Így nyerészkednek a magyarokon Orbánék: Busás hasznot tesznek zsebre az embereket nyomorító megszorításaikkal

Elképesztően nőnek a kormány bevételei, egyre hízik Orbánék kasszája.

Átmeneti fordulat állt be júliusban az államháztartás gazdálkodásában, az év eleji megahiányok után a hetedik hónapban ugyanis 255 milliárd forintos többlet keletkezett — számolt be róla a Népszava.

A héthavi hiány így 2636,5 milliárd forintra csökkent, ami ugyanakkor az egész évre tervezett összegnek még mindig a 83 százaléka. A költségvetés tehát nem épp a legjobb úton halad afelé, hogy teljesüljön az éves 3152 milliárd forintos hiánycél.

A júliusi többlet két fő tényezőre vezethető vissza:

az adóbevételekben egyre erőteljesebben érvényesül az inflációs hatás,

júliusban pedig megkezdte a kormányzat azokat a megszorításokat, amelyeket megválasztása, illetve megalakulása után jelentett be.

Adóbevételi többlete a kormányzatnak főként az áfából adódott: az idei bevételek

30 százalékkal, 914 milliárd forinttal voltak magasabbak, mint egy évvel ezelőtt.

Bár nem lenne példátlan, hogy ilyen magas héthavi hiány után a kormány teljesítse az év végi hiánycélt, ez idén várhatóan nem fog nem fog sikerülni.

A Pénzügyminisztérium (PM) napokban közzétett, héthavi költségvetési beszámolója szerint az állam, illetve a kormány bevételei az első hét hónapban 17 015 milliárd forintra rúgtak. Ez 3140 milliárd forintos,

22,6 százalékos növekedés tavalyhoz képest.

A PM adatai szerint a cégek által befizetett adók összege 1447 milliárd forintot tett ki, ami 28 százalékos növekedés. Gyakorlatilag minden céges adónem növekszik, legyen az a nagy cégek által fizettet társasági adó, vagy kkv-kra szabott adónemek. Szépen emelkedtek a fogyasztási adóbevételek is,

áfából ráadásul közel négyszer annyi pénz érkezett be a költségvetésbe, mint a cégek befizetéseiből.

A fogyasztási adókból (áfa, jövedéki adó) az első hét hónapban 4985 milliárd forint folyt be, ami ezer milliárd forintos, azaz 25 százalékos növekedés az előző évhez képest.

Megjegyzik, az élelmiszerek estében mért 30-40 százalékos drágulás jelentősen meglökte a költségvetés bevételeit.

(nepszava.hu)





Európa megtalálta Orbán Viktor gyengepontját? - megdöbbentő javaslattal álltak elő ellene

Amennyiben ez igazolódik, az Orbán-kormány ellen....