerint több mint egymillió munkahelyet védhetett meg a kormány
Meghaladja az egymilliót azoknak a száma, akiknek a munkahelyét megvédte a kormány - mondta az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitk...
  
THE POST
COPYRIGHT © 2021. minden jog fenntartva - Impresszum
ThePost
Varga Judit lakásai: hogyan lehet 200 milliós vásárlásra 192 milliós hitelt felvenni?
A Magyar Nemzeti Bank szabályai alapján erre a konstrukcióra egyetlen megoldás létezik, ha a Varga–Magyar házaspár más ingatlant, szaknyelven pótfedezetet is betolt a lakáshitel mögé. Hazai bankárokkal beszéltük át a különös lakásvásárlás szabályait, szerintük az MNB adósságfékszabálya annyira szigorú, hogy attól Orbán Viktor kedvéért sem tudnának eltérni.

Felszisszentek a bankárok, amikor ma azt olvasták a Blikk nyomán a hazai sajtóban, hogy Varga Judit igazságügyminiszter és férje, Magyar Péter 200 millió forintért vásárolt öt ingatlant a XII. kerület Kútvölgy városrészében, és ehhez 192 millió forint bankhitelt vettek fel.

Ekkora ingatlanhoz ugyanis a Magyar Nemzeti Bank (MNB) szigorú előírásai alapján legfeljebb 160 millió forint (80 százaléknyi) hitel folyósítható. A vásárlások 2019 decemberében történtek, az öt lakás együtt 270 négyzetméteres, a cikkek szerint a miniszter és férje 8 millió forint foglalót fizetett ki önerőből.

Ha ez valóban így történt, 96 százalékos LTV-arányt (a hitel mértékének és a vásárolt ingatlan értékének aránya) ért volna el a tranzakció, ami teljességgel szabálytalan, így vélhetően a család más ingatlant is fedezetként adhatott a hitel mögé.
Adósságfék

A hazai lakáshitelpiacot a 2008–2009-es pénzügyi válság után bekövetkező devizahitelválság után alaposan megrendszabályozták, az úgynevezett adósságfékszabályok lényege az, hogy a háztartások ne kerüljenek adósságspirálba, ne adósodjanak el kezelhetetlenül.

A bankokra és a lakáshitelezésre két kiemelten fontos mutató vonatkozik, az egyik a családi jövedelem és a törlesztőrészletek arányát szabályozza, a másik a hitel nagyságát az ingatlan értékével (terhelhetőség) veti össze.

Az adósságfék-rendelet 2015. január elsején lépett életbe, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) ettől nem tekinthet el, nincsenek „VIP”-ügyfelek, minden banknak kötelező alkalmaznia a lakossági hitelezésnél.
A jövedelemarányos szabály

Bár a bankok maguk sem így használják, de magyar elnevezéssel a két fontos előírás a JTM és a HFM. A JTM (jövedelemarányos törlesztési mutató) az új hiteligényléskor vizsgálandó. Ezzel most azért nem érdemes nagyon foglalkozni, mert itt aligha lépett fel probléma.

A JTM a család összes rendszeresen befolyó havi nettó jövedelmének a maximális terhelhetőségét adja meg. Azaz megszabja, hogy a család a kézhez kapott nettó jövedelmének hány százalékát fordíthatja hitelei törlesztőrészleteire. A Varga–Magyar család sokmilliós jövedelme miatt itt nem léphetett fel gond, a cikkek szerint Varga Judit jövedelme havi 2,3 millió forint, férje, Magyar Péter a Diákhitel Központ vezérigazgatójaként 3,9 millió forintot keres, ezenkívül Magyar V. kerületi ingatlanának kiadásából évi 7,4 millió forint további bevételre tettek szert.

Egy 192 millió forintos hitel törlesztőrészletét nem ismerjük, az függ a THM-től, a futamidőtől, a kamatperiódustól, de reálisan úgy egymillió forint havi törlesztést igényel. Ezt a hitelt a két kereső már kétmillió forintos havi jövedelem mellett is fel tudta volna venni. Hétköznapi kifejezéssel, az, hogy a jól kereső házaspár 192 millió forintos hitelt vett fel, nem irreális.

A hitelfedezet

A jövedelemarányos törlesztés mellett van azonban egy problémásabb másik fontos szabály is, ez az említett LTV (loan to value), amire az MNB magyar elnevezést vezetett be, ez a HFM (hitelfedezeti mutató).

Ez a mutatószám arra vonatkozik, hogy a megvásárolandó ingatlan forgalmi értékének maximálisan hány százaléka lehet a lakáshitel. Ez a forintalapú hiteleknél 80 százalék, a devizahiteleknél 50 százalék.

Több bankárral is háttérbeszélgettünk, szerintük ezt annyira komolyan veszi az MNB, hogy ettől lehetetlen eltérni, ahogy egyikük fogalmazott, még Orbán Viktor személyes kérésére sem tudunk a 80 százalék fölé menni.

Vagyis amennyiben igaz a 200 milliós ingatlanvásárlás és a 192 millió forintos hitel, akkor a miniszter és férje biztosan pótlólagos fedezetet vont be. Ez akár lehetett Magyar V. kerületi lakása, amelyiknek a kiadásából 7,4 milliós bevétele van a családnak.

Önerős trükközés

Nagyon fontos, hogy a 20 százalékos önerőt, jelen esetben a 40 millió forintot, hitelből nem lehet előteremteni, mert az ügyfél így is adósságspirálba kerülhetne, ezt az MNB el akarja kerülni.

A bankárok szerint a fedezetlen személyi kölcsönök piacán nincsenek is ekkora (például 32 milliós) személyi hitelek, 8-10 millió a személyi kölcsönök piaci csúcsa, fedezetlen hitelből az is óriási kitettség. Forrásaink azt is elmondták, hogy a szabályok kijátszására történtek korábban kísérletek, de az MNB igyekezett betömni a szabályozási lyukakat.

Az MNB azt írta elő, hogy a bankoknak a három hónapon belül felvett személyi kölcsönöket is be kell mutatniuk, vagyis nem szabályos az, hogy valaki az önerőt is hitelből (úgynevezett bridge-finanszírozásból) teremti elő, még akkor sem, ha egy másik banktól drága személyi kölcsönt vesz fel valaki (azt persze megteheti, hogy nem maga a pár veszi fel a hitelt, hanem egy másik hozzátartozó). Csalárd szándékkal tehát esetleg kijátszható a szabály, de ezt az MNB tiltja és követi is, a bankoknak erről riportálni kell. Természetesen biztosak lehetünk abban, hogy itt nem ez történt.
Extra vizsgálat

Mint azt többen elmesélték, egy 100 millió forintot meghaladó lakáshitelre mindenki nagyon odafigyel, ez a méret már a kockázatkezelési vezetőhöz kerül, és még a normál ügymenetnél is szigorúbb az elbírálás.

Mint a kockázatkezelő munkatársak elmesélték, egy bank két értéket is vizsgál, és ebből óvatosságból csak a kisebbet folyósítja. Az egyik a törvényben előírt 80 százalékos forgalmi érték. E fölé nem lehet semmiképpen menni. Az adott ingatlan forgalmi értéke jellemzően maximum a vételár. (Régen a svájcifrank-hitelek idején a magas jövedelmű ügyfeleknek adtak 100 százalékos LTV-n is devizahitelt, amikor elszállt a svájci frank, ebből óriási baj lett).

De valójában a bankok sokszor még ennyit sem folyósítanak. A másik mutató ugyanis a bank belső értéke, az úgynevezett hitelbiztosítéki érték. Ez azt jelenti, hogy a bank felméri, amennyiben gyorsan el kellene eladnia az ingatlant, mennyi bevételt tudna biztosan realizálni. Ez jellemzően egy diszkontált érték, egy 200 milliós ingatlan esetén inkább csak 140-150 millió forint. Itt van egyedi mérlegelési lehetősége a banknak. A hitelbiztosítéki értékkorrekció egy folyamat, amelyben az értékbecslő megnézi a környéket, az ingatlan állapotát, ezt egy banki fedezetes csapat is átnézi a bankból, a hitelbiztosítéki érték általában 20-25 százalékkal kisebb, mint a forgalmi érték, vagyis ez az érték jellemzően kicsit még csökkenti is a folyósítás lehetőségét a törvényben előírt maximális értékhez képest.

Összefoglalva a bankárok véleményét, a Varga–Magyar házaspár jövedelmi helyzetéhez képest ez az eladósodás reális, ugyanakkor a közölt paraméterek csak úgy lehetségesek, ha a hitelhez a házaspár jelentős pótfedezetet adott.
 Forrás: telex
Itt találod a hét legvitatottabb témáit!
Olvasd nálunk azokat a híreket amiket a leginkább imádtak vagy utáltak az olvasók!
Meghalt a magyar határnál egy katona - vizsgálat indult
Segíts egy megosztással - 7 hónapja tűnt el a 4 éves Dávid
Segíts egy megosztással - eltűnt kisfiút keres a rendőrség
Felszámolják Ákos volt budai éttermét, ráadásul nem is akárkik! - Mészárosék
Óriási botrány: Ittasan okozott sérüléses balesetet Hévíz fideszes alpolgármestere
Balesetet szenvedett Jakab Péter - fotót is közölt róla
Megszűnhet a debreceni traumatológia, az orvosok nem írják alá a felkínált szerződést
Újabb 3,5 milliárd közforintot kapott Rogán kedvenc alapítványa
Gyászol Schobert Norbi: elhunyt az a férfi, akin segíteni szeretett volna
Katonai tábor épül Gyulafirátót határában - elképesztő beruházás
Bodó szerint több mint egymillió munkahelyet védhetett meg a kormány
Feljelentették Orbán Viktort egy temetése miatt
Uniós pénzből adja a tízmilliós hitelt a kormány a kisvállalkozásoknak
Egy friss kormányrendelet ami éjjel jelent meg - csak az nézze meg aki rajong a sportokért
Máris visszadobta a rendőrség az Orbán Viktor elleni feljelentést
Orbán Viktor Miniszterelnökünk tegnap belekezdett a Húsvét előtti 40 napos böjtbe..
Ez meg mi? Vagy kikötöd, vagy agyonlőlek - videó egy magyar kamuvadőrről
Pumped Gabo: Mint valaki utolsó csöves naplopót, úgy kezeltek
Fidesz közlemény: a baloldal utcára teszi Európa egyetlen zsidó televízióját, a Heti Tv-t
Az uniós pénzekkel kapcsolatos korrupció miatt aggódik a Fidesz
Menczer : ha baloldali vezetése lenne Magyarországnak, akkor a baloldal nem tenne semmit
Szijjártó inkább elment szavazni, mint az amerikai külügyminiszterrel tárgyalt volna
Óriási botrány: Harmincan kaphattak soron kívül oltást hamis igazolással Budapesten
Új helikoptergyár Magyarországon - óriási fejlesztések kezdődtek
Részlegesen nyithatnak a gyógyfürdők márciusban
Kásler szerint segíthet átvészelni ezt a nehéz időszakot: királycsontokat hozatott felszínre
Gyalog, mezítláb, egy szál alsónadrágban haladt a magyar képviselő Makó felé
Gyurcsány börtönbe vágná azokat, akik a közpénzekhez nyúlnak - Aki kivesz egy fillért is a közös pénzből, az én édesanyámat lopja meg -
Baj van: A nyíregyházi traumatológusok sem fogadják el a szerződésüket, ott is leállhat az ellátás
Kiskirályok: Alkalmazott veszi fel a leesett szemüveget a parlamenti képviselő helyett
Elképesztő állítás: a számlájára befolyó pénz egy része valójában nem is az övé, hanem Kósa Lajosé volt
Kormányközeli cégek és São Pauló-i repjegyek is feltűnnek az iparkamara szerződéseiben
Orbán megmutatta a konzultációban adott válaszait
Na ezt látni kell - autósok balhéztak Szegeden nem is akárhogy
Szijjártó: tiltakozunk az ellen, hogy az EU Bizottság politikai feltételekhez kösse a támogatások kifizetését Egyiptom számára
Dömötör Csaba: Egyetlen bajba jutott családot sem hagyhatunk az út szélén
Kétmilliárdos ingatlanügy robbantotta a legújabb bombát Budapesten
Szijjártó: a legjobb vakcina az, amely megérkezik és amelyet be lehet adni a magyar embereknek
Reviczky Gábor szerint a Fidesz nem is jobboldali párt mert sok szociális intézkedést hozott
Ez meg mi? Vagy kikötöd, vagy agyonlőlek - videó egy magyar kamuvadőrről
Mészáros Lőrinc öccse Mészáros Lőrinc veje elől vitt el egy közbeszerzést
Varga Judit: Most Brüsszelnél pattog a labda, itt az idő, hogy ők is elvégezzék a munka rájuk eső részét
Titkos alagutat építtet Orbán a Puskás Stadion alá? - nagyon durva állításokkal álltak elő
A fedélzeti kamerájuk buktatta le a hajléktalant verő rendőröket
Nacsa: A járvány elleni védekezésben nem számíthatnak a baloldalra a magyar emberek
Schanda Tamás államtitkár szerint Magyarországon visszaszorították a második hullámot
Üzemi balesetre hivatkozva próbált a táppénzzel csalni egy szegedi pár - milliárdos csalás
A Fidesz szerint a baloldal, amikor hatalmon volt, nem becsülte a dolgozókat
Egy friss kormányrendelet ami éjjel jelent meg - csak az nézze meg aki rajong a sportokért
Orbán bejelentés: mutatjuk mire számíthatunk
Ne tegyenek kutyasz.rt a postaládámba - Tóth Krisztina keményen visszaszólt
Hajsza a fenyegetőző után: kiaz aki Müller Cecília életére tör?
Deutsch Tamás: Nyugat-Európából irigykedve nézik a magyar médiahelyzetet
Óriási a botrány: tárgyalás nélkül Felfüggesztett börtönre ítélték az egykori MSZP-s országgyűlési képviselőt
Kiderült mikor olthatják be Orbán Viktort!
3,5 hónap után megérkezett, és fejenként havi 10 ezer forintra jön ki az állami bértámogatás
Összehívott a külügy 100 országból 100 embert, akik egy héten át egy teremben ülnek
Elképesztő képsorok: Mercivel menekült a rendőrök elől Zuglóban
Nem kapnak plusz pénzt a háziorvosok
Kövér László azt mondta nem akarnak nyomozni a képviselőjelöltjeik után
Katonai tábor épül Gyulafirátót határában - elképesztő beruházás
Müller Cecília: Aki már védett, szabadulhat a korlátozások alól
Hivatalos: a magyarok legkedveltebb turisztikai célpontja bevezette a vakcina útlevelet
Nagyon durván kiakadtak a jogvédők Novák Katalinra
Durván drágul az üzemanyag a következő napokban
Csúnyán beleszálltak a kommentelők Vitray Tamásba
Magyarország lélegeztetőgépekkel segíti a galántai kórházat
A nyugdíjasok is hibásak, amiért ekkora tömeg volt reggel Szombathelyen az oltóponton a Vas Megyei Kormányhivatal vezetője szerint
Már közzétették a veszélyhelyzet meghosszabbítását
Máris előállították a vadászt, aki a levegőbe lőve próbált elzavarni egy kutyasétáltatót
Több tucat fát kivágnak a Balaton partján - óriási a felháborodás
Elképesztő roham: több százezer magyar foglalt szállást áprilisra és májusra
Bánki Erik fideszes képviselő ex-felesége is kapott az állami turizmusfejlesztési támogatásból 31, 5 milliót
Közel 80 millió forintot kapott Pataky Attila cége
Idősek tucatjai várakoztak egymás hegyén-hátán a szombathelyi oltópontoknál
ThePost
COPYRIGHT © 2021. minden jog fenntartva - Impresszum