4,5 millió forint az NB I-es magyar focisták átlagos fizetése

4,5 Millió Forint az NB I-es Focisták Átlagos Fizetése: Sokan Ennél Jóval Többet Keresnek

A 444.hu előfizetéses cikke szerint a magyar NB I pénzügyi helyzete jelentősen javult az elmúlt években. Az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) legfrissebb jelentése alapján a magyar bajnokság 2022-ben a 18. helyen állt az európai ligák bérköltségeinek rangsorában, ami egyértelmű fejlődést mutat az előző évekhez képest.

Növekvő Költségvetés

Az NB I költségvetése az utóbbi években fokozatosan növekedett. Míg 2015-ben a liga még csak a 24. helyen állt 42 millió eurós kiadással, addig 2022-re már a 18. helyre lépett előre, 99 millió eurós költségvetéssel. Ez a jelentős növekedés több tényezőnek köszönhető: a kormányzati támogatási rendszer, a taotámogatási rendszer, a sportolók jövedelmeinek emelése és az ekho teljesítési kötelezettség alóli mentesítés mind hozzájárultak ehhez a pozitív változáshoz.

Támogatási Rendszerek és Szponzorok

A tulajdonosi kör változásai és a NER- és kormányközeli szponzorok megjelenése is kulcsszerepet játszottak abban, hogy a magyar NB I a top 20 európai bajnokság közé kerüljön – legalábbis pénzügyi szempontból. Az UEFA jelentése szerint 2022-ben az NB I-es csapatok összesen 99 millió eurót költöttek bérköltségekre, ami 6,3 százalékos növekedést jelent az előző évhez képest. Ez a keret nemcsak a játékosok, hanem az adminisztratív és technikai alkalmazottak fizetését is tartalmazza.

Átlagos Fizetések


A jelentés pontos információkat ugyan nem ad a játékosok és egyéb alkalmazottak fizetései közötti különbségekről, de a korábbi évek adatai alapján a játékosok bérköltségeit mintegy 62 százalékra becsülhetjük. Ennek alapján az NB I-es focisták fizetéseinek összege 2022-ben átlagosan 5,1 millió euró volt, ami év végi árfolyamon számolva kicsivel több mint 2 milliárd forintot jelent. Az átlagos fizetési szint havi 4,5 millió forint volt, ami 18 százalékos növekedést jelent az előző időszakhoz képest.

Kiemelkedő Bérek

Az átlagadatok mögött jelentős különbségek húzódnak meg. A nagyobb költségvetésű csapatoknál az átlagfizetés ennél jóval magasabb is lehet. Például az NB I legjobban fizetett játékosa a Puskás Akadémiánál játszó Sahab Zahedi, aki havi 24 millió forintos fizetést kapott. Ez a kiugró összeg is jól mutatja, hogy a magyar élvonalbeli labdarúgásban egyre nagyobb összegek mozognak, és a fizetések jelentős része néhány sztárjátékos kezében összpontosul.

Összegzés

Az NB I pénzügyi fejlődése kétségtelen, amit az UEFA jelentése is alátámaszt. Az átlagos havi 4,5 millió forintos fizetés sokakat meglephet, azonban az adatok mögött rejlő nagy különbségek és a legjobban fizetett játékosok kiemelkedő bérei ismeretében érthetőbbé válik a liga pénzügyi helyzete. A jövőben az NB I további fejlődése és a fizetések további növekedése várható, ahogy a liga egyre jobban megveti a lábát az európai futballszíntéren.