Az Orbán terv bukása: mézesmadzag és bunkósbot kellhet neki....


Kovács János politikai elemzőt a francia elnök hétfői, budapesti látogatásáról kérdeztük.


A hamarosan kezdődő francia uniós soros elnökség apropóján hétfőn érkezik Budapestre Emmanuel Macron, aki a V4-es vezetőkkel, köztük Orbán Viktor miniszterelnökkel is találkozik. Várhatóan milyen témák kerülnek majd terítékre az egyeztetés során?

— Szóba kerülhet a nyugat-balkáni bővítés, ami a magyar kormány szívügye, az EU menekültpolitikájának felülvizsgálata, amit Macron is szorgalmaz és az atomenergia, amiben szintén hasonló az álláspontjuk. Törésvonal lehet az európai minimálbérben, amit Orbán Viktor nem támogat. Macrontól a saját tábora elvárja, hogy ne csak a mézesmadzag, hanem a bunkósbot politikáját is megjelenítse, így a jogállamisági kérdésben lehet egy-két kritikus megjegyzése.


Az elmúlt hónapokban Orbán a francia elnök hazai ellenfelével, Marine Le Pennel is találkozott. Melyikük a magyar miniszterelnök tényleges szövetségese?

— Franciaországban vannak olyan politikai mozgalmak, amelyek közelebb állnak a Fideszhez, mint a Macron-féle szövetség. Annak ugyanakkor csekély esélye van, hogy az elnökjelöltek közül Franciaországban egy olyan szereplő legyen a befutó, akinek a mainstreamtől eltérő, erősen jobboldali, szuverenitáspárti, nemzeti karaktere van. Itt elválik egymástól, mi a realitás és mi az, ami politikai értelemben kívánatos, de inkább csak vágyálomnak tekinthető.

Macron várhatóan Karácsony Gergellyel, Márki-Zay Péterrel és Dobrev Klárával is találkozik. Ez meglepő fordulat?

— Nem meglepő és önmagában ebben semmi kivetnivaló nincsen. Az a kérdés, hogy informálódásra, egyeztetésre szolgálnak majd a találkozók, vagy utána lesz egy közös bejelentés is. Azt gondolom, Macronnak nem érné meg, hogy támogatást és kompromisszumot kérve érkezik a V4-es vezetőkhöz, miközben egy harcos nyilatkozatban elhatárolódik Orbán Viktortól.






Európa megtalálta Orbán Viktor gyengepontját? - megdöbbentő javaslattal álltak elő ellene

Amennyiben ez igazolódik, az Orbán-kormány ellen....