Óriási botrány: durva dolgokat találtak a lélegeztetőgépeket beszerző cég mérlegében - de ez még nem minden

A Magyar Judo Szövetség elnökéhez kapcsolódó cég rendkívüli nyereséget könyvelt el az állami lélegeztetőgép-megrendeléseken. Az állami előlegekkel rendelkező cég azonban nem tudott megfelelően elszámolni a maradék gépekkel. Kiderült, hogy a cég mérlegéből éppen a legérdekesebb három hónap számai hiányoznak, állítja a 24.hu.

A könyvvizsgáló cég 2022 februárjában azt jelentette, hogy a TMT Technics Kft.-nek nincs elegendő pénzügyi fedezete a kötelezettségek kiegyenlítésére, így a cég nem képes tartozásait rendezni.

Ennek ellenére 2020-ban a TMT 18,5 milliárd forint árbevételt ért el az állami megrendeléseken keresztül, és a 2,8 milliárd forint adózott eredményből a tulajdonosok 863 millió forint osztalékot vettek ki.


Bár nem érkezett hír a cég csődjéről, a 24.hu közölte, hogy a TMT még mindig rendelkezik 749 darab, eredetileg tízmilliós darabáron megrendelt, sosem használt lélegeztetőgéppel, melyeket most eladásra kínálnak. A kikiáltási ár darabonként 1,3 millió forint, de ha nincs érdeklődő, a gépeket február végéig akár 13 ezer forintért is eladják.



Az érintett cég mérlegeiből nem derül ki, hogy mi történt a cégben a szerződések megkötése előtt. A 2020-as beszámolók csak tíz- vagy százmilliós tételekről számolnak be, és az első három hónap adatai hiányoznak. Éppen ebben az időszakban érkeztek az állami megrendelések, amelyek 18,5 milliárd forint árbevételt hoztak a cégnek. A járvány évében, 2021-ben a cég forgalma már csak 169 millió forint volt, 2022-ben pedig egyetlen forint bevételt sem könyveltek el.

A 24.hu által megkérdezett könyvelő szerint, ha egy cég három hónapon keresztül nem ad le mérleget, akkor a NAV-nak kellene felszólítást küldenie, vizsgálnia az esetet, és szükség esetén büntetést kiszabnia.