A felcsúti utánpótlás-alapítványhoz 5,8 milliárd forint támogatás érkezett a központi költségvetésből

Rekordnyereséget termelt tavaly Mészáros Lőrinc felcsúti focicsapata, a Puskás Akadémia

A felcsúti utánpótlás-alapítványhoz pedig 5,8 milliárd forint támogatás érkezett a központi költségvetésből, vagyis az adófizetők pénzéből

A Puskás Akadémia mögött álló társaság, a Puskás FC Kft. 2023-ban 1,6 milliárd forintos tiszta profitot termelt, ami történetének legjobb pénzügyi eredménye – írja a 444. A 2022-es évet még 1,5 milliárd forintos veszteséggel zárta a csapat mögötti gazdasági társaság, de tavaly sikerült visszatalálniuk az anyagi bőség útjára. A Puskás mellett egyedül a bajnoki címvédő, nemzetközi kupában szereplő Ferencváros tudta felvenni a Puskással a versenyt.

Mészáros Lőrinc csapata tavaly majdnem 7 milliárd forintból gazdálkodhatott. A kft4,9 milliárd forint értékesítésből származó árbevételt könyvelt el,
e mellé pedig több mint 2 milliárd forint egyéb árbevétel érkezett a kasszába.
Anyagjellegű kiadásként 1,3 milliárdot, személyi jellegűként pedig 3,2 milliárdot számoltak el. Utóbbiból kiszámolható, hogy a bruttó átlagos fizetés a felcsúti focicsapatnál 2,4 millió forint volt, ami megegyezik a 2022-es bérszinttel.

A Felcsúti Utánpótlás Neveléséért Alapítvány (FUNA) éves pénzügyi beszámolója szerint 2023-ban 5,8 milliárd forint támogatás érkezett a központi költségvetésből, vagyis az adófizetők pénzéből, adományként pedig 1,8 milliárdot könyveltek el. Az alapítvány számláján 1,7 milliárd forint van, ugyanakkor 6,5 milliárd forintnyi adósságot halmoztak fel.

Az NB I-ben szereplő Puskás Akadémia az előző szezont a 4. helyen zárta, a Magyar Kupában pedig az elődöntőig jutott, ahol a későbbi győztes Zalaegerszeg ellen búcsúztak hosszabbítás után. Az Európa-konferencialigába a második selejtezőkörében csatlakoztak be, nem kiemelt csapatként, az ellenfelük a portugál Vitória Guimaraes volt, és összesítésben 3–0-val estek ki. Mészáros Lőrinc csapata az idei kiírásban jelenleg az 5. helyet foglalja el, a Magyar Kupától már búcsúzott a Fradi elleni hosszabbításos vereség után. Jó hír a Felcsút rajongóinak, hogy már másfél éve nem kaptak ki a magyar bajnok zöld-fehérektől a bajnokságban, ez a sorozat pedig a hétvégén sem ért véget.