Ismét drágul a a magánegészségügy - ezt már csak kevesen fogják tudni megfizetni

Magyarországon az elmúlt évek során megnyúltak a kórházi várólisták, ami miatt többen kénytelenek lehetnek magánellátást választani, hogy ne kelljen hosszú hónapokat várniuk. Azonban a magánellátás sokszor jelentős költségekkel jár - derül ki a Pénzcentrum által készített gyűjtésből.

A 2023 januárjához képest ismét romlott a helyzet a műtéti várólistákon. A szaruhártyaműtétek esetében a várakozási idő átlagosan 469 nap volt az elmúlt hat hónapban, ami 147 nappal több, mint egy évvel korábban. A térdprotézis-beültetésre 267 napot, csípőprotézisre pedig 200 napot kell várni. Az egyes beavatkozásokra való várakozási idők drasztikusan megnövekedtek az elmúlt év során, például a mandula- és orrmandulaműtétek esetében, ahol az átlagos várakozási idő 28 napról 80 napra emelkedett.

A Pénzcentrum gyűjtése szerint idén januárban már több ezer ember vár több mint 60 napot térdprotézis-beültetésre, csípőprotézisre és szürkehályog-műtétre.


Bár a magánellátás egyes szolgáltatói nem emelték az áraikat tavaly januárhoz képest, mások akár 5-30 százalékos áremelkedést is végrehajtottak.

A magánellátás során az árak jelentős mértékben eltérhetnek az adott szolgáltatás típusától függően. Például a szürkehályog-műtét esetében az árak 300 és 400 ezer forint között mozognak, míg a laparoszkópos epehólyagműtét ára 600 ezer forinttól 900 ezer forintig terjedhet. A csípőprotézis-beültetés és a térdprotézis-beültetés már magasabb árkategóriába tartoznak, 1,7 és 2 millió forint közötti költségekkel.

Az orvosi kamarai elnök, Álmos Péter, a napokban beszélt arról, hogy az egészségügyi ellátás színvonala jelentősen romlott az elmúlt öt-tíz évben. A magyar állam lakosonként csupán az uniós átlag felét, 1200-1300 eurót fordít egészségügyre, ami a hosszú várólisták és a kórházi adósságok növekedésének fő oka.