Megduplázódott a világ öt leggazdagabb emberének vagyona 2020 óta - jól megy a soruk, durva számokat mutatunk

Az elmúlt négy év alatt a világ öt leggazdagabb emberének vagyonát megduplázta, elérve a 869 milliárd dollárt (301,021,600,000,000 forint) a Guardian szerint, amely az Oxfam friss jelentésére hivatkozik. Ezzel párhuzamosan a világ legszegényebb hatvan százaléka, mintegy ötmilliárd ember, továbbra is szegényedik. Az Oxfam előrejelzése szerint a leggazdagabbak vagyona olyan mértékben növekszik, hogy az első trilliárdos személy születése várhatóan egy évtizeden belül megtörténik. A gazdagok és szegények közötti szakadék tovább növekszik, és az emberek még további 229 évig lehetnek a Földön szegények.

Az Oxfam a Covid-járvány utáni időszakban drámai egyenlőtlenségekről számolt be, rámutatva arra, hogy a világ milliárdosai 2020 óta 3,3 billió dollárral gazdagabbak, és vagyonuk háromszor gyorsabban nőtt, mint az infláció. A jelentés hangsúlyozza, hogy az emberek világszerte hosszabb és nehezebb munkaórákat vállalnak, gyakran bizonytalan munkahelyeken alacsony bérekért. Az átlagos reálbér 52 országban csökkent, és közel 800 millió munkavállaló veszített 1,5 milliárd dollárt az elmúlt két évben, ami minden dolgozónként 25 napnyi bérveszteségnek felel meg.

A jelentés kiemeli, hogy a világ 148 legnagyobb vállalata 2023 júniusáig összesen 1,8 billió dollár nettó nyereséget ért el, 52 százalékkal többet a 2018–2021-es átlagos nettó nyereséghez képest.

Az Oxfam ideiglenes vezérigazgatója, Aleema Shivji azt állítja, hogy a gazdagok és szegények közötti szakadék nem véletlen, és nem elkerülhetetlen. Kijelenti, hogy világszerte kormányok tudatos politikai döntéseket hoznak, amelyek lehetővé teszik és ösztönzik a vagyon koncentrációját, miközben százmilliók élnek szegénységben. Az igazságosabb gazdaság érdekében összehangolt politikákra van szükség, amelyek igazságosabb adózást és támogatást biztosítanak mindenki számára, nem csak a kiváltságosoknak - fogalmazott.