500 millió euró sorsa dőlt el: szárnyra kap a várpalotai lőszergyár

## Uniós Támogatást Kap a Várpalotai Lőszergyár a Lőszerprogramban

Az Európai Bizottság pénteken bejelentette, hogy 500 millió eurót különített el az európai védelmi ipar számára annak érdekében, hogy 2025 végére az évi lőszergyártási kapacitást kétmillió lövedékre növeljék. A magyar állami felügyelet alatt álló N7 Nemzeti Védelmi Ipari Innovációs Holding és a Rheinmetall Hungary Munitions Zrt. is részesül a támogatásban.

Az Európai Parlament tavaly nyáron szavazta meg az uniós fegyveripart támogató kezdeményezést. A tervezet 500 millió euróval és ideiglenesen lazább szabályokkal segíti a lőszer gyártását a következő két évben, különösen a tüzérségi fegyverek terén.

A támogatást az ASAP (lőszergyártást támogató jogszabály) keretében nyújtják, amelynek célja az európai ipar támogatása az érintett területeken. A kiválasztott projektek öt területet fednek le, beleértve a robbanóanyagok, lőpor, lövedékek és rakéták gyártását, valamint ezek tesztelését és felújítását.

A nyertesek között két magyar cég, a Rheinmetall Hungary Munitions Zrt. és az N7 Holding is szerepel. A Rheinmetall a várpalotai lőszergyár vegyesvállalata, ahol az állami tulajdonosi jogokat a részben magyar állami felügyelet alatt álló N7 gyakorolja. A két cég összesen 22,5 millió eurót kap, ami nagyjából 8,8 milliárd forintnak felel meg.

A támogatott projekteket tekintve számos más európai cég is részesül az uniós támogatásban, köztük finn, spanyol, lengyel, német, cseh és svéd cégek. Azonban kiemelkedik a magyar cégek támogatása, mivel csak egy finn és egy német cég kapott több mint 20 millió eurót az uniós forrásokból.

Az adatok szerint nem nyilvános, hogy az így készülő lőszereket pontosan hova szállítják majd, és hogy esetleg ukrán katonai egységek is részesülnek-e belőlük.

Az N7 Holding vezérigazgatója Palkovics László. A 444 hírportál korábban beszámolt arról, hogy a német fegyvergyárak egyre inkább jelen vannak Magyarországon, gyakran az állammal közösen vegyesvállalatokat hozva létre, leggyakrabban az N7-en keresztül.

Gál Kinga, a Fidesz EP-képviselője elmondta, hogy Magyarország támogatja az európai védelmi infrastruktúra megerősítését, beleértve a lőszergyártás felgyorsítását is, azonban nem vesz részt az Ukrajnába irányuló fegyver- és lőszerszállításokban. Az Euronews szerint a jelen lévő fideszes képviselők is megszavazták a javaslatot az Európai Parlamentben, amelyet 505 igen szavazattal, 56 nemmel és 21 tartózkodással fogadtak el.