Tippelj, mennyivel kevesebb a gáz világpiaci ára, mint a rezsivédett magyarországi ár!

Tippelj, mennyivel kevesebb a gáz világpiaci ára, mint a rezsivédett magyarországi

Rezsicsökkentésről ma már aligha beszélhetünk, de a csökkenő világpiaci és a változatlan magyarországi árak különbsége legalább jót tesz a költségvetésnek.

Mi történt? Megawattóránként 31-34 eurós szintre csökkent az elmúlt hetekben a gáz jegyzési ára az Európában irányadó holland gáztőzsdén – írja a 24.hu. Ez átváltva 110–120 forintos köbméterenkénti árnak felel meg.

Mit jelent ez? Azt, hogy mára a piaci gázár alig nagyobb, mint az úgynevezett rezsicsökkentett 102 forintos hazai ár, és töredéke a 767 forintos „lakossági piaci árnak”, amit a támogatott keret fölött fogyasztók fizetnek.

És mi van azokkal, akiket a rezsicsökkentés nem véd? Mint arra a 444.hu felhívta a figyelmet: már az átlagos magyar gázárnál is alacsonyabb az európai árszint. Míg ugyanis a világpiaci ár nem haladja meg a 120 forintot, addig a KSH adatai szerint idén márciusban 161 forint volt az átlagos magyarországi köbméterenkénti gázár (januárra 150, februárra 152 forinttal számoltak). Hozzátették, az áprilisi árat még nem ismerjük – a KSH csütörtökön közli a múlt havi inflációt, akkor kapunk friss adatokat az egyes termékek és szolgáltatások díjáról is –, de mivel a magyarországi átlagár a rezsicsökkentés 2022. augusztusi elengedése óta nem volt 147 forint alatt, kizártnak tűnik, hogy a múlt havi magyarországi átlagos gázár ne lett volna a világpiaci fölött.