A magyarokkal lehet csak megtenni: Piaci ár: 92 forint. Átlagfogyasztás feletti fogyasztói ár: 700 forint.

Pálinkás József kiszámolta, hogy az állami rezsicsökkentés mögött a lakosság és a hazai vállalatok jelentős túlfizetése áll.

A holland TTF gáztőzsdén kialakult ár a földgázpiacon a viszonyítási alap, melyhez képest az átlagfogyasztás alatti lakossági gázár 2,865 forint/MJ, míg az átlagfogyasztás feletti ár 22,002 forint/MJ. Ez utóbbi ár több mint hétszerese a tőzsdei árnak, ami nagyon jelentős túlfizetést jelent a lakosság és a vállalatok számára.

Pálinkás kiemeli, hogy az állami árképzés mögött az önkényes és magas árazás áll, ami a magyar kis- és középvállalatoknak, valamint az évi 1700 köbméter felett fogyasztó háztartásoknak komoly anyagi terhet jelent. Ráadásul az állam tavaly 209 milliárd forint osztalékelőleget vont ki az MVM-től, ami tovább növeli a feszültséget a gázárak magas szintje miatt.


Az átlagfogyasztás feletti ár alapján az állam a 2022-es időszakban a magas világpiaci árak miatt indokolta a drágább gáz beszerzését, de ez a magas ár most már sokkal túlzottabb és igazságtalan a lakosság és a vállalatok számára.

Az állam által meghatározott árak jelentős túlfizetést eredményeznek a gázszámlákon, ami nemcsak a magyar kis- és középvállalatokat, hanem a lakosságot is súlyosan érinti. Ezért Pálinkás szerint az állami árképzés rendkívül aggályos és sürgősen korrigálásra szorul.