Összesen 915 milliárd forint bevételük volt a nyilvántartásba vett egyházaknak egyetlen év alatt

Cím: Az egyházak jelentős állami támogatása és gazdálkodásuk: elemzés a 2022-es adatok alapján

Az elmúlt évben az egyházak jelentős bevételhez jutottak Magyarországon, amelyet főként állami támogatásokból szereztek meg. A 2022-es adatok alapján összesen 915 milliárd forintos bevételről beszélhetünk, ami figyelemre méltó összeg a társadalmi és gazdasági kontextusban.

Az elemzők szerint a nyilvántartásba vett egyházak bevételeinek 69 százaléka származott állami támogatásokból, amelyek közül a legnagyobb részt normatív támogatások tették ki. Ezek a normatív támogatások olyan specifikus célokra szolgálnak, mint például kórházak vagy iskolák fenntartása, és összesen 375 milliárd forintot tettek ki az egyházak 2022-es bevételeinek.

Emellett nem normatív támogatás formájában további 253,7 milliárd forintot osztott ki a kormány az egyházak között, bár ebből csak 194 milliárd lelhető fel a központi költségvetésben. Ezek a támogatások széles körű tevékenységeket fednek le, beleértve az egyházi működési, program- és fejlesztési területeket is.

Az egyházak által kapott támogatások egy részét az intézményeik fenntartására és működtetésére fordítják. Az adatok szerint az egyházak kiadásainak jelentős részét oktatási és nevelési célokra, hitéletre, valamint szociális ellátásra fordítják, de egészségügyre, kultúrára, sportra és vállalkozási tevékenységekre is jelentős összegeket költenek.

Ezen túlmenően, az állam által nyújtott támogatások és adómentesség is jelentősen hozzájárul a nyilvántartásba vett egyházak gazdálkodásához és fenntarthatóságához. Az adatok azt mutatják, hogy az államnak kiemelt szerepe van az egyházak pénzügyi stabilitásának biztosításában és tevékenységeik támogatásában.

Összességében tehát a 2022-es adatok alapján megállapítható, hogy az egyházak jelentős állami támogatásokból és egyéb forrásokból származó bevételeikkel aktívan részt vesznek a társadalmi és gazdasági életben, és fontos szerepet töltenek be az oktatás, szociális ellátás és egyéb területek fejlesztésében és fenntartásában.