Megindulnak a nyugdíjasok: Követelik a kormánytól, hogy halasszák el a rezsiemelést

Nehéz ősz lesz.

Sok százezer kisnyugdíjas érdekében a rezsiemelés október elsejére történő halasztását követeli a kormánytól a több nyugdíjas szervezetet tömörítő Nyugdíjas Szervezetek Egyeztető Tanácsa (NYUSZET).

A szervezet emlékeztet, hogy bár eleinte tényleg csökkent a családok rezsije a rezsicsökkentéssel, ezután évekig fizettek többet a magyar családok a piaci árnál. Emellett a kormányt azért is bírálják, mert évekig nem tett semmit a lakások korszerűsítéséért, az EU-s támogatásokat pedig önkényesen átcsoportosították.

A valóság most brutálisan szembesíti a társadalmat a kormányzat eddigi hazugságaival.

A kormány a családoknak hatalmas terhet okoz a hirtelen jött rezsiemeléssel, ezt súlyosbítja azzal, hogy felkészülési idő nélkül fogadta el az emelést.

“Egy felelősen kormányzó párttól elvárható a lakosság és a gazdaság biztonsága érdekében az átgondoltabb döntéshozatal”

– tették hozzá.

“Nem rezsicsökkentésről szóló kommunikációs trükkökre, hanem működőképes, a lakosság számára elviselhető energia ár- és szociális biztonságot adó támogatási rendszer kidolgozására van szükség.”

— emlékeztetett a NYUSZET.

Ha a kormány – miként állítja – tényleg az átlagfogyasztásig akar támogatást adni, akkor nem a fogyasztási helyek, hanem az egyes háztartások fogyasztásának átlagát kell alapul venni. Jelenleg

4 millió háztartás van, de 5,6 millió áramfogyasztási hely;

utóbbiban nyaralók, irodák, orvosi rendelők céljára használt lakások is, ott az energiafogyasztás lényegesen kisebb a lakott lakásokénál.

Azaz a kormány nem a háztartások átlagos fogyasztását, hanem annak csak egy részét tekinti támogatási alapnak, ezért minden második háztartásban túl fogják lépni a kormány által átlagnak tekintett mennyiséget, azaz a háztartások felében növekedni fognak a rezsi kiadások, a családok negyedének jelentősen.

A NYUSZET alapvetőnek tartja, hogy a családokat támogassák, ahogy ezt az Európai Unió tagországaiban is teszik. Ennek egyik módja, ha a család létszámát, jövedelmét veszik alapul. Ezzel lehetővé válna, hogy ne csak a gázzal/villannyal fűtők kapjanak támogatást. Ez azért fontos, mert éppen az alacsony jövedelmű családok, így idős emberek közül százezrek fával, szénnel fűtenek;

a szén ára 15,4%-kal, a tűzifáé 10,5%-kal emelkedett egy év alatt.

A szervezet elvárja, hogy a kormány szakemberek bevonásával készítsen a társadalom egészére kiterjedő felelősségvállalást tükröző, realitáson alapuló javaslatot az energiaárak alakítására, hozzon intézkedéseket a lakások energetikai korszerűsítésének ösztönzésére és anyagi támogatására.

(via 24.hu)





Európa megtalálta Orbán Viktor gyengepontját? - megdöbbentő javaslattal álltak elő ellene

Amennyiben ez igazolódik, az Orbán-kormány ellen....

Tanúként hallgatták ki Varga Juditot az ügyészségen

Robbant a hír: Tanúként hallgatták ki Varga Juditot az ügyészségen