Aprópénzért adják el a 300 milliárd forintér vásárolt lélegeztetőgépeket - mutatjuk az árverés részleteit

A magyar kormány korábbi lélegeztetőgép-beszerzése, ami 16 ezer darabot és 300 milliárd forintot tett ki a covid-járvány első hullámában, most ismét reflektorfénybe került egy árverés kapcsán. Gelencsér Ferenc momentumos politikus hívta fel a figyelmet egy december 20-án közzétett hirdetményre, amelyben a Külügyminisztérium által kezdeményezett végrehajtás keretében 749 darab kínai lélegeztetőgép keres gazdát.

Ezek a gépek eredetileg a TMT Technics Kft.-től származnak, amely a külügy számára kötött szerződés alapján 1208 lélegeztetőgépet szállított 13 milliárd forintért. A mostani árverésen elérhető kínai AEONMED Shangrila 510S típusú gépek darabára 1,3 millió forint, ami messze elmarad az eredeti szerződésben szereplő 10,7 millió forintos ártól.


Az árverési tétel mögötti történet az, hogy a TMT Technics nem szállította le az összes gépet a szerződés alapján, és a külügy most 4 milliárd forintot követel a cég ellen "előleg visszafizetés+perköltség" címen. A licitháború során a gépek ára tovább csökkenhet, és ha nincs vevő, a következő szakaszban már 9 millió 737 ezer forint lehet a kezdőár a 749 darab gépre összesen.

Érdekes megjegyezni, hogy a TMT Technics Kft. tulajdonosa Tóth László, a Magyar Judo Szövetség elnöke, és az árverés kapcsán felmerült egyéb üzletei is, például a maszkgyártó gépsor beszerzése, amelyet jóval drágábban adott el az államnak, mint amennyiért megvásárolta. Mindez rávilágít az eredeti lélegeztetőgép-beszerzés körüli bizonytalanságokra és a közpénzek hatékony felhasználásának kérdésére.