Újabb két gázcsapot zárhat el Vlagyimir Putyin

Oroszország kiszámíthatatlanná vált.

Az Európába földgázt szállító orosz vezetékekből már csak az Ukrajnát keresztező Testvériség és a dél felől érkező Török Áramlat működik, ám Moszkva kiszámíthatatlanná vált viselkedése miatt kérdés, meddig marad ez így, írja a napi.hu.

Így már csak 80 millió köbméter körül van a napi 400 millió köbmétert is megközelítő nyugati irányú orosz gázexport. Ennek valamivel több mint a fele jön Törökországon keresztül, 35 millió köbméter pedig az ukrán tranziton jut el az EU-ba — írja a G7.hu a további lehetőségeket összegző cikkében.

Oroszország igyekszik a gázfegyverrel sakkban tartani Európát, Ukrajnán keresztül még mindig szállít az EU felé, amiért a háború alatt is tranzitdíjat fizet Kijevnek. Így Ukrajna évi 1,2 milliárd dollárt kap az orosz állami kézben lévő Gazpromtól.

A tranzitvezetékbe betárolt mennyiség májusban a harmadával csökkent,

miután az oroszok Luhanszktól északra elfoglalták a novopszkovi kompresszorállomást. Az ukránok állítása szerint ott a gázt az orosz megszállás alatt álló területre irányították át. Az ukrajnai gáztranzit kétharmada azonban azóta is megy tovább.

Deák András, az NKE Stratégiai Védelmi Kutatóintézetének a posztszovjet térséggel és energiapolitikával foglalkozó tudományos főmunkatársa szerint reális esélye van annak, hogy az ukrán tranzit idáig háttérben lévő kérdése hamarosan előtérbe kerül, még akkor is, ha a politikai racionalitás nem feltétlenül ezt diktálná.

A szekértő szerint ha Oroszország úgy dönt, hogy nem szállít tovább az EU felé, akkor az Északi Áramlat 1 után

az ukrajnai vezeték lesz a következő, ami leáll:

Az ésszerűség azt diktálná, hogy ne zárják el teljesen a gázt, mert ez az utolsó orosz ütőkártya. De sok jel utal arra, hogy Moszkvában már nem számolnak a következményekkel, sem a racionalitással. Ha pedig megint zárnak a csapon, akkor az ukrán tranzit lesz a következő, amit leállítanak.

(napi.hu)





Tanúként hallgatták ki Varga Juditot az ügyészségen

Robbant a hír: Tanúként hallgatták ki Varga Juditot az ügyészségen

Európa megtalálta Orbán Viktor gyengepontját? - megdöbbentő javaslattal álltak elő ellene

Amennyiben ez igazolódik, az Orbán-kormány ellen....

Tanúként hallgatták ki Varga Juditot az ügyészségen

Robbant a hír: Tanúként hallgatták ki Varga Juditot az ügyészségen