A kínaiak is megjelenhetnek a Paks II. beruházás körül

A Paks II. atomerőmű építésének folyamata újabb mérföldkőhöz érkezett, ahogy a projekt vezetője, Jákli Gergely, a Paks II. Zrt. vezérigazgatója elárulta egy Portfolió interjúban. A tervek szerint a 2030-as évek elejére mindkét blokkot hálózatra lehet majd kapcsolni, és az építkezés során szerzett tapasztalatok alapján még a kínai szerepvállalás sem kizárt.

Az atomerőművek építése hosszú folyamat, és Jákli Gergely rámutatott arra, hogy Kínában ma már rendkívüli mennyiségű tapasztalat halmozódott fel ezen a területen. Az ázsiai országban olyan széles skálán építenek atomerőműveket, hogy az amerikai, kanadai, koreai, francia, orosz és kínai tervek alapján is megvalósulnak projektek, valamint az összes külföldi technológia kínai megfelelője is megtalálható. Ennek következtében Kínának egy olyan hatalmas információs bázisa van, amely más országoknak nem áll rendelkezésre.

A kínai részvétel lehetősége különösen fontos, tekintve, hogy három óriási cég lefedi az egész kínai nukleáris ipart. Jákli Gergely kiemelte, hogy ennek megfelelően komolyan vizsgálják az együttműködési pontokat.


Az interjú során felmerült a 2014-ben kötött kulcsrakész kivitelezési szerződésben foglalt 12,5 milliárd eurós építési költség kérdése is. Az újságíró arra volt kíváncsi, hogy az eredeti összeg változni fog-e az erőművi blokkok átadásáig. Jákli Gergely válasza szerint a 12,5 milliárd eurós összeg továbbra is érvényben van. Hangsúlyozta, hogy a tervezett költségeket a nyugat-európai atomerőmű-építkezéseknél sem sikerült még soha tartani, így felelősségteljes lenne bármilyen további előrejelzést tenni ezzel kapcsolatban.

A Paks II. projekt további alakulását és a kínai szerepvállalás esetleges mértékét az ágazat és a befektetők figyelemmel kísérik, miközben az atomenergia szerepe a fenntartható energiatermelésben egyre fontosabbá válik világszerte.