Jöhet az Orbán-giga hitel: a MÁV a 70 milliárdos üzletet köt, de van itt még egy érdekesség

Valaki nagyon jól jár.

A Máv-Start Zrt. legfeljebb 50 darab két áramrendszerű, 230 km/óra maximális sebességre képes villamos mozdony beszerzésére az Eurofima Európai Vasúti Gördülőállomány-finanszírozási Társaságtól legfeljebb 70 milliárd forintnak megfelelő hitelt vehet fel euróban — derült ki a kormány döntése a legutóbbi Magyar Közlönyből.

A hitelre, annak kamataira, jutalékaira és járulékaira a magyar kormány 100 százalékos kezességet vállal, a MÁV-Startnak

nem kell díjat fizetnie.

Az átszámítást a 2022. szeptember 7-i MNB euró-középárfolyam alapján kell elvégezni.

A kormány ezért megbízta a technológiai és ipari minisztert, hogy készítse elő és folytassa le a feltételes, tárgyalásos közbeszerzési eljárást 39+10 darab szerelvényre.

A közbeszerzést ez év utolsó napjáig kell megindítani és 2023. március 31.-ig kell lefolytatni.

Az ügy előzménye, hogy nyáron közölte az MTI: a vasúti járműveket gyártó és javító Dunakeszi Járműjavító Kft. közvetett tulajdonosa, a Magyar Vagon Befektetési Vagyonkezelő Zrt. bejelentette, hogy megszerezte a tulajdonostársa, a TMH International AG üzletrészét, és ezzel

teljes egészében magyar tulajdonba került a járműjavító,

valamint irányítást szerzett az egyiptomi állami vasútnak kocsikat szállító Transmashholding Hungary Kft.-ben is.

A Magyar Vagon Befektetési Zrt.-ben társtulajdonos Magyar Vagon Invest Zrt. tulajdonosa a cégbírósági adatok szerint a Solva II Magántőkealap, amelynek alapkezelője Hernádi Zsoltnak, a Mol Nyrt. elnök-vezérigazgatójának többségi tulajdonában lévő Gran Private Equity Zrt.

A Magyar Vagon Invest vezérigazgatója pedig Komondi Zsolt, aki Hernádi mellett kisebbségi (20 százalékos) tulajdonosa a Gran Private Equitynek is.





Európa megtalálta Orbán Viktor gyengepontját? - megdöbbentő javaslattal álltak elő ellene

Amennyiben ez igazolódik, az Orbán-kormány ellen....